MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 12:51 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Nie wiem dlaczego wątek dotyczący Mercedesów na Allegro został tak szybko zamknięty - chciałem wtrącić swoje 3 grosze, bo ten temat do niedawna bardzo silnie mnie dotyczył, a i obecnie zdarza mi ię regularnie przeglądać aukcje powiązane z gwieździstymi autami. Nie każdy jest ekspertem który ze zdjęć i opisu wyczyta wszystko między wierszami, i dzięki właśnie fachowym komentarzom osób z forum nie władowałem się w przejeżdżanie kilkuset kilometrów za autem które na pierwszym rzut fachowego oka nie było warte zachodu. Nie zamierzam kończyć imprezy z mercedesami na srebrnej, również wiele innych osób może potrzebować fachowej opinii choćby na odległość po to aby dowiedzieć się nieco więcej na temat auta które znaleźli na aukcjach - blokowanie im tej drogi jest wg mnie wylewaniem dziecka z kąpielą.
Dymu nie było dopóki nie zaczęły się złośliwe komentarze pod adresem aukcji wystawianych przez kolekcjonera z Jastrzębia Zdroju, który ma delikatnie mówiąc inne podejście do samochodów niż to które zwykli prezentować stali bywalce naszego forum. Aukcje były takie jakie były, najlepiej byłoby na starcie w ogóle pomijać je milczeniem, a tak nakręciła się niepotrzebnie spirala nieporozumień.
Kończąc swoją wypowiedź - postuluje aby na forum dozwolone były posty w formie rzeczowych pytań i odpowiedzi dotyczących konkretnych aut na Allegro, powstrzymując się od uwag na tematy które nie tyczą się samego auta [a dotyczą np sprzedawcy lub samej treści aukcji]. Uważam, że nawet osoby które auta nie widziały, a mogą słyżyć mądrą radą osobie która jest autem zainteresowana, powinny być dopuszczane.

Tyle ode mnie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Tobą, dlatego napisałem, aby powstrzymywać się od złośliwości i oczywistych stwierdzeń ("brak listew", "lusterko od 2 serii..." itp). Nigdzie nie zostało napisane, aby nie odpowiadać zainteresowanym kolegom, zwłaszcza jeżeli zna się samochód. Warto także pamiętać o proporcjach: stan auta/cena auta.
Do tej pory częstą praktyką było krytykowanie/naśmiewanie się z wystawiających MB na sprzedaż z powodu np. błędów ortograficznych, merytorycznych czy samej treści opisu. Prostowanie błędów w sposób kulturalny - OK, chamskie docinki i "żarciki" - NIE.
A tak szczerze i z ręką na sercu - obejrzyjcie dokładnie swoje auta, pomyślcie jak by wyglądał Wasz opis na Allegro i co można by poddać złośliwej krytyce [zlosnik] - sporo co?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

nie dla wszystkich stwierdzenie "lusterko 2 serii" jest oczywiste :)
co do naszych autek, to opis zgodny z prawda nie podlega krytyce...
jesli sie jednak upieksza, to trzeba sie liczyc z tym, ze ktos sie na tym pozna.
IMO wytykanie niezgodnosci opisu z faktycznym stanem auta (takze fotografie) jest jaknajbardziej sluszne !
przeciez to jest ochrona przed nieuczciwym sprzedawca-a taki niech sie piekli ile chce, ze ktos go rozszyfrowal. powiem wiecej - wg. mnie oszukiwanie kupujacego/klienta to zwykle zlodziejstwo.
jednoczesnie w komentarzach faktycznie mozna sie ograniczyc do suchych stwierdzen faktow (bez komentarza) i z zaznaczeniem, ze to nasza wlasna opinia

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Swoja BABA

Bukol pisze:
powstrzymywać się od złośliwości i oczywistych stwierdzeń ("brak listew", "lusterko od 2 serii..." itp

dlaczego stwierdzenie ze lusterko jest z 2giej serii jest zlosliwoscia??
np jesli ktos pisze , ze auto jest 100% orginalne... a ktos przyuwazy lusterko od innej sreii , to dlaczego ma tego nie napisac... ja np nie jestem takim specem, zeby sama to zauwazyc

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

phill pisze:
Bukol pisze:
powstrzymywać się od złośliwości i oczywistych stwierdzeń ("brak listew", "lusterko od 2 serii..." itp

dlaczego stwierdzenie ze lusterko jest z 2giej serii jest zlosliwoscia??
np jesli ktos pisze , ze auto jest 100% orginalne... a ktos przyuwazy lusterko od innej sreii , to dlaczego ma tego nie napisac... ja np nie jestem takim specem, zeby sama to zauwazyc

Nie chodzi mi o treść, a o formę. Przyznacie chyba sami, że nie zawsze komentarze dotyczące autek były grzeczne. A skoro Ty tego nie zauważasz, a jesteś tu już jakiś czas, to tym bardziej ktoś nie związany z MB może nie wiedzieć, że ma "coś z innej serii". Nie trzeba zatem od razu przechodzić do ofensywy. Nie widzę także sensu "zaśmiecania" forum linkami do coraz to nowszych aukcji MB - jak już pisał Sebian: wszyscy przeglądamy Allegro i widzimy co się tam dzieje. Natomiast jeżeli forumowicz chce kupić auto i wyszuka sobie coś na Allegro i zapyta, to wtedy zawsze (jak zwykle) może liczyć na pomoc - pod warunkiem, że będzie rzeczowa i poparta konkretnymi argumentami.

lysy2 - nie wszyscy sprzedawcy to oszuści i bandyci, a my jako forum i klub nie musimy pełnić roli policji. Często braki lub błędy w opisach wynikają z niewiedzy sprzedawcy. Sam niejednokrotnie wysyłałem sprzedającym na Allegro uwagi dotyczące opisywanych autek i przeważnie spotykałem się ze zrozumieniem lub wręcz wdzięcznością za sprostowania. Oczywiście moje listy nie miały charakteru ani mentorskiego ani złośliwego i nie zaczynały się od "Ty p... oszuście..." [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a kto pisze, ze wszyscy- tylko 99,99% [zlosnik]
a serio:
porzadek musi byc :), a jak ktos oszukuje, a ktos inny o to pyta, to nalezy prostowac i wytykac.
jesli ktos sie nia zna na autach, to nie pisze, ze jest to 100% oryginal, bo sam nie jest pewien co ma.to ze ktos mu tak powiedzial, to trudno - on wystawiajac reczy swoim autorytetem (na wlasne ryzyko)
tak wogole, to niewiedza niczego nie usprawiedliwia. jesli ktos uwzgledni Twoja uwage nt. jego auta(nieprawidlowosci) to dodaje do opisu i jest OK
popieram suche uwagi nt. przedmiotu danej aukcji, jednoczesnie jestem za subiektywnymi uwagami, jesli nastapily jakies kontakty lub zdarzenia niepokojace potencjalnego nabywce (np. wczoraj mowil, ze listwa jest, dzis, ze nie bylo jej wogole itd.)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
a kto pisze, ze wszyscy- tylko 99,99% [zlosnik]

Mniej więcej się zgadza [zlosnik]

Cytuj:
porzadek musi byc :), a jak ktos oszukuje, a ktos inny o to pyta, to nalezy prostowac i wytykac.

Ale można to robić grzecznie i kulturalnie. Pamiętjmy także, że sporo aukcji jest wystawiana grzecznościowo.

Cytuj:
jesli ktos sie nia zna na autach, to nie pisze, ze jest to 100% oryginal, bo sam nie jest pewien co ma.to ze ktos mu tak powiedzial, to trudno - on wystawiajac reczy swoim autorytetem (na wlasne ryzyko)

Dlatego można to sprostować, ale IMO należy zacząć od priva do sprzedawcy (jeżeli komus chce się w to bawić).

Cytuj:
tak wogole, to niewiedza niczego nie usprawiedliwia.

Może usprawiedliwiać błędy w opisie. Zdarzają się także na naszym forum i nikt z tego tytułu nie robi tragedii.

Cytuj:
popieram suche uwagi nt. przedmiotu danej aukcji,

Tak, ale pod warunkiem, że ktoś jest zainteresowany. Nie chcę codziennie czytać opisów aukcji, które już przejrzałem i opinię sobie wyrobiłem.

Cytuj:
jednoczesnie jestem za subiektywnymi uwagami, jesli nastapily jakies kontakty lub zdarzenia niepokojace potencjalnego nabywce (np. wczoraj mowil, ze listwa jest, dzis, ze nie bylo jej wogole itd.)

OK - ale czy nie lepiej poprzez PW? Wielikrotnie tak robiłem i nikogo nie uraziłem.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00