MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 9:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam – mam pytanie – czy ktoś z kolegów wie co to jest dokładnie za urządzenie (wskazane czarną strzałką) w tym MB na poniższym zdjęciu? Do czego służy i jak działa?

Obrazek

Pytanie wydaje mi się istotne gdyż ta fotka jest zamieszczona w Galerii MB/8 Club Poland – i może kogoś to zainteresuje.

http://www.w114-115.org.pl/galeria/disp ... =62&pos=10

Pozdrawiam – S1

Ps/ Ja osobiście przypuszczam że może to ma jakiś związek z rajdami samochodowymi?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ps/ Ja osobiście przypuszczam że może to ma jakiś związek z rajdami samochodowymi

Pierwsze skojarzenie jakie mi się nasunęło to zegary szachowe hehehe.
Ale na poważnie to mogą być czasomierze do rajdów samochodowych i możliwe ,że z epoki tego pojazdu.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Halda - urządzenie pomiarowe rajdowe dla pilota. Dwa górne wskaźniki podają przebieg - na jednym odczytuje się całościowy przebieg trasy rajdu, drugi zeruje się przy każdym obrazku itinerera. Dolne zegary to stopery, ułatwiające jazdę na regularność - obowiązującą podczes rajdów pojazdów zabytkowych. My w terenówkach używamy prostszego urządzenia - bez stoperów, nie jeździmy na regularność, tylko na "przejechanie" lub na czas.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Halda - urządzenie pomiarowe rajdowe dla pilota. .

[ok] tak przypuszczałem :)

Rozumiem, że nazwa „HALDA” – przyjęła się potocznie na te urządzenia tak jak określenie np. „Electrolux” – odkurzacze czy „Junkers” – piecyk łazienkowy?

Rzecz w tym czy to jest „Specjalny Zegar Pomiarowy” – szwedzkiej firmy Halda czy też inny produkt?

lukasz 200 pisze:
możliwe ,że z epoki tego pojazdu.

[ok]
Dodatkowo mnie też wydaje się, że nie jest to po prostu byle jak dobrane – mam wrażenie, że ten wyrób jest jakby z epoki – jak sądzicie?

Zainteresowałem się tym i znalazłem poprzednie (starsze) niektóre modele które były takie:

Obrazek

Obrazek

Halda Navigator
Obrazek

Obrazek

taki (zapewne) lub podobny używa Bukol:

Obrazek

Obrazek

Niestety nigdzie nie odszukałem takiego zestawu/kompletu jak rzeczony na zdjęciu. Pytanie, więc czy jest to halda – Haldy czy tez może inny wyrób? Ciekawe, z jakiego roku jest też ten przyrząd?

Czy to jest zatem „Halda Nawigator” (podwójny na dole) "Mastertime" + "Montecarlo" połączony z „Halda Tripmaster” na górze? ( A tak sądzę).

Jeżeli tak to było to jest jak sadzę "epokowo" dobrane (co robi dodatkowy smaczek) :) - ale co robi tam ten zegar kwarcowy pośrodku !!! ??? Co to jest dodatkowo? Jest tam? A może się mylę?

A swoją drogą pamiętam w starych taksówkach te piękne stojące liczniki (taxometry) Haldy.
Warszawa garbuska a w środku Halda – wsiadałeś i chłonąc specyficzny zapach tego auta – rozpierałeś się na kanapie a taksiarz łamał licznik – to był klimat! :) ;)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam [cool] – S1

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pisząc "Halda" miałem na myśli typ urządzenia, a nie producenta. Nie znam się na tym dobrze. Wiem tyle, co z terenówki. Na podstawie zdjęcia wydaje mi się jednak, że to są 2 połączone aparaty.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00