MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:49 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ogrzewanie 107
postmajtek

Witam,
bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu awarii ogrzewania w 107 380sl 1980r (z klimatyzacją). Podobnie jak jeden z użytkowników forum mam problem z wyłączeniem ogrzewania, mimo przestawiania suwaków temperatura nie ulega zmianie (jest chyba ustawiona na max, przy upałach nawet przy zdjętym dachu trudno wytrzymać. klima też niestety nie działa). Po rozebraniu konsoli dostałem się do mechanizmu suwaków, wszystko jest chyba w porządku-linki nie zerwane, przy poruszaniu ciegłami słychać jak zamykają się klapy. Podejrzewam, że przyczyną może być uszkodzony zawór lub raczej jego podciśnieniowy sterownik -zmiana pozycji suwaka temperatury nie powoduje żadnych ruchów zaworu. I tu pojawia się pytanie - czy ten sterownik jest poruszany tym samym układem podciśnienia, który odpowiada też za zamki w drzwiach itp. - jeśli tak to czeka mnie naprawa bo jest niestety trochę nieszczelny. I drugie pytanie jak dokładnie jest sprzężony sterownik zaworu z suwakami temperatury (może ktoś ma fotkę albo diagram), bo być może przeoczyłem coś w trakcie sprawdzania i przyczyna tkwi w jakimś drobiazgu.

pozdrawiam
GG

Klubowicz

Ja w swoim rozebrałem ile się dało i przestawiłem ręcznie klapkę i pomogło , teraz staram się pamiętać aby suwak nie przestawić na maxa. Na pewno bardzo ważne jest podciśnienie

postmajtek

Dzięki za podpowiedź, chyba mnie też czeka rozbiórka, podejrzewam, że te klapki a raczej ich uszczelki nie trzymają i trzeba je wymienić. Póki co zamknąłem zawór za pomocą tabsa i z nawiewów leci ledwo ciepłe powietrze. zawór też chyba nie trzyma w 100% bo wąż wylotowy nagrzewnicy jest gorący (ale mniej niż dolotowy)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00