MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 6:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Witam Kolegow
Dzisiaj przestal dzialac u mnie zamek centralny w lewych tylnych drzwiach [szalone] . Czy w limuzynie ten caly rozdzielacz pneumatyki jest pod tylnym siedziskiem?
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Witam, znalazlem ten caly rozdzielacz i tak on wyglada:
Nie zlokalizowalem nieszczelnosci na trasie rozdzielacz - silownik zamka, wiec postanowilem zrobic obejscie i zalozylem nowy przewod. Do silownika zostal juz wpiety, teraz musze odciac odpowiedni przewod od rozdzielacza i zlaczyc go z nowym poprzez gumowa tulejke.
Mam teraz pytanie do Kolegow, ktorzy maja WIS. Jest moze tam gdzies opisane, ktora koncowka jest do danego zamka? Musze to wiedziec, bo te wezyki sa zgrzane oryginalnie i nie chcialbym ich wszystkich rozlaczac.
Powiem jeszcze, ze na koncowkach sa literki: A,B,C,D,E,F[/img]

Tytuł:
weteran

Do lewych tylnych drzwi idzie żółty przewód z króćca oznaczonego "HL"
Coś Ci zdjęcia nie wyszły - nie mogę się więc zdjęciami podeprzeć...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja kiedys mialem taka historie - ale z drzwiami kierowcy. I to podobno nie byla kwestia zadnych nieszczelnosci, lecz silownika w tych drzwiach.

Nie znam szczegolow - bylo robione w ASO.
Nr silownika to 1408001875 (ale moze to jest nr tylko do tych drzwi) - przepisuje wlasnie z faktury.

Tytuł:
wiarus senior

Jeszcze raz fotka, poniewaz tamta faktycznie cos nie wyszla:
Obrazek

Wiec tak to u mnie wyglada. Kazdy z widocznych zoltych przewodow idzie do danego silownika, czyli cztrery sztuki do drzwi, jeden do klapy i jeden do wlewu paliwa. Pompka dziala na takiej zasadzie, ze raz tloczy powietrze (otwieranie) a innym razem zasysa powietrze (zamykanie)

Ponizej zalaczam fotke, na ktorej pokazalem dodatkowy, nowy przewod, poprowadzony od silownika w drzwiach:
Obrazek

Jak widac oryginalnie zolte przewody sa chyba wkladane na goraco na koncowki rozdzielacza i nie da sie ich tak poprostu zdjac. Wymyslilem sobie wiec, ze zostawie oryginalne mocowanie wezyka w rozdzielaczu i przetne go dalej. Wtedy nowy przewod polacze z oryginalnym za pomoca gumowej tulejki.

Gerri u mnie nie ma napisu "HL", sa za to literki od "A" do "F".
Pepe u mnie silownik jest napewno ok, poniewaz wystarczy lekko possac lub podmuchac nowy wezyk i zamek dziala. Jestem na 100 % pewien, ze oryginalny zolty wezyk jest gdzies nieszczelny, jednak nie bede tego badal bo musialbym zozebrac pol samochodu.
Dlatego moze macie jakis szkic podlaczenia tych wezykow, co pomoze przy ustaleniu, ktory wezyk jest do lewych tylnych drzwi.

Wiem, ze moglbym ciac wszystkie po kolei a nastepnie zlaczac je gumowymi tulejkami. Juz i tak odstawilem rzezbe wiec niech bedzie ona tylko na jednym wezyku [szalone]
Pozdrawiam

Tytuł:
weteran

To już masz ten nowszy typ. W starszym każdy żółty przewód miał osobny króciec na pompce. Jeżeli jest nieszczelność - to raczej tylko w okolicy drzwi, gdyż tylko tam jest nagromadzenie elementów ruchomych. Tak więc w przypadku nieszczelności syk uciekającego powietrza powinien być słyszalny po załączeniu pompki. Może rozłączyło się połączenie w kostce na słupku drzwi? Zdejmij przewód z siłownika i dmuchnij w drugą stronę (może być przez ręczną pompkę do kół) Jeżeli usłyszysz w rozdzielaczu powietrze, to możesz po kolei zaciskać przewody na rozdzielaczu kleszczami. Jak syk ustanie - to znaczy że znalazłeś właściwy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00