Bukol pisze:
Halda - urządzenie pomiarowe rajdowe dla pilota. .
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
tak przypuszczałem
Rozumiem, że nazwa „HALDA” – przyjęła się potocznie na te urządzenia tak jak określenie np. „Electrolux” – odkurzacze czy „Junkers” – piecyk łazienkowy?
Rzecz w tym czy to jest „Specjalny Zegar Pomiarowy” – szwedzkiej firmy Halda czy też inny produkt?
lukasz 200 pisze:
możliwe ,że z epoki tego pojazdu.
Dodatkowo mnie też wydaje się, że nie jest to po prostu byle jak dobrane – mam wrażenie, że ten wyrób jest jakby z epoki – jak sądzicie?
Zainteresowałem się tym i znalazłem poprzednie (starsze) niektóre modele które były takie:
Halda Navigator
taki (zapewne) lub podobny używa Bukol:
Niestety nigdzie nie odszukałem takiego zestawu/kompletu jak rzeczony na zdjęciu. Pytanie, więc czy jest to halda – Haldy czy tez może inny wyrób? Ciekawe, z jakiego roku jest też ten przyrząd?
Czy to jest zatem „Halda Nawigator” (podwójny na dole) "Mastertime" + "Montecarlo" połączony z „Halda Tripmaster” na górze? ( A tak sądzę).
Jeżeli tak to było to jest jak sadzę "epokowo" dobrane (co robi dodatkowy smaczek)

- ale co robi tam ten zegar kwarcowy pośrodku !!! ??? Co to jest dodatkowo? Jest tam? A może się mylę?
A swoją drogą pamiętam w starych taksówkach te piękne stojące liczniki (taxometry) Haldy.
Warszawa garbuska a w środku Halda – wsiadałeś i chłonąc specyficzny zapach tego auta – rozpierałeś się na kanapie a taksiarz łamał licznik – to był klimat!
Pozdrawiam
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
– S1