MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 7:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam ! Jakiś czas temu chciałem zrobić mała wycieczkę moją beczką i okazało się ze po miesiącu stania w garażu auto ma problemy z odpaleniem. Po paru przekręceniach odpaliło, ale chodzi tylko do momentu gdy silnik pracuje na ssaniu. Jak ssanie przestaje działać auto wchodzi na zbyt niskie obroty a cały silnik strasznie się telepie. Niby po dodaniu gazu wchodzi na obroty, ale potrafi strzelić lekko w tłumik. Dodam, że niedawno ustawiałem zapłon za pomocą lampy i było wszystko ok. Zmieniłem przewody zapłonowe na nowe Beru nic to nie dało, zarzuciłem również nowe świece żeby mieć pewność, ale i to nie rozwiązało problemu. Przy wymianie przewodów zdjąłem również filtr powietrza i zauważyłem ze po zatkaniu tej oto rurki ( patrz zdjęcie nr.1 ) auto pracuje o wiele lepiej. Co to za zawór jak jest sterowany i czy mógł się tak po prostu zepsuć? Dodam, że moja wiedza motoryzacyjna jest krótko mówiąc nikła, więc jeśli ktoś jest w stanie łopatologicznie mi to wytłumaczyć lub w jakiś sposób pomoc będę wdzięczny. Od czego powinienem zacząć? Na co zwrócić uwagę? Aha silnik 2.0E M102920.

Obrazek

postmajtek
Awatar użytkownika

Zobacz czy to nie problem z podciśnieniami. Bo jak bierze lewe powietrze gdzieś to tak moze być.

W123- w poszukiwaniach.....

Garaż:
WFM OSA 1964r
FSM Syrena 105 1981r
Polski Fiat 126p 1975r

Ostatnio zmieniony pn lis 04, 2013 8:29 am przez Oscar7, łącznie zmieniany 2 razy.

nowy

Możesz wrzucić jeszcze raz link do tego tematu? Ten który mi podałeś przekierowuje mnie na główna stronę forum.

wiarus junior

Ta rurka jest częścią układu mającego na celu poprawienie składu spalin -taka ekologia.Możesz równie dobrze wypieprzyć ten cały układ.Piszesz ze auto wchodzi na zbyt niskie obroty po zejściu ze ssania- a kiedy i kto regulował gaźnik,ustawienie pływaka,dyszy paliwowej,wolnych obrotów,sprawdzenie stanu membrany,układu przyspieszenia zapłonu przez zawór jednokierunkowy i zawór termiczny w głowicy.Układ niby prosty a rzeczy do sprawdzenia od pyty.Mi siedzącemu w temacie w123 od lat 20 stu ogarnięcie tego układu zajęło kilka wieczorów.Dodam jeszcze ze bardzo ważny jest łącznik gumowo- metalowy na połączeniu gaźnika z kolektorem,uszczelki gaźnika.

nowy

Wiem, że to nie takie proste dlatego szukam odpowiedzi na forum. Trochę czasu dzisiaj spędziłem w garażu no i wyszło, że beczka ssie lewe powietrze. Po całkowitym zatkaniu filtra powietrza silnik nie dość, że nie zgasł to chodził o wiele lepiej. Pytanie teraz którędy zasysane jest lewe powietrze heh...jakie mam opcje do sprawdzenia? :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00