MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 8:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Cytuj:
lub dobrego assistance nie wybrałbym się na taką wyprawę.

Ludzie o czym wy w ogóle piszecie.... Przecież nikt mu AC na takie auto nie sprzeda (na zagranicę w dodatku) a jak sprzeda, to AC będzie droższe od samochodu...

Piątal chyba nie rozumiesz co to AC a assistance. AC ubezpieczenie samochodu a assistance to ubezpieczenie które możesz wykupić na czas podróży

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

Tytuł:
postmajtek

Pyzio, jakbyś czytał w moich myślach, pragniemy właśnie gdzieś z drugą połówką się wybrać, wyznaczyliśmy sobie piękną trasę. Nie musi być to merol, jeśli macie jakieś inne pomysły - jestem otwarty. Chyba trafiłem na forum Sklasy jeśli mówicie mi że za 3 tysiące nie dorwe dobrego merca do przejechania 5kkm. Co do Pana radzącego dołożenie większych pieniędzy do auta, chętnie się z nim skontaktuje i podam nr konta. JESTEM LICEALISTĄ! Nie stać mnie na więcej !

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

allah pisze:
JESTEM LICEALISTĄ! Nie stać mnie na więcej !

To kup coś innego niż starego MB. Polecam Peugeot-a, Citroena lub Opla. Tanie to bo ma kiepską opinię więc kupisz lepszy egzemplarz niż w przypadku innego auta.

Jeżdżącą 405tkę na ropę kupisz za 2000zł i powinna dojechać wszędzie. Warto jednak pojeździć takim autem trochę przed wyprawą żeby wyszły wszystkie rzeczy typu brak wycieraczek czy nawiewu (objawia się zazwyczaj w ulewie...).

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
postmajtek

Na forum citroena mnie zbesztali, i wskazali na ax. Troche to dla mnie za małe :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja kupiłem swoja pierwszą beczkę za 1900zł [240d], blachy były w stanie agonalnym, luz na kierownicy na 3 pięści :), silnik odpalał tylko do -10*C więc nie byłą to jakaś igła.
Ale miałem ją 1,5 roku, używałem na codzień, i nic mi się nie popsuło przez ten czas, absolutnie nic. W końcu to auto ma opinię niezniszczalnego, więc dlaczego polecacie mu jakieś ople ? :/

Opinia o trwałości w123 nie wzięła się znikąd.
A co do mechaników, co w W123 jest tak skomplikowanego że ma kosztować za granicą krocie?

Tytuł:
postmajtek

Trafiłem tutaj właśnie po takich opiniach, skoro W123 kręci po 500kkm przebiegi to myślałem że wykręcić w 40 dni 5kkm to nie jest jakiś problem.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

123 kręci do 500kkm na koło :)

Tylko nie polecajcie koledze dymiącej padaki bez blach - ma pojechać do cywilizowanego świata. Tam mogą powiedzieć "halt" i po zabawie. Poza tym, w zachodniej Europie Mercedes to zawsze Mercedes - tym samym części i usługi będą droższe. Nadal uważam, że dla licealisty optymalnym środkiem transportu będzie Golf 2 diesel - mało spali, części tanie i powszechnie dostępne. Wielkościowo powinno być ok na taką podróż.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

stare Mercedesy jezdza i po 1mln km ale pod warunkiem dbania nie
jesli sie nie dba o auto to i MB sie zajedzie w koncu (potrwa to dluzej niz w przypadku wiekszosci innych aut, ale tak bedzie)
auto za 3k zl prawdopodobnie bedzie zajechanym egzemplarzem, choc nie jest to regula i moze Ci sie trafi sprawny egzemplarz. niemniej znalezc diesla w stanie przzwoitym graniczy w PL z cudem. ja juz sie tak znajdzie to nie kosztuje mniej niz 8k zl
jak nie znasz auta ktorym bedziesz jechal, to nie wiesz co i jak z nim jest, a wiec nie mozesz byc go pewien (dotyczy kazdej marki).
za granica wszystko jest b.drogie wiec jesli sam nie naprawisz auta, to licz sie z tym, ze przy awarii bardziej ci sie oplaci zostawic je na miejscu, bo koszt naprawy bedzie duzy.
boss87 - kazde starsze auto jest proste jak cep, ale usluga za granica jest droga, a rzadko kiedy zamiennik jest dostepny i mechanik zamiennikow nawet nie szuka tylko wali do serwisu po czesc (przyklad-reg.napiecia bosch w PL mozesz kupic za 30zl, we wloszech 60euro - przerabiane w tym roku)
co prawda 4k km to spacerek i daleko od granicy nie dojedziesz, ale kazde auto jako rzecz mechaniczna moze sie zepsuc.
kupic W123 w pelni mechanicznie sprawne za 3k zl bedzie trudno - zawsze bedzie cos stukac, cieknac i nie wiadomo kiedy strzeli.
za taka kase to mozesz kupic cos malego w przyzwoitym stanie, duze auta za ta cene to iezko bedzie (nie tyczy sie to tylko MB)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

allah pisze:
Trafiłem tutaj właśnie po takich opiniach, skoro W123 kręci po 500kkm przebiegi to myślałem że wykręcić w 40 dni 5kkm to nie jest jakiś problem.

No to pomyśl ile km ma przejechane statystyczna beczka z dieslem pod maską i jeszcze raz się zastanów czy MB to dobry pomysł.

Popatrz na ceny dobrych części do Mercedesa i do innych marek. Wszystko jest droższe. Jak planujesz autem jeździć dłużej to nie patrzysz na te koszty bo zapłacisz raz na długi czas. W Twoim wypadku każda złotówka wsadzona w auto będzie zmarnowana, nikt Ci nie zwróci przy sprzedaży auta za nowe tarcze, klocki czy filtry.

Ja rozumiem że taka wyprawa może być ciekawa, ale chyba wolałbym w takim wypadku jechać stopem. Jeszcze większa przygoda i od samego początku liczysz się z ryzykiem stania parę godzin w deszczu przy wjeździe na autostradę...

Znajomy niby względnie nowym i pewnym autem pojechał do Chorwacji i już w Austrii musiał przesiadać się na stopa. Padła uszczelka pod głowicą. Na szczęście byli dwoma autami i poradzili sobie z bagażami. Dodam tylko że na miejscu nikt nie chciał się tym zająć za rozsądne pieniądze a koszt transportu auta do Łodzi wyniósł ponad 2000zł. Wtedy żartowałem sobie z niego że mógł ode mnie pożyczyć 405tkę, jakby padła to by ją tam zostawił ;)

Jeszcze jedno, kolega z opisu powyżej miał assistance, nawet niezły. Tyle że obejmował jedynie skutki kolizji...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Jeszcze jedno, kolega z opisu powyżej miał assistance, nawet niezły. Tyle że obejmował jedynie skutki kolizji...

ale można wykupić takie od nagłych zdarzeń tzn nawalenia czegoś w aucie. Kolege to urwatowało dwuletnim fordem mondeo pojechał do bułgarii mimo że miał go tydzień. I rozleciało się koło pasowe od sprężarki klimy i narobiło młynu pod maską. Powrót na lawecie ale na koszt ubezpieczyciela na szczęście ;)

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

Tytuł:
swój chłop

A mi się podoba pomysł Merca na wakacje. Licealista -> wyszaleć się musi, jednak fakt jest faktem, żeby miesiąc nim przed podróżą przejechać i zobaczyć i ewentualnie wymienić.

Nie wiem, ale może Jego druga połowa marzy o MB, aby takim pojeździć po Europie.
A kolega lubi czasem pobawić się w smarze. Ale szczerze, to za dawnych czasów jeździło się do Włoch, Hiszpani, do Niemiec (co 2 tygodnie po 1000km w jedną stronę) i nie miało się żadnych narzędzi. A znajomy miał opla i robił go w trasie naprawiając alternator kluczem rowerowym. A MB jak trzymał to trzymał do końca.

Nie kupowałem w PL merca jeszcze, więc nie wiem jak to wygląda sprawa silników, ale miałem okazje 6 spotkać, a jeździć chyba z 10ma w różnym stanie i w każdym, nawet tym najbardziej zdezelowanym dało się jeździć. Fakt, mocy brakowało np. w sprinterze 208 i tylko 110km/h wyciągał, ale jeździł. Uważam, że jak kolega kupi miesiąc wcześniej dobrze się temu przyjrzy, to ma szanse dojechać nim wszędzie, jeśli nie będzie szpanował przy dziewczynie ile to on nie wyciągnie i będzie miał lekką nogę. Trzeba sprawdzić dużo rzeczy i w drogę. Może auto mu zostanie na dłużej niż tylko jeden rejs... :)

Aha w Niemczech w niektórych miastach są umwelt zone, i takie diesle mają zakaz jazdy, no chyba, że mają plakiete.

Tytuł:
postmajtek

Wiem wiem, brat mieszka w reichu także oblatany jestem w tych sprawach. Kolega widzę nareszcie zrozumiał o co mi chodzi. Auto oczywiście nie musi lecieć 150km/h i przyspieszać w 5 sekund, jakbym chciał to bym sobie kupił syfika i tym śmigał, a mi chodzi o spokojne, nawet powolne ale dotarcie do celu :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

allah jesli kupisz w123 za 3k zl to nawet 240D nie wyciagnie wiecej niz 120-130km/h
zapytales o rade i ja dostales.
jesli jestes zdecydowany na W123, to zabierz ze soba kpl. narzedzi i wszystkie czesci zapasowe jakie masz pod reka. lacznie z mocna tasma klejaca.
jesli znasz sie na mechanice samochodowej to sobie jakos dasz rade, jak nie to sie nauczysz na trasie, a moze auto nie sprawi zawodu i bedziesz sie cieszyl.
a na dluzsza mete to pamietaj, ze stara motoryzacja to skarbonka bez dna, ale potrafi dac frajde :)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KarolS1988 pisze:
Piątal chyba nie rozumiesz co to AC a assistance. AC ubezpieczenie samochodu a assistance to ubezpieczenie które możesz wykupić na czas podróży

Racja, zmęczony byłem pisząc post- przepraszam za pomyłkę ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Panowie, chyba zapomnieliście jak to jest jak się ma naście lat [zlosnik] !
Tu chodzi o przygodę, którą wspomina się całe życie. Pojawia nam się Kandydat do zarażenia gwiazdą (i to zardzewiałą!), a Wy jakieś adasie, bełgoty, cytryny i inne szmelcwageny Mu polecacie. Oczywiście myśląc rozsądkowo macie wiele racji, ale tu nie miejsce na rozsądek (którego i tak wielu z nas brakuje przy kupnie MB), to przyjdzie z czasem, pewnych rzeczy każdy musi doświadczyć sam, a doświadczenie rośnie wraz ze stażem w marce.
Moim zdaniem W123 podoła zadaniu, blacha ma być na tyle "dobra", aby nic nie odpadło i woda nie lała się do środka (za mocno [zlosnik] ). Masz tu Kolego kilka propozycji tak na szybko:

http://moto.allegro.pl/item738821742_ok ... kazja.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=737233152

http://moto.allegro.pl/item746683769_me ... super.html

Dobrze by było, abyś wpisał w profilu skąd jesteś, bo przy oględzinach przydałby Ci się bardziej doświadczony Kolega, najlepiej taki który ogarnia temat W123.

Powodzenia :) [ok] !

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00