MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 10:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam ..

mam klopot na niskich obotach na rozgrzanym silniku
Jak odpalam chodzi równiotko, ale jak sie zagrzeje i jak stoje na swiatlach na D, albo tez na luzie chyba, silnikiem rzuca i wyskakuje zaplon jeden, jak dodam gazu to troche sie dlawi a potem rusza z kopyta.
Wydaje mi sie ze zalewa mu jeden cylinder benzyna, a jak ta benzyne wyrzuci to jedzie ięknie

Ewekt - benzyna w oleju, podniesiony poziom.

Podejrzewam swiece lub wtrysk
Kopulka nowa, paleec nowy, przewody HMMMM powinny byc dobre, przewody są nowe ale fajki stare .

Doradzcie cos, jak zdiagnozowac, jak naprawic, po swietach zmieniam olej, i chcialbym usunac usterke w razie mozliwosci ... aha jesienia bylem na analizatorze i ustawilismy go tak jak fabryka kaze i jezdzil bdb ,, wiec ustawione jest raczej doobrze .. to musi byc swieca lub wtrysk ..

mysle zeby wykrecic swiece po takiej minucie nierwnej pracy, zobaczyc ktore są suche a ktora zalana, i zamienic miejscami z tego cylindra np. 6 stego niepalacego wtrysk wlozyc do 1wszego cyl, a swiece do 3ciego cyl. Potem pojedzic, zgasic po nierownej pracy i zobaczyc czy zalana swieca jest w 1 3 czy 6 cyl.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

Ja bym tak zrobił właśnie, wtedy bedziesz miał pewność, czy wtryskiwacz leje, czy nie.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak odpalam chodzi równiotko, ale jak sie zagrzeje i jak stoje na swiatlach na D, albo tez na luzie chyba, silnikiem rzuca i wyskakuje zaplon jeden, jak dodam gazu to troche sie dlawi a potem rusza z kopyta.
Wydaje mi sie ze zalewa mu jeden cylinder benzyna, a jak ta benzyne wyrzuci to jedzie ięknie

Ewekt - benzyna w oleju, podniesiony poziom.

raczej gdyby wtryski lały to i na zimnym chodziłby nie równo, podniesiony poziom oleju raczej wskazuje na elektrykę i tu polecam przyjrzeć się tym fajkom, bo przynajmniej u mnie jest to jeden z gorszych elementów (wymieniłem już 6 -ale może po prostu były złej jakości). Nierówna praca na ciepłym gdy mieszanka jest nie wzbogacana może mieć też przyczynę w lewym powietrzu, które na zimnym silniku dostaje dodatkowe paliwo z wtrysku rozruchowego...
Być może obie przyczyny są tu i skutki się nakładają...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00