MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 12:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Dziś sobie uświadomiłem, że oststnio kiedy kupowałem sobie komputer [taki tam składaczek], to wyszedł z tego klasyczny ropniak - aby system ruszył muszę przez pare minut grzać... dyski twarde :-) Znaczy się komputer musi chodzić "na pusto" w setupie, i dopiero po paru minutach można próbować odpalać system :-D Założe się, że nikt z Was tak nie ma...

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

:o
To co Ty masz za komputer i jaki system ? :D 386SX25 z zainstalowanym WinXP ? [oczko] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

[zlosniki]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adi pisze:
:o
To co Ty masz za komputer i jaki system ? :D 386SX25 z zainstalowanym WinXP ? [oczko] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

[zlosniki]

Duron 1.4Ghz, 512Mb RAM, dyski 80, 40 i 30Gb, ale WinXP trafiłeś :-D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Komputer składak to najlepsza rzecz jak moze byc , albowiem składasz sobie to co chesz !
Kto Ci to odpalał ?
I wywal XP i zainstaluj 2000 profesjonal , podziel dysk na dwie partycje i zainstaluj też linuxa ,wtedy masz jak klikasz spod linuxa spokój z wirusami i podglądaczami ! [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bodo pisze:
I wywal XP i zainstaluj 2000 profesjonal , podziel dysk na dwie partycje i zainstaluj też linuxa ,wtedy masz jak klikasz spod linuxa spokój z wirusami i podglądaczami ! [oczko]

Skadałem sam, mam 2 systemy 2Kpro i XPpro [2K używam awaryjnie, np gdyby jakiś wirus zaatakował]. Na laptopie mam W98SE, a na drugim stacjonarnym Mandrake10. Wiem dlaczego dyski nie ruszają na zimno, problem leży poza komputerem - mianowicie w instalacji elektrycznej.

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

bodo pisze:
Komputer składak to najlepsza rzecz jak moze byc , albowiem składasz sobie to co chesz !

Dokładnie tak... [usmiech]

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adi pisze:
bodo pisze:

Gdyby tak rzeczywiście było, to miałbym w kompie 3Gb ram, 3Ghz zegara, 3 dyski po 300GB każdy, Radeona 9800, SB Live nie z tej ziemi, i Pinnacle'a do montażu filmów... :-D Ale zgodzę sięz tym, że kupowanie gotowca to bezsens jeśli ktoś wie co powinno wchodzić w skład kompa, i na dodatek wie co ma być w którym miejscu...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Chodziło o to że składasz kompa takiego jakiego chcesz w miarę możliwości finansowych [oczko] [zlosnik] [oczko] [zlosnik]
Jak czasami rozmawiam z kolegami i ktoś mi mówi że kupił super szybki komputer w hipermarkecie to robie tylko tak:
[zlosniki]
[zlosnik]
[oczko]

Kolega tak właśnie kupił...
Celeron 2 GHz, 128 Ram (dimm 133), płyta jakiś no name, i z tego co pamietam karta GF 4 MX440 [zlosnik]
Kupił go jakieś 2 miesiące temu [zlosnik] [zlosnik]

adi

Klubowicz

Numer GG: 267496
TrickyKid pisze:
Dziś sobie uświadomiłem, że oststnio kiedy kupowałem sobie komputer [taki tam składaczek], to wyszedł z tego klasyczny ropniak - aby system ruszył muszę przez pare minut grzać... dyski twarde :-)

Widać słabą kompresję masz, albo po taksówce (i-cafe) [zlosnik]

TrickyKid pisze:
Znaczy się komputer musi chodzić "na pusto" w setupie, i dopiero po paru minutach można próbować odpalać system :-D Założe się, że nikt z Was tak nie ma...

Ameryki nie odkryłeś - nasze śmigają [cool] Nie zakładam się [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

bodo pisze:

Tak samo jest z samochodami [hehe] [zlosniki]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

adi pisze:
bodo pisze:

Ale laptopa (dobrego) nie poskładasz, tutaj marka ma cholerne znaczenie. Ja mam np. Toshibę Tecra 9000 i jedynie P3 966 pod maską, ale szybciej to chodzi, niż niejeden P4 i do tego super matryca i jakość motażu - właściciele Mercedesów wiedzą o czym mówię [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
adi pisze:
bodo pisze:

Ale laptopa (dobrego) nie poskładasz, tutaj marka ma cholerne znaczenie. Ja mam np. Toshibę Tecra 9000 i jedynie P3 966 pod maską, ale szybciej to chodzi, niż niejeden P4 i do tego super matryca i jakość motażu - właściciele Mercedesów wiedzą o czym mówię [zlosnik]

To też racja... :P [oczko] [usmiech]

adi

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

adi pisze:
bodo pisze:

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie.
Panowie chyba nie wiecie co mówicie. Podam Wam to na przykladzie gościa który tuninguje sobie sam auto i faktycznie ma wplyw na kazdy parametr. Faktycznie takie auto bedzie mialo lepsze osiagi (mowie o 'poważnym' tuningu) niż np. odpowiednik AMG, wyjdzie też prawdopodobnie o 50% taniej. Ale w takim aucie nigdy wszystko nie cyka jak zegarek, zawsze coś z czymś nie będzie idealnie współpracowało itp....
Dokladnie tak samo jest z kompami, cgyba nie myślicie, że jak IBM, Compaq, czy taki DELL (celowo pominąłem HP ;-) ) sprzedają swoje PC to poprostu skladają wszystko do kupy ze sklepowych części i przyklejają swoje logo. Tam każda część jest zaprojektowana tak, aby współpracowała z każdą inną częścią. Owocuje to niesamowitym wzrostem stabilności i sporym wzrostem wydajności.

Przykłady niektórych kompów z którymi miałem ostatnio styczność:
- Mój były IBM ThinkPad z 486 100Mhz i 12 MB RAM (fajny był ;-) ) pracował jak składany Pentium I 133 z 16MB RAM
- Compaq DESKPRO z Pentiumem I 200Mhz i (chyba) 64MB RAM na którym pracowałem bez żadnych problemów przez 3tyg. na WIN 2K Prof, ani raz się nie zawiesił, a przycinał się tylko wtedy, jak mu się zapuściło naprawdę poważne obliczenia, lub swapował pamięć.

PS.
Ja na kompie nie gram, więc cenię trochę inne rzeczy niż gracze, dla których składak to faktycznie najlepsze rozwiązanie.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Panowie chyba nie wiecie co mówicie.

Ja wiem bo sam mam składaka... i nikt mi nie składał tylko ja składałem.... (z moim bratem [oczko] [cool] )

and6412 pisze:
Dokladnie tak samo jest z kompami, cgyba nie myślicie, że jak IBM, Compaq, czy taki DELL (celowo pominąłem HP ;-) ) sprzedają swoje PC to poprostu skladają wszystko do kupy ze sklepowych części i przyklejają swoje logo.

IBM robi dobre kompy... ale jak czasami widze co jest w przykładowym Optimusie to [puke] i nic więcej...

and6412 pisze:
Tam każda część jest zaprojektowana tak,

Teraz to Ty chyba nie wiesz co mówisz bo oni tego (w większości) nie projektują tylko kupują od Chińczykow lub innej taniej siły roboczej...

and6412 pisze:
Przykłady niektórych kompów z którymi miałem ostatnio styczność:
- Mój były IBM ThinkPad z 486 100Mhz i 12 MB RAM (fajny był ;-) ) pracował jak składany Pentium I 133 z 16MB RAM
- Compaq DESKPRO z Pentiumem I 200Mhz i (chyba) 64MB RAM na którym pracowałem bez żadnych problemów przez 3tyg. na WIN 2K Prof, ani raz się nie zawiesił, a przycinał się tylko wtedy, jak mu się zapuściło naprawdę poważne obliczenia, lub swapował pamięć.

Prawie wszystkie komputery od 286 do P166 były bardzo stabilne (wiem co mówie bo miałem już nie jeden taki komputer... )

and6412 pisze:
PS.
Ja na kompie nie gram, więc cenię trochę inne rzeczy niż gracze, dla których składak to faktycznie najlepsze rozwiązanie.

Ja też nie gram na kompie (a jeśli już to bardzo żadko).

[szalone]

adi

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie.

Też wolę produkty "fabryczne" - dlatego nie lubię gazu [hehe] [hehe]

Cytuj:
Podam Wam to na przykladzie gościa który tuninguje sobie sam auto i faktycznie ma wplyw na kazdy parametr. Faktycznie takie auto bedzie mialo lepsze osiagi (mowie o 'poważnym' tuningu) niż np. odpowiednik AMG, wyjdzie też prawdopodobnie o 50% taniej. Ale w takim aucie nigdy wszystko nie cyka jak zegarek, zawsze coś z czymś nie będzie idealnie współpracowało itp....

Tutaj największe znaczenie ma jakość montażu. Trudno jest w warunkach domowych zrobić to samo co w warsztacie czy labie.

Cytuj:
Dokladnie tak samo jest z kompami, cgyba nie myślicie, że jak IBM, Compaq, czy taki DELL (celowo pominąłem HP ;-) ) sprzedają swoje PC to poprostu skladają wszystko do kupy ze sklepowych części i przyklejają swoje logo.

HP i Compaq to te same kompy, tylko logo jest inne. Niestety większość komponentów w w/w komputerach pochodzi z produkcji masowej (chińskiej). W mniejszym stopniu dotyczy to notebooków, ale też dotyczy.

Cytuj:
Tam każda część jest zaprojektowana tak, aby współpracowała z każdą inną częścią. Owocuje to niesamowitym wzrostem stabilności i sporym wzrostem wydajności.

Eeeeeeeeeeeeee taaaaaaaaaaaam - bajera sprzedawców i siła reklamy. Czy zdajesz sobie sprawę ile taki komp by kosztował? Zaprojektowane to są obudowy, a im bardziej znany designer tym droższy komputer. Liczy się jakość montażu i umiejętność w doborze podzespołów.

Cytuj:
Ja na kompie nie gram,

Żałuj synu, żałuj. Powinieneś spróbować. Na początek pac man i saper w okienkach. Potem doom, warcraft ...

Cytuj:
więc cenię trochę inne rzeczy niż gracze, dla których składak to faktycznie najlepsze rozwiązanie.

Ja cenię sobie grafikę i szybkość. Sporo rzeczy robię na programach graficznych, więc to jest ważne. Do autocada najlepiej posuje karta graficzna matrox millenium.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00