MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 1:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam was.

Jakiś czas temu zakupiłem niewątpliwego klasyka jakim jest Mercedes L306DG (można go również spotkać jako Hanomag F20 albo Henschel 2-t)

W dniu zakupu wyglądał tak:

Obrazek

Na tą chwilę, zdjąłem kabinę, wymontowałem oraz rozłożyłem silnik.

Podczas rozkładania silnika (dymił), okazało się że jest to jakieś połączenie silnika OM615 z OM616 (średnica tłoka 91,5 a skok coś koło 92 mm czyli wychodzi na to, że blok jest od 2,4D.)

Problem jest taki, że układ tłokowo-korbowy jest mocno zużyty, a do poprzedniego remontu zostały użyte tłoki o średnicy 91,5, a z tego co się zorientowałem, większy nadwymiar nie jest dostępny. Oczywiście w grę wchodzi tulejowanie bloku, aczkolwiek wolałbym wrócić do oryginału tj 2.2 litra, chociażby z racji tego że ten silnik nie do końca mieści się w nadwoziu.

Zorientowałem się iż silnik montowany w tym wehikule miał oznaczenie OM615.917 i gdzie takiego można dorwać, ewentualnie czym się różni od innych jednostek OM615.

Liczę na porady, propozycje, nie upieram się nad jednym rozwiązaniem także liczę na wasze doświadczenie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00