Witam, zawsze chciałem czerpać przyjemność z jazdy bez dachu, a nie podoba mi się ta szmata nad głową. Tak więc najlepsze rowiązanie to SL z hardtopem. Słowem cabrio i coupe w jednym. Słyszałem jednak już od kilku osób, a podobno jest nawet to opisane w instrukcji obsługi, że miękki dach nie może pozostawać złożony przez dłuższy czas, gdyż ulega zniszczeniu. Czy ktoś dysponuje informacją producenta na ten temat i ile może bezpiecznie leżeć pod zamkniętą pokrywą? Sam twardy dach okazuje się dość kłopotliwy ze względu na ciężar i wymiary. Wygląda na to, że samemu nie da się go założyć i zdjąć, w tym przypadku również chętnie poznałbym, jak tą czynność przewiduje producent. Czyli jakie czynności po kolei należy wykonać. Ostatnią sprawą i chyba najtrudniejszą jest przechowanie zdjętego hardtopu. Widzialem specjalny stojak to tego, ale jak znam życie to w garażu zaraz ktoś oprze i niego rower, albo uderzy kosiarką. Chciałbym zamocować go pod sufitem, na podnoszonym stelażu, co być może pozwoliłoby na samodzielny demontaż/montaż i jednocześnie pozwoliłoby ograniczyć ryzyko zadrapania lakieru. Może ktoś takie rozwiązanie stosuje lub też gdzieś widział. Będę wdzięczy za wskazówki, stawiam
![[piwo]](./images/smilies/piwo.gif)
przy najbliższej możliwej okazji.
Piotr