Opcja numer jedenDa rade to zarejestrować, tak wygląda sytuacja prawie z każdymi pojazdami silnikowymi
Kolejność twoich działań:
- sprawdzenie legalności Vin-u, na komisarjacie, w urzędzie itp, najlepiej przez znajomych
- zapraszasz pana z PZMout - on wystawia opinie czy pojazd jest historyczny w sensie ma ważny wkład w historie motoryzacji, jeżeli tak to dzięki tej opini i fakturze od właściciela złomu jedziesz na przegląd "0" czyli o stwierdzenie parametrów
- nie wiem jak to jest prawnie , ale prawdopodobnie diagnosta wstawi Ci tzw. tabliczke zastępczą, później udajesz się do konserwatora zabytków o wpis w rejestr pojazdów zabytkowych lub unikatowych.
- później do wydziału komunikacji po wnioski na zarejestrowanie jako pojazd zabytkowy lub unikatowy i dalej już w miare z górki. Podobnie jest z motocyklami dlatego pisze z mojego doświadczenia.
Pisałem pojazd unikatowe lub zabytkowe bo jest różnica, podstawa prawna jest ta sama w sensie rejestracji ale to trzeba odróżnić. Koszt takiej imprezy wacha się w zależności do 1000zł.
Opcja numer dwa. ( dzięki kiernikowi urzędu komunikacji udało mi się też tak pojazd zarejestrować)
- kupujesz na złomie pojazd, zaświadczenie kupna z datą
- czekasz 3 lat w których czasie przeprowadzasz remont
- zakładasz sprawe w sądzie do spraw cywilnych o tzw zasiedzenie pojazdów , oni sprawdzają właścicieli, jeżeli w czasie trzech lat nikt się nie ubiegał o auto to dostajesz wyrok ( zaświadczenie) , sąd wykasowuje dotychczasową historie auta wszędzie ( ubezpieczenia, wydziały komunikacji ) , robisz przegląd zerowy czyli o stwierdzenie parametrów pojazdu, z "wyrokiem" idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz.
Koszt , tutaj mnie pamięć zawodzi , ale sprawa w sądzie kosztowała jakiś procent sumy która była wpisana w zaświadczeniu ze złomu, nie pamętam ale od 10% do 20%, do tego przegląd zerowy koło 130zł, rejestracja 150zł. Czyli razem zamykasz się w 300zł.
Są jeszcze inne sposoby rejestracji, niestety albo stety nasze prawo ma bardzo dużo luk prawnych, a polak nie kaktus lubi je wykorzystywać:)
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)