MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 3:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam ...

mam dość nietypowy problem - coś mi huczy w mojej mercedes. Wygląda to jak kończące się łożysko gdzieś z przodu - choć teraz nie jestem aż tak pewien (nie jest to bardzo głośne - jednak zwracam na to uwagę, bo leciutko jest to wyczuwalne na kierownicy i przy hamowaniu... jak jadę (też słyszalne jak czasem wrzucę luz jadąc tak około 50-60)). Wymieniłem u mechanika już dwa przednie łożyska, przegub przedni wału, pompę wody (było potrzebne), zregenerowałem alternator + gdzieś tam jeszcze w osprzęcie silnika łożysko, wyważyłem koła ... jest ok. Nie mam raczej zamiaru wymieniać wszystkich łożysk w aucie.... dlatego szukam jakiegoś dobrego mechanika we Wrocławiu (ktoś ma namiar na tych gostków z Prądzyńskiego?), który zdiagnozuje i wymieni denerwującą mnie część (i tylko tą - a nie pół auta i potem rozłoży bezradnie ręce i powie: te typy tak mają).

Dodatkowo leje mi olejem nad pompą wody (benzyna E220 w automacie) - więc pewnie i uszczelka pod głowicą będzie do wymiany....

Znacie jakiś dobry, uczciwy i niekoniecznie drogi zakład, w którym mógłbym to wszystko zrobić ? byłbym wdzięczny za namiar

Tytuł:
swój chłop

witam umnie jak siadało łożysko to tak wyło ze nie dało sie w aucie rozmawiać jak auto sie nachylało w zakręcie to sie wyciszało zobacz czy u Ciebie tez tak jest umnie to pomogło zdiagnozować które to łożysko albo masz nie dokręconą śrube od łozyska w przednim kole skoro w przodzie wyje podnieś auto i szukaj luzu na kole.Tyle moge pomóc nie widząc auta
Pozdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
Wymieniłem u mechanika już dwa przednie łożyska...

Zdiagnozowanie uszkodzenia łożysk przednich piast nie jest skomplikowaną czynnością. Wymieniłeś dwa a dwa to są w jednym przednim kole. Mam nadzieję, że nie wymieniłeś po jednym łożysku na piaście. Wymienia się zawsze komplet. Zaraz podniesie się chór głosów, że wystarczy wymienić jedno, ale pozostawię to bez komentarza.
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
leje mi olejem nad pompą wody (benzyna E220 w automacie) - więc pewnie i uszczelka pod głowicą

Ja bym najpierw sprawdził szczelność przedniej pokrywy głowicy, bo to jest najczęstsza przyczyna wycieków oleju z przodu silnika. Gorsze rozwiązanie niż w e220 jest e320, tam jest taka mała uszczelka między górnym i dolnym deklem rozrządu i ta dopiero lubi sobie podlać olejem...

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co do wycia to wyhuśtane łożysko podpory wału napędowego może przenosić buczenie po budzie auta.
Jeżeli wymieniłeś komplet łożysk to szukałbym przyczyny wokół wału...

W124 200D '89
E 39 530D '98
Fso Atu + '98 - Ex

swój chłop

WojtekW pisze:
Witam ...

mam dość nietypowy problem - coś mi huczy w mojej mercedes. Wygląda to jak kończące się łożysko gdzieś z przodu - choć teraz nie jestem aż tak pewien (nie jest to bardzo głośne - jednak zwracam na to uwagę, bo leciutko jest to wyczuwalne na kierownicy i przy hamowaniu... jak jadę (też słyszalne jak czasem wrzucę luz jadąc tak około 50-60)). (ktoś ma namiar na tych gostków z Prądzyńskiego?),

Sprawdzales czy nie masz czasem podcietych opon przednich? Podcietych tzn lekko splaszczonych w jednym miejscu od ostrego hamowania - zamien kola przod-tyl. Podciecia za bardzo nie widac a czuc wlasnie w takim przedziale jak piszesz...
Pradzynskiego 40 071 3425599 umow sie, a jakby co to moge tam zajechac kontrolnie bo chce wymienic olej w skrzyni.

wiarus junior

szeryf pisze:
Sprawdzales czy nie masz czasem podcietych opon przednich? Podcietych tzn lekko splaszczonych w jednym miejscu od ostrego hamowania - zamien kola przod-tyl. Podciecia za bardzo nie widac a czuc wlasnie w takim przedziale jak piszesz...
Pradzynskiego 40 071 3425599 umow sie, a jakby co to moge tam zajechac kontrolnie bo chce wymienic olej w skrzyni.

Dzięki za namiar - z oponami bylem na wyważeniu w piątek. Gość wyważył, sprawdził - nie są starte.

Całkiem możliwe że jest kilka rzeczy nakładających się na siebie ... ale na prądzyńskiego podjadę, bo ponoć goście nie są strasznie drodzy a są dobrzy (będę musiał z tym jakieś 2 tyg poczekać, bo na razie nie mam jak wziąć wolnego).

a co do łożyska z przodu to jasno wynika z tego:

Obrazek

że są dwa ...

czy możliwe żeby mechanik wymienił mi tylko jedno (tzn widziałem jak wymieniał jedno ... )?

swój chłop

WojtekW pisze:
szeryf pisze:
czy możliwe żeby mechanik wymienił mi tylko jedno (tzn widziałem jak wymieniał jedno ... )?

pewnie ze mozliwe Polscy mechanicy poprawia nawet mercedesa :P
a wziol kaske za wymiane jednego czy dwoch lozysk ????

wiarus junior

Wziął 70 zł za część + 50 zł za wymianę (za lewy przód + tyle samo za prawy przód)....

nie wiem ile kosztuje zestaw naprawczy ??

Tytuł:
swój chłop

No jak wzial 70zl za lozysko, gdzie kpl czyli 2szt + uszczelniacz kosztuje ze 30zl i wymienil jedno i skasowal jeszcze 50zl to jest miszcz nad miszcze. Powinien wymienic 2 lozyska + uszczelniacz. Pewnie miszczu wyszedl z zalozenia ze najprawdopodobniej padlo zewnetrzne male, lozsyko... Bo ze statystyki tak wynika...

http://moto.allegro.pl/item185104072_lo ... 0_200.html

124 E300D i 190 D

Tytuł:
wiarus junior

no właśnie z tego co zdążyłem podglądnąć to faktycznie wymieniał zewnętrzne (wewnętrznego nie widziałem... może wymienił... nie jestem w stanie tego sprawdzić bez zdjęcia koła)...

faktem jest, że po wymianie huczenie znacznie zmalało ... ale jednak dalej występuje (w tym momencie już jako słabo słyszalne tarcie psującego się łożyska)... co trochę mnie frustruje...

zostaje zmienić warsztat

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00