MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kantory wymiany walut w przygranicznym Przemyślu skupują hrywny po 50 groszy, a sprzedają po 60-62 grosze. To najniższy kurs tej waluty, od kiedy pojawiły się w obiegu nowe ukraińskie pieniądze.

A na Ukrainie paliwo, które można wlać do baku,(bo są tez ok 78 oktanów) ...
... kosztuje 2 hrywny i 15 kopijok.

Czyli 1 zł 29 groszy litr. :)

Skoro Niemcy mogą tankować u nas np. w Słubicach – to złote czasy nastały dla mieszkańców Polskich miast przy Ukraińskiej granicy.

S1 :)

Tytuł:
Swoja BABA

a co z dewaluacją ? podobno dość szybko ich pieniądz traci na wartości... kupie 100 hrywien... a gdy dojadę na stację benzynową to będe już mieć równowartość 70 :roll: ;)

a tak serio... to myśle że raj to mają nie tylko przez ceny paliwa... ale i wódki...papierosów...jedzenia ... [zlosnik] (oczywiście Polacy)

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Ostatnio zmieniony wt gru 21, 2004 2:36 pm przez phill, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A czy nadal sytacje paliw na Ukrainie wyglądają tak jak ja to zapamietałem będąc tam w 96 roku?
Wyglądalo to mniej wiecej tak, że po minięciu znaku drogowego z symbolem stacji mijało się zaraz zatoczkę przy szosie gdzie stała cysterna marki ził bądz inna własnej roboty, która to miała na dwóch końcach baniaka po kraniku i wielki napis "PIETROL" [zlosnik]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Obawiam się,że bezpieczniej byłoby napić się tej benzyny i zakąsić ogóreczkiem niż wlać ją do baku.
Na takiej benzynie najlepiej pracują "maszyny" z napisem "sdiełano w usa" [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
Swoja BABA

jak ja tam byłam w te wakacje... stacje wyglądały zupełnie normalnie...

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
A czy nadal sytacje paliw na Ukrainie wyglądają tak jak ja to zapamietałem będąc tam w 96 roku?
Wyglądalo to mniej wiecej tak, że po minięciu znaku drogowego z symbolem stacji mijało się zaraz zatoczkę przy szosie gdzie stała cysterna marki ził bądz inna własnej roboty, która to miała na dwóch końcach baniaka po kraniku i wielki napis "PIETROL" [zlosnik]

Cóż – wygląda na to że troszeczkę się tam zmieniło ……………… :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

S1 :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

bylem już kilkanaście razy na ukrainie ( slużbowo ) i było ok także z paliwem całkiem fajny kraj [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
Swoja BABA

ja bym powiedziała baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo fajny kraj [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

tylko wątroba dostała po tyłku i sie na mnie obraziła [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Na Ukrainie jest fajnie. Przy granicy na stacjach wszyscy tankują na lewarkach, albo są nawet specjalne podjazdy jednostronne. Zawsze kilka litrów wejdzie więcej ;)
Ale sklepików z pierdołkami i z akcesoriamina stacjach jak na lekarstwo. Pieniądze podajesz przez szufladkę (jeśli nie ma nalewajka) i rozmawiasz przez lustrzaną szybę z małym głośniczkiem - to głównie praktykowane na południu (okolice Odessy, Krym). No i totalny brak sanitariatów i noclegowni wzdłuż głównych tras - przez to wracaliśmy bezpośrednio z Krymu do granicy 18 godzin za jednym zamachem. No i jak dojechaliśmy to Ukraińcy akurat nie puszczalu nikogo na granicy (Kargowa) i kolejne 13 godzin w beczce :roll:
Ale na jkośc paliwa (ON) nie narzakliśmy, 4 tysiące zrobiliśmyw dwa tygodnie. No i właśnie te ceny - za 60-70 złotych cały bak...

Sporadycznie VW 1303 '74

Tytuł:
wiarus senior

Za takie pieniądze można by śmiało kupować paliwo w RP gdyby...wiem że przytoczyłem już ten artykuł na forum ale tych co nieczytali zapraszam do lektury http://www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=76&aid=845

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
Za takie pieniądze można by śmiało kupować paliwo w RP gdyby...wiem że przytoczyłem już ten artykuł na forum ale tych co nieczytali zapraszam do lektury http://www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=76&aid=845

Fakt – opłata paliwowa i podatki są zbyt duże i powodują zbyt wysoką cenę paliwa.

Jednak nie należy zapominać, że tankując paliwo, dofinansowujemy budownictwo drogowe (12% wpływów z akcyzy) oraz całą sferę socjalną budżetu a w tym przysłowiowe obiady w barach mlecznych, naukę na państwowych uczelniach (w tym także przecież niektórych kolegów z Forum [oczko] ), zasiłki dla bezrobotnych, zasiłki rodzinne i inne wydatki socjalne, (co zresztą lojalnie autor tego artykułu przyznaje).

A to wszystko nie sfinansuje się samo.

Jeżeli Polska gospodarka ma problemy, bo np. branżę motoryzacyjna dobija import starych aut z Niemiec, który przekroczył już MILION ! pojazdów- (polecam najnowsze „Wprost”) – w związku, z czym jak (sami Niemcy obliczają) budżet Niemiec zaoszczędził pół MILIARDA EURO!!! oraz nakręcił koniunkturę na nowe auta, (które też Niemcy kupią w Niemczech z Niemieckich fabryk i od Niemieckich dilerów w Niemieckich salonach … itd.) – to skądś jednak te pieniądze muszą się brać.

Tak samo z OC.

Już dzisiaj wiele towarzystw ubezpieczeniowych podwyższa składkę na OC w 2005 roku – słusznie kalkulując, że w związku z tym „importem” znakomicie wzrośnie liczba kradzieży aut na części – gdyż przecież czymś te „importowane samochody” trzeba będzie naprawiać i remontować czy też uzupełniać eksploatacyjnie.

To tak tytułem spostrzeżenia [szalone]

S1

p/s

W swoim statucie UPR oświadcza że dąży (w punkcie 4c) do zwiększenia odpowiedzialności obywateli – czy na pewno tędy (takimi artykułami) droga?

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Fakt – opłata paliwowa i podatki są zbyt duże i powodują zbyt wysoką cenę paliwa.

Jednak nie należy zapominać, że tankując paliwo, dofinansowujemy budownictwo drogowe (12% wpływów z akcyzy) oraz całą sferę socjalną budżetu a w tym przysłowiowe obiady w barach mlecznych, naukę na państwowych uczelniach (w tym także przecież niektórych kolegów z Forum [oczko] ), zasiłki dla bezrobotnych, zasiłki rodzinne i inne wydatki socjalne, (co zresztą lojalnie autor tego artykułu przyznaje).

No tak, tylko że przy redystrybucji podatków zazwyczaj gubi się parę groszy i ze 1 zł akcyzy płaconej przez nas przy dystrybutorze na budowę idzie już coś ze 80 groszy. 20% w kanał - to tak dla przykładu, to w sumie zależy jak bardzo jest nieudolna aktualna władza i ile już się nakradła.

Poza tym gdybyś z zarobionych np. 3000 zł brutto dostawał np. 2600 zł (jakieś podatki muszą być chociażby na policję, wojsko) zamiast obecnych 1500 zł to byłoby Cię stać na wiele rzeczy, chociażby na płatne autostrady, płatne studia i niedofinansowane obiady w barach mlecznych. Ja bym wolał decydować sam na co wydawać pieniądze niż żeby jakiś minister jeden z drugim robił to za mnie.

Sporadycznie VW 1303 '74

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

albeertos pisze:
Poza tym gdybyś z zarobionych np. 3000 zł brutto dostawał np. 2600 zł (jakieś podatki muszą być chociażby na policję, wojsko) zamiast obecnych 1500 zł to byłoby Cię stać na wiele rzeczy, chociażby na płatne autostrady, płatne studia i niedofinansowane obiady w barach mlecznych. Ja bym wolał decydować sam na co wydawać pieniądze niż żeby jakiś minister jeden z drugim robił to za mnie.

Widzisz rzecz w tym, że powinno się dążyć do tego właśnie byś nie musiał mieć problemu p.t. - „płatne studia’ a co za tym idzie pracy na nie, lecz byś swój najlepszy do rozwoju i do nauki wiek mógł spożytkować właśnie wyłącznie na nią.

A to trzeba skądś finansować. ;)

S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

Niech żyje socjalizm i Eurokomuna [zlosnik]

Samsung1 pisze:

Właśnie. 15 albo 20 milionów żyje czerpiąc (mniej lub więcej) z rozmaitych zapomóg. Ilu pracuje?

Samsung1 pisze:
Jeżeli Polska gospodarka ma problemy, bo np. branżę motoryzacyjna dobija import starych aut z Niemiec, który przekroczył już MILION ! pojazdów- (polecam najnowsze „Wprost”) – w związku, z czym jak (sami Niemcy obliczają) budżet Niemiec zaoszczędził pół MILIARDA EURO!!! oraz nakręcił koniunkturę na nowe auta, (które też Niemcy kupią w Niemczech z Niemieckich fabryk i od Niemieckich dilerów w Niemieckich salonach … itd.) – to skądś jednak te pieniądze muszą się brać.

Samsung - jedna rzecz to ewentualny deficyt zwiazany z wywozem gotówki, a inna rzecz to PKB i wewnętrzny obieg gotówki - nie odgrzebujmy tego lepiej, bo porzednia dyskusja wykazała brak płaszczyzny porozumienia.
BTW - ile pieniędzy zostawiają Niemcy u nas co weekend? Sporo, szkoda tylko że w hipermarketach, które jakoś nie są polskie [zlosnik] Ile My zostawiamy na Ukrainie? Też pewnie sporo.

Samsung1 pisze:
Już dzisiaj wiele towarzystw ubezpieczeniowych podwyższa składkę na OC w 2005 roku – słusznie kalkulując, że w związku z tym „importem” znakomicie wzrośnie liczba kradzieży aut na części – gdyż przecież czymś te „importowane samochody” trzeba będzie naprawiać i remontować czy też uzupełniać eksploatacyjnie.

Jak kradzieży, to chyba jednak AC ;)

Samsung1 pisze:
W swoim statucie UPR oświadcza że dąży (w punkcie 4c) do zwiększenia odpowiedzialności obywateli – czy na pewno tędy (takimi artykułami) droga?

Pewnie nie, bo to i tak nic nie da. Nie tu, nie teraz i nie przy całkowitym braku zainteresowania zakończeniem tej mistyfikacji ze strony "koryta".

albeertos pisze:
No tak, tylko że przy redystrybucji podatków zazwyczaj gubi się parę groszy i ze 1 zł akcyzy płaconej przez nas przy dystrybutorze na budowę idzie już coś ze 80 groszy. 20% w kanał - to tak dla przykładu, to w sumie zależy jak bardzo jest nieudolna aktualna władza i ile już się nakradła.

Zaraz takie mocne słowa ;) Po prostu łatwość sprzeniewierzania pieniędzy jest wprost proporcjonalna do wielkości kwot, którymi obraca dana instytucja.

albeertos pisze:
Ja bym wolał decydować sam na co wydawać pieniądze niż żeby jakiś minister jeden z drugim robił to za mnie.

W tym celu trzeba by uznać, że tzw. obywatel ma tzw. mózg i potrafi choć trochę się sam o siebie i swoich bliskich zatroszczyć. I jeszcze tyle gotówki poza obiegiem, tyle biurek do sprzedania i tyle drzew zostałoby w lasach. Zapomnij. [hehe]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Ostatnio zmieniony wt sty 18, 2005 1:56 pm przez Wookee, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00