MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Argument finansowy jest jednak dość znaczący: u nas w W-wie ubezpieczenie OC zabytka to jakieś 2.400zł/rok(max stawka, bo pojemności ludzkie muszą być). Jeżeli weźmiemy pod uwagę sytuację Mitu, to dojdzie do tego zwyżka 25 lub 30% za wiek (człowieka, nie auta) = 2.400 + 720 = 3.120zł. Ponad 3tyś za rok - czyli rozbój w biały dzień!!! Mając auto zarejestrowane na żółto dostanie automatycznei 50% zniżki, a do tego na miesiące "zimowania" nie zapłąci nic, co daje kolejne 30-40% zniżki. Zatem z 3.120zł uzyskujemy 1.660 - 30% (zima) = 1.162zł. To daje prawie 2.000 oszczędności. Piechotą nie chodzi. Można za to po zimie zrobić gruntowny przeglądzik z wymianą filtrów i płynów i jeszcze zostanie na oblanie rozpoczęcia sezonu. A wszystko w zamian za dodatkową przyjemność jeżdżenia z żółtymi tablicami. Ja w to wchodzę - jak tylko czas pozwoli na przerejestrowanie 116 na żółte.

Dzięki Maciek :) . Poza tym po co płacić za cały rok (i to niezależnie od "stanu majątkowego")? Kiedy masz dwa auta to wszystko jest jeszcze do zniesienia, ale są tacy co mają aut zabytkowych kilkanaście lub kilkadziesiąt. Nawet przy maksymalnych zniżkach wydaliby kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy złotych na OC. Moim skromnym zdaniem to nie miałoby sensu tym bardziej, że niektóre auta wyjeżdżaja na drogę raz w roku albo i nie.

Do PK2:
Poddajesz w wątpliwość przepisy o których obecny kształt zaciekle walczyli ludzie z kręgu starych automobili i motocykli. Jedyne argumenty w których ewentualnie przyznaje Ci rację to wyjazd za granicę i sprzedaż auta, bo to rzeczywiście są utrudnienia.
Na wyjazd za granicę pozwolenie z tego co wiem wydaje konserwator zabytków, który opiekuje się naszym autem. Nie słyszałem, aby w tej kwestii były jakieś problemy. Zezwolenia są bez problemu wydawane i ludzie jeżdżą za granice na wakacje i zloty o czym z resztą można poczytać w prasie. Z tego co czytałem to właściciele aut (+25 lat) niezarejestrowanych na żółto mają na granicy problem z wyjazdem z Kraju...
Jeśli chodzi o sprzedaż na terenie Kraju to nie ma z tym problemu, a że jest problem ze sprzedażą za granicę to z jednej strony dobrze, bo jednak auta raz wpisane do rejestru należą do "dobra narodowego".
Co do zwrotu pieniędzy przy szkodzie komunikacyjnej to nie mam najmniejszych wątpliwości, że łatwiej jest dostać przyzwoita sumę przy żółtych blachach niz przy białych. Przy białcyh to jest istny koszmar w przypadku poważniejszych uszkodzeń (tj. przy wymianie elemntów, a nie samej kosmetyce jak lakierowanie). Trzeba walczyć jak lew i wykazać się uporem, konsekwencją i cierpliwością.

Poza tym ta dyskusja zbyt mocno opiera się na domysłach i domniemaniach typu: "słyszałem", "widziałem" itp.
Ktoś zna jakieś konkretne przypadki?
Niczym na komisji śledzczej [zlosnik] ;) .

Bukol pisze:
zwyżka 25 lub 30% za wiek (człowieka, nie auta))

W PZU 30%, a gdzie indziej raczej się nie wybieram.

Bukol pisze:
(max stawka, bo pojemności ludzkie muszą być)

[zlosniki] [ok]

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

Część argumentów do mnie przemawia. Dzięki :-) W takim razie aż się prosi, by "lobby kolekcjonerskie" wymusiło dalsze zmiany, tj wprowadziło możliwość stosowania jednego kompletu dokumentów/tablic/ubezpieczeń w ramach kolekcji. Jakże by to ułatwiło życie posiadaczom owych kilkunasto- czy kilkudziesięcio samochodowych kolekcji.

Z lobbystycznym pozdrowieniem!

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Część argumentów do mnie przemawia. Dzięki :-) W takim razie aż się prosi, by "lobby kolekcjonerskie" wymusiło dalsze zmiany, tj wprowadziło możliwość stosowania jednego kompletu dokumentów/tablic/ubezpieczeń w ramach kolekcji. Jakże by to ułatwiło życie posiadaczom owych kilkunasto- czy kilkudziesięcio samochodowych kolekcji.

Z lobbystycznym pozdrowieniem!

Na to bym się chętnie zgodzil :-))) Poza tym tak naprawdę ubezpieczeniem OC winien być obejmowany kierowca a nie auto... Nie tylko dla zabytków... Ale to już by była rewolucja a nie reforma...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Poza tym tak naprawdę ubezpieczeniem OC winien być obejmowany kierowca a nie auto... Nie tylko dla zabytków... Ale to już by była rewolucja a nie reforma...

Rewolucja - z gwizdem i przytupem. Już widzę ten cudowny bajzel [zlosnik] A np. kto odpowiadałby za wypadek spowodowany samochodem skradzionym przez nieubezpieczonego? FG?

Faktem jest natomiast, że rozwiązanie obecne dodatkowo zniechęca do pożyczania samochodu [zlosnik]

Aktualnie mamy układ typu "narzędzie-skutek" (na pewno nie jest to poprawna nazwa, więc cudzysłów) - w zasadzie to wystarcza. Gorzej, jak trafi się ktoś z zacięciem do odszkodowań, ale ...

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
Faktem jest natomiast, że rozwiązanie obecne dodatkowo zniechęca do pożyczania samochodu [zlosnik]

Dzisiaj ubezpieczyłem 116 i pani w warcie pyta, czy będzie samochodem jeździła osoba poniżej 25 lat i/lub mająca PJ krócej niż 3 lata. Po czy lojalnie uprzedziła, że jeżeli będzie jeździć i spowoduje "coś" to trzeba będzie uiścić cholerną dopłatę do OC.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dzisiaj ubezpieczyłem 116 i pani w warcie pyta, czy będzie samochodem jeździła osoba poniżej 25 lat i/lub mająca PJ krócej niż 3 lata. Po czy lojalnie uprzedziła, że jeżeli będzie jeździć i spowoduje "coś" to trzeba będzie uiścić cholerną dopłatę do OC.

Co Pan jej odpowiedział Panie Macieju? ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Bukol pisze:

Łukasz nie ludż sie Maciek juz nam nigdy nie da sie przejechac [zlosnik] [szalone] .

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Mitu pisze:
Bukol pisze:

Łukasz nie ludż sie Maciek juz nam nigdy nie da sie przejechac [zlosnik] [szalone] .

:cry:

Trzeba się jednak jakoś Mu odwdzięczyć za te jazdy. Dam się Maćkowi swoim przejechać, bo dobry z Niego Chłopak [zlosnik] .
Będzie miał porównanie ;) .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Poza tym tak naprawdę ubezpieczeniem OC winien być obejmowany kierowca a nie auto... Nie tylko dla zabytków... Ale to już by była rewolucja a nie reforma...

Z tym sie, Idzik, absolutnie nie zgodze. Wyobraz sobie taka sytuacje (na zawolanie moge wymyslic nastepne, ale nie w tym rzecz): moj viggus stoi w hali garazowej, auta nie rozbieralem jeszcze na czesci pierwsze, wiec tak naprawde nie wiem, na ile jest pewny, ale dajmy na to, ze nie wyjalem mu akumulatora (co nie jest prawda, bo wole dmuchac na zimne) i dochodzi do jakiegos malego zwarcia, co konczy sie w najlepszym przypadku nadpaleniem aut parkujacych obok, o najgorszym wole nie myslec... a zdarzyc sie moze to moze w kazdym samochodzie bez wzgledu na wiek... i kto zaplaci za powstale szkody? A za szkody powstale przy uzyciu aut skradzionych, co napisal juz Wookee? FG czyli miedzy innymi rowniez i Ty?

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AMG pisze:

Chłopaki - musicie podrosnąć [hehe][hehe][hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00