MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 6:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Którym pasem zazwyczaj się poruszasz ?
Ciągle lewym - co mnie to obchodzi, że ktoś może jechać szybciej 7%  7%  [ 2 ]
Zazwyczaj lewym, ale ustępuję tym, którzy jadą szybciej i chcą mnie wyprzedzić 34%  34%  [ 10 ]
Ciągłe zmiany prawo-lewo, byle do przodu 17%  17%  [ 5 ]
W większości prawym, lewą stroną wyprzedzam 41%  41%  [ 12 ]
Tylko prawym, lewym jeżdżą maniacy szybkości 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów: 29
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To może ja tak pokrótce, bo faktycznie wynika tu nieporozumienie, a ja nie chciałbym absolutnie tu nikogo skłócić.

PK2 pisze:
Dużo częstszym i znanym nam z praktyki przykładem jest kompletnie zatłoczona miejska ulica dwupasmowa (w każdą stronę), sunąca od światła do światła. I tu absolutnie nigdy się nie zgodzę z opinią, że lewy pas służy tylko do wyprzedzania. I w takiej sytuacji po prostu nie lubię kierowców jadących "zygzakiem" i to z wielu powodów.

To jest po prostu przejaw chamstwa i cwaniactwa. Tego też nie toleruję. Ale nie toleruję również tego, że na lewym pasie w takim korku ktoś ma ochotę zostawić sobie 100 metrów wolnego miejsca przed sobą - po co ??? Żeby nie zdążyć na zielonym ?? Czy żeby wpuścić takich właśnie "sprytnych inaczej" ;)

PK2 pisze:
Żeby nie było żadnych wątpliwości, nie jeżdżę "co do zasady" po mieście ani prawym ani lewym pasem. Wybieram pas najmniej zatłoczony, itd.

Ja również, ale jakoś tak się dziwnie składa (ta obserwacja była poniekąd inspiracją do tego tematu), że przed światłami czy gdziekolwiek, gdzie są dwa pasy, zawsze lewy jest 2 razy bardziej zapchany, a zazwyczaj trafiają się tam maruderzy, do których sygnał zielonego światła dociera z kilusekundowym opóźnieniem ;) Podsumowując: jeśli ktoś chce sobie spać na światłach/jechać pomału - jego sprawa (poniekąd), ale niech nie robi tego na lewym pasie.

PK2 pisze:
Ale nigdy mi nie przyjdzie o 8 rano do głowy traktować lewego pasa na np. Marszałkowskiej jako pasa do wyprzedzania! A mimo to codziennie widzę kierowców mrugających, trąbiących na innych itd. bo oni się spieszą - tak, jakby inni się nie spieszyli

Porane korki to chyba jedyny moment, kiedy ogromna większość samochodów porusza się naprawdę dynamicznie (prędkość, jak również tempo zebrania się na światłach) i wszystko posuwa się w miarę sprawnie - o ile jazdę w korku można nazwać sprawną [zlosnik] . Niestety również wtedy najwięcej jest "cwaniactwa". Dopiero później pojawiają się ci, "którym się nie śpieszy i są jedyni na drodze" i odstawiają swoje numery :lol:

PK2 pisze:
Myślę, że nie ma co dalej ciągnąć tej rozmowy i lepiej umówić się kiedyś przy piwie, żeby sobie o tym porozmawiać z przymrużeniem oka.

Chętnie, chętnie. Proponuję na zlocie, bo wczesniej pewnie nie uda nam się spotkać.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop

PK2 pisze:

Nie chcę nikogo urazić, oczywiście, ale coś w tym jest, że jak się rozmawia z kimś przyjezdnym z Ameryki, Niemiec czy Holandii, nie mówiąc o Skandynawii, to WSZYSCY podnoszą temat agresji i chamstwa na polskich drogach. Po prostu boją się u nas jeździć. Jeśli nie utemperujemy stylu jazdy, to boję się myśleć, co będzie za 10 lat...

Pozdrawiam.

Hmm trochę wiem o niemieckich drogach....tam na każdym skrzyżowaniu jest sygnalizacja nie mowiąc o osiedlowych drogach....jeśli na większym skrzyżowaniu wysiądzie owa sygnalizajca to robi sie MEGA-korek...od razu przyjeżdża polizei i dopiero można coś zdziałać...oni trąbią jeden na drugiego nie wiedzą kto ma jechać i co mają zrobić a w Polsce se radzimy bo sporo jest skrzyżowań bez jako takiej sygnalizacji.....i temu tacy przyjadą do Polski i krzyczą że tu niedobrze bo się gubią jak Polak jedzie 80km/h i wie co i jak....tam (zachód) jest tak wszystko oznaczone, że kierowcy nie muszą za bardzo myśleć i taka jest różnica...na polskich drogach niemniej jest agresywnie ale opinie zachodnich przyjaciół to inna beczka.. :roll:

Tytuł:
wiarus senior

Witam!
Jeżdże tak sobie,patrze i myśle sobie " po co oni budują u nas drogi trzy pasmowe". W Szczecinie ponad rok temu oddano do ruchu most w kierunku prawobrzeża przez Regalicę. Zauważyłem taką prawidłowość- jeżeli nie są to godziny szczytu to nie uświadczysz gościa na prawym pasie- cały ruch odbywa się lewym i środkowym pasem.
Do niedawna poruszałem się bardzo małym, ale stosunkowo szybkim autkiem i wiedząc, że nie przeprowadzę rajdu po skrajnie lewym pasie ( tam, gdzie to powinienem robić) ustawiałem się na prawy pas i bez oporów robiłem to prawym, a goście spacerowali lewym- rodem z W.Brytanii.
A teraz jeżdże Żółwiem (115 240D) i rajdy powyżej 130 byłyby dla niego śmiertelne- znowu jako jeden z nielicznych trzymam się prawego pasa, tylko z kolei teraz to ja sprceruję.
A może tak poddać komuś pomysł i obok banerów "Zwolnij", "Piłeś i kierowałeś..." umieścić "Zjedż na prawy pas" lub coś podobnego.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
Jest jeszcze jedna sprawa która się z tym wiąże - prędkość. Kiedyś widziałem relację z ukarania mandatem jakigoś gościa, który z uporem maniaka jechał lewym pasem tuż przed radiowozem. Jechał z przędkością 70 na ograniczeniu 70. Po zatrzymaniu stwierdził, że przecież jechał z maksymalną dozwoloną szybkością na danej drodze, więc szybciej nikt nie powinien jechać więc on sobie może być na lewym i w ogóle to o co chodzi ??? Więc policjant mu wytłumaczył, że od pilnowania prędkości to są oni, a to, czy ktoś na ograniczeniu 70 chce jechać 70 czy 90 to nie jest sprawa tego gościa, jego obowiązkiem jest dostosować się do obowiązku ruchu prawostronnego. Wynik: 250 PLN mandatu i jakieś tam punkty.

Przypomina mi się przypadek Wujka mojego sredecznego przyjaciela. Otóż ów Wujek, dostał mandat za zbyt wolną jazdę Syreną... (było to na jakiejś wiejskiej drodze koło Golubia)... Od tego czasu Wuj się wnerwił i nie jeżdzi samochodem... Akcja miała miejsce jakieś 30 lat temu, więc widać że zawzięty jest... [zlosnik]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmajtek

W przypadku jeżdżenia odpowiednim pasem trzeba jeszcze pamiętać o dwóch sprawach:
1. Lewy pas to nie miejsce, gdzie testuje się osiągi swego auta. Często jadę w mieście lewym pasem około 65-70 km/h (wiem, że to za szybko), a nagle z tyłu ktoś mi trąbi i po chwili mnie wyprzedza. Lewy pas, to nie tor wyścigowy!
2. Czasami na lewym pasie są mniejsze dziury w jezdni [zlosnik] .
Jestem jednak zwolennikiem jeżdżenia po prawej stronie - lewa niech służy do wyprzedzania.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Idzik pisze:
Przypomina mi się przypadek Wujka mojego sredecznego przyjaciela. Otóż ów Wujek, dostał mandat za zbyt wolną jazdę Syreną... (było to na jakiejś wiejskiej drodze koło Golubia)... Od tego czasu Wuj się wnerwił i nie jeżdzi samochodem... Akcja miała miejsce jakieś 30 lat temu, więc widać że zawzięty jest... [zlosnik]

Dla mnie bomba. Ja zawsze chciałem dostać mandat za przekroczenie prędkości... na rowerze. Mój obecny rekord z ulicy Pięknej/Górnośląskiej to ok. 64km/h [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant

Ryzykowne. Gorki sa niebezpieczne. Jest to tez chyba glowny powod wypadkow na lazienkowskiej. Jest tam wzniesienie i jak sie z niego zjezdza, a chce przestac, to nagle sie okazuje, ze hamulce dzialaja inaczej niz na plaskim...
To samo sie tyczy roweru - ja juz raz tak mialem, ze juz czulem w nozdrzach zapach moich hamulcow - wszystkich - a rower jechal dalej i nie zwalnial. Zawartosc wody w organizmie spadla.

Tytuł: Górka i rowery
postmajtek

Co do jazdy z górki na rowerze - to we Wrocku można szybko zasuwać na ulicy Gazowej - mały ruch, długi spadek, prosta droga i całkiem bezpiecznie. Jedyne zagrożenie, to pojazdy nauki jazdy - tam w okolicy jest ośrodek szkolenia kierowców.
Twardzielom zaś polecam zjazd z tej wielkiej hałdy pomiędzy ulicami Bardzką, a Świeradowską. Tam można góralem osiągnąć 50km/h, ale po wertepach, a nie po asfalcie!! Trzeba mieć tylko dobre hamulce, bo zjazd kończy się kupą ziemii i starym szlabanem!!
Ew. jak ktoś chce to może zjechać z tej góry zjazdem nie tym prowadzącym w stronę ulicy Bardzkiej, ale tym w stronę toru kolejowego po południowo zachodniej stronie góry. Ja tam raz zjechałem i koniec - nie powtórzę tego za nic!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Max pisze:
W przypadku jeżdżenia odpowiednim pasem trzeba jeszcze pamiętać o dwóch sprawach:
1. Lewy pas to nie miejsce, gdzie testuje się osiągi swego auta. Często jadę w mieście lewym pasem około 65-70 km/h (wiem, że to za szybko), a nagle z tyłu ktoś mi trąbi i po chwili mnie wyprzedza. Lewy pas, to nie tor wyścigowy!
2. Czasami na lewym pasie są mniejsze dziury w jezdni [zlosnik] .
Jestem jednak zwolennikiem jeżdżenia po prawej stronie - lewa niech służy do wyprzedzania.

Co do punktu drugiego: dokładnie tak, więc jeśli ktoś wyprzedza, to zazwyczaj jedzie szybciej, więc powinien miec możliwość jazdy tam, gdzie dziury są mniejsze...
Poza tym nie będę się znów rozpisywał, bo mogę podpaść moją wypowiedzią i tyle będzie ;) [zlosnik] Ale swoje wiem 8)

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus senior

Właśnie z powodu dziur w jezdni często jeździłem w Sz-nie lewym pasem ,hamując poniekąd ruch . Oczywiście nie na Trasie Zamkowej czy w innych miejscach , gdzie nawierzchnia jest w dobrym stanie ale na Mickiewicza czy Żołnierskiej notorycznie .
Dlaczego ? Prosty powód - żona w ciąży a na lewym pasie mniej trzęsie .
I nic mnie nie obchodziły klaksony czy długie światła z tyłu .
Teraz jeżdżę już normalnie .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Poruszając temat z innej BECZKI, a zarazem wracając do rakiet w stylu 126p zauwazylem bardzo ciekawą zależność : mianowicie jadąc gdzieś w trase widze maluchy wciskające się prawie w drzewa na poboczu... Nawet nie trzeba ich omijać, boją się czy co??? Czasami rowerzyści blizej środka jadą niz rakietki :P . A jak sie dopędza takiego malca, to on z reguly jak pileczka ping-pongowa - błyskawiczny unik na pobocze [zlosnik]. Co innego kierowcy TICO, srodkiem a co tam....... A jak pieknie parkują - to jest taki dlugi samochod, ze trzeba 2 metry z przodu i 2 metry z tylu zostawic, inaczej nie wyjedzie.......

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

No tego to się nie spodziewałem...

Jadę sobie dzisiaj spokojnie do pracy, a tu uparcie lewym pasem wlecze się beczka 200D... Długa, prosta, 3 pasmowa droga, a on twardo lewym... A, że była to godzina 6:30, więc samochodów było jak na lekarstwo (w porównaniu z dniem powszednim i np. godz. 8:00 [zlosnik] ), tak więc spokojnie śmignąłem mu z boku... Ale niesmak pozostaje...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W temacie zjeżdżania na pobocze: zdaję sobie sprawę, że moje auto nie jest demonem szybkości, więc jeśli jest jednopasmowa droga z poboczem i warunki drogowe na to pozwalają (dzień/brak śniegu na poboczu) to również ustępuję drogi szybszym ode mnie. I bardzo mnie cieszy, jeśli ktoś wolniejszy ode mnie też mi czasem ustąpi (oczywiście w miarę możliwości drogowych), to po prostu świadczy o kulturze.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Szkoda, że nie wszyscy tak robią jak Ty Mike... Jakoś bardzo często zdarzają mi sie na "gierkówce", gorące sytuacje gdzie ani długi, ani kierunek nie pomagają...

Tytuł:
wiarus senior

Wolniej, wolniej, wolniej!

Od jeżdżenia za wolno nikomu się jeszcze nic nie stało. Od jeżdżenia za szybko ginie w Polsce kilkadziesiąt osób na tydzień.

Ale to jak walenie grochem o ścianę, wszyscy "wiedzą lepiej". Do czasu, mam nadzieję.

Pozdrawiam!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00