kielbik pisze:
Mam pytanko dot. włącznika wycieraczek przedniej szyby: nowsze 124 miały włącznik taki, ze jak się nacisnęło lekko funkcje spryskiwacza to wycieraczka raz "machnęła" po szybie a dopiero po mocniejszym naciśnięciu włączał się spryskiwacz.
To bardzo przydatna funkcja, którą opatentował w roku 1938 znany konstruktor inż. Misza Wycieraczkow przy współpracy Biura Konstrukcyjnego inż. Iwana Pompkowa po czterech latach wytężonej pracy a zastosowana po raz pierwszy w Dagestańskich Zakładach Samochodowych nr.317 im.Galiny Sromowej. Chodziło o jak najszybsze porysowanie przedniej szyby w samochodzie tak, aby podróżując przez Rosję zatrzeć widok biedy i ubóstwa. Chodzą słuchy, że ekipa ze Stuttgartu w tajemnicy skopiowała ten wynalazek adaptując go do Mercedesów.
kielbik pisze:
Oczywiście chodzi o to, żeby po wymianie włącznik nowszego typu zachował funkcje "machnięcia". Mam nadzieje, ze wyraziłem się zrozumiale?

Nie, ale zawsze możesz to sobie popsuć przez usunięcie zaworka zwrotnego w układzie spryskiwaczy. A tak na serio to nie wiem, do czego zmierzasz, bo funkcję przetarcia szyby na sucho masz na pierwszym biegu wycieraczki.
Pozdrawiam.