MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 7:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam

Szukałem i nie znalazłem tak więc postanowiłem poprosić o pomoc.
Czy ktoś z szanownego grona wie gdzie w wilniku 300 turbo D znajduje się czujnik ciśnienia oleju - chodzi o ten co jest połączony ze wskaźnikiem w zegarach - coś mi nie tak łączy ci czasami wskazówka opada i podskakuje.

Dziękuje za pomoc
Adam

Ostatnio zmieniony pn maja 14, 2007 10:29 pm przez adamkatowice, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mało precyzji w tym opisie.
1. Opada na 0 i podskakuje pokazując normalne ciśnienie?
2. Podskakuje na max. i opada na normalne ciśnienie?
Czujnik ciśnienia oleju znajduje się pod obudową filtra oleju. Jest metalowy i dość duży w porównaniu z innymi czujnikami.
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony śr mar 21, 2007 8:48 pm przez Mirmur, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran

Mało precyzji w tym pytaniu [zlosnik]

Co temperatura ma do tego???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Słuszna uwaga. Już poprawiłem. Zmęczył mnie najwidoczniej mój poprzedni post podciśnieniowy [zlosnikz] .
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

Dziękuje za wskazówki

Sytuacja ma się tak, że na wolnych obrotach wskazówka energicznymi szarpnięciami opada i podskakuje w sakresie od 2,0 do 1,5 czasem się zatrzyma na 2,0 a czasem głupieje nie wiem co jest grane, silnik pracuje dobrze tzn. trzyma obroty i pracuje równomiernie, przypuszczałem że uszczelka pod głowicą poszła ale brak jakichkolwiek tego oznak. Tak więc szukam przyczyny w elektronice. Mam nadzieję, że to jakiś zaśniedziały styk albo błędne wskazania tego miernika.
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
weteran

adamkatowice pisze:
Tak więc szukam przyczyny w elektronice.

W elektronice nic nie znajdziesz, bo jej tam nie ma.

W układzie olejenia ciśnienie nigdy nie jest wyrównane - zawsze albo zassie pianę oleju, albo jakieś bańki powietrza, i temu służy układ tłumiący w czujniku i wskaźniku. Po prostu sprawa jest załatwiona mechanicznie - elementy ruchome mają dodatkowe tłumienie. W nowym 124 wskazówka ciśnienia oleju po wyłączeniu zapłonu opada bardzo powoli (ok. 2 sekund) z wiekiem ten proces się przyspiesza, ekstremalnie opada tak, że nawet nie wiadomo kiedy. Tak działa tłumik we wskaźniku. Tak samo pracuje czujnik. Tak więc musisz sobie wybrać od czego zacząć. Przyjęty jest zwyczaj zaczynania od wymiany czujnika.

Tytuł:
swój chłop

To tlumienie we wskazniku mozna naprawic? Btw czujniki cisnienia sa takie same we wszystkich silnikach, czy sie roznia?

Tytuł:
swój chłop

Witam ponownie i powracam do tematu, bo mam nowe spostrzeżenia odnośnie zachowania autka i wskaźnika oleju, a mianowicie:

Z tego co pamiętam to całą sprawa zaczęła się od momentu wymiany szklanek i zgodnie z zaleceniem mechanika przejścia na olej półsyntetyczny zaraz po ich wymianie.

Obecnie obserwuje takie to objawy: silnik pracuje równo gdy ciśnienie oleju jest na 2 tak jak przed wymianą szklanek, gdy spadnie też przeważnie jest OK ale, bywa i tak że siedząc w autku silnik zaczyna pracować tak jakby na którymś cylindrze nie palił tak jak trzeba, zastanawiam się czy w trakcie wymiany szklanek nie został przez mechanika popełniony jakiś błąd typu niedokręcona śrubka.

Proszę o sugestie.
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adamkatowice pisze:
silnik pracuje równo gdy ciśnienie oleju jest na 2 tak jak przed wymianą szklanek, gdy spadnie też przeważnie jest OK ale, bywa i tak że siedząc w autku silnik zaczyna pracować tak jakby na którymś cylindrze nie palił tak jak trzeba,

Podobne objawy miało 124 200D mojego przyjaciela. Kiedy silnik był zimny albo tylko ciepły przy ciśnieniu ponad 2 pracował równo. Kiedy ciśnienie spadało poniżej 2 (mocno gorący) trzęsło nim dosyć wyraźnie.
adamkatowice pisze:
Proszę o sugestie.

Okazało się że założył szklanki - podróby które widocznie jakoś kiepsko działaly przy mniejszym ciśnieniu oleju a źle sterowane zawory powodowały nierównomierną pracę. Bardzo duża poprawa nastapiła po zalaniu silnika full-syntetykiem a radykalna po ponownej wymianie szklanek na firmowe.
Widzę tutaj jakieś podobieństwo zdarzeń... [zlosnik]

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
adamkatowice pisze:
silnik pracuje równo gdy ciśnienie oleju jest na 2 tak jak przed wymianą szklanek, gdy spadnie też przeważnie .
Widzę tutaj jakieś podobieństwo zdarzeń... [zlosnik]

mam niestety to samo.Włozyłem komplet szklanek nowych kupione w renomowanym sklepie -bardzo duzym -wykluczone zeby to była podroba.Szklanki INA.I teraz jak zimny lub ktotkie odcinki tojest ok.Jak długa trasa i ponad 100kmh troche to potem na wolnych jedna bardzo klepie-jak wystygnie to znowu ok :evil: i znowu musze wymienic-ech niema to jak oryginały. [zlosnik] <br>Dodano po 1 minutach.:<br> acha jak klepie na ciepłym to w takt klepania skacze wskaznik oleju.Jak jeszcze na ciepłym nie klepie to stoi rowno.Poprostu na bardzo ciepłym mocno przepuszcza cisninie oleju.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Odnośnie szklanek to miałem zakładane nowe i to jakieś lepsze.

Poza tym że wskaźnik oleju sobie podskakuje i na wolnych obrotach wewnątrz czuć czasami nierówną pracę to na wyższych obrotach chodzi jak ta lala. Ponadto od tego czasu na zimnym ewidentnie bierze trochę oleju bo na niebiesko z rury mu dmucha, na ciepłym jest OK, co ciekawe na zimnym efektu skakania ciśnienia oleju nie ma tylko na ciepłym. Co ciekawe u mojego brata w silniczku 250D po wymianie jest ok.

Może to moja upierdliwość odnośnie autka ale lubię jak wszystko jest tak jak powinno.

Czy orientujecie się jakiej marki założono wam szklanki, bo może jest jakiś rozsądny zamiennik, (np. tak jak textar produkujący tarcze).

Z tego co mi podano w salonie oryginał za szt. do 124 kosztuje 112,24 PLN
W moim przypadku * 12 to mam całkiem niezły koszt. + mechanik lub własne paluszki i wymiana.

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś inne sugestie to bardzo proszę.

Przyznam się że zastanawiałem się czy nie przesiąść sie na pełny mineralny, ale to chyba bez sensu.
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ja dawałęm to co było z fabryki czyli INA ale jak widać ktoras dała ciała [zlosnik]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Witam ponownie

Mam jeszcze jedno pytanko - czy wymianę szklanek da sie zrobić w warunkach garażowych? Jeśli tak to jakie klucze są potrzebne i jakie czynności trzeba wykonać by niczego nie zepsuć. Chodzi mi diesla bo benzyna ma chyba trochę inne rozwiązania.

Gdzieś chyba to ktoś opisywał ale opcja szukaj mi nie pomogła.

Z góry dziękuje za pomoc.

Adam <br>Dodano po 9 godzinach. 7 minutach.:<br> Wybaczcie, że międzyczasie zmieniłem trochę temat postu ale jak widać zmienił on trochę temat.

A tak w temacie jaką mam gwarancje że jak założę oryginalne szklanki to będę miał problem z głowy

Adam

Tytuł:
swój chłop

Pomimo ceny (70PLN/szt. oryginalne z gwiazdą) kupione i wymienione.

Mechanik poprzednie założył INA czyli to co trzeba, ale
po wymianie jest następująca zmiana:
- cichsza praca silnika
- równa praca silnika
- brak skoków ciśnienia oleju na wolnych obrotach
- lepsza dynamika samochodu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00