MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 20, 2025 3:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich. Miesiąc temu zostałem "szczęśliwym" posiadaczem MB 124 300TD TURBO. Miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle. Okazało się że jak się zrobiło cieplej to klima nie daje rady. Było w niej mało gazu. Po nabiciu ukłądu klimy azotem w celu sprawdzenia szczelności okazało się ze niestety nie jest szczelna, a na dodatek nie słychać którędy leci. Jest to klima na stary płyn czy gaz. Jak znaleźć dziure? Dodam, ze zaproponowali mi nabicie klimy z jakimś barwnikiem, ale niestety nie są w stanie po stwierdzeniu wycieku sciągnąć tego płynu z powrotem, a napełnienie starym środkiem jest dwa razy droższe niz w przypadku nowszych klim, co się wiąże z podwójnym kosztem naładowania. Kolejny problem to wiatrak od klimy. Jak się zrobiło cieplej to wiatrak ten się włącza nawet gdy klima jest wyłączona i kręci się cały czas. Jak on jest sterowany. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Odnośnie szukania nieszczelności to przeważnie nabija się klime dodając barwnik UV i po jakimś tygodniu widać gdzie wylatuje, niestety nie jest to skuteczne w 100%, bo bardzo małe nieszczelności jest bardzo trudno zlokalizować. Poszukaj innego mechanika od klimy - u mnie Tychy za 40PLN zostawiasz autko na cały dzień i znajdują nawet te małe nieszczelności.
Adam

Tytuł:
nowy

Dzięki Adam. Szkoda tylko że mam tak daleko do Tych :) . A na marginesie, ile ci automacik pali na miescie?

Tytuł:
swój chłop

Moje mieści się w zależności od stylu jazdy w danym okresie od 9,5 do 10,5 na sto w mieście i ok 7 na trasie, średnio na zbiorniku robię od 580 do 650 km w mieście. skrzynia oczywiście automat.

Natomiast przyjemność z jazdy jest nieporównywalna ze słabszymi jednostkami.

A jaki apetyt ma twoje?

Pozdrawiam
Adam

wiarus junior

mt69 pisze:
Jak się zrobiło cieplej to wiatrak ten się włącza nawet gdy klima jest wyłączona i kręci się cały czas. Jak on jest sterowany.

Tak ma być.
Sterowanie jest z czujnika na pompie wody.
Jak temperatura cieczy osiąga 102st(?) to włącza się went elektr, żeby pomóc wiskozie.

mt69 pisze:
Jak znaleźć dziure? Dodam, ze zaproponowali mi nabicie klimy z jakimś barwnikiem, ale niestety nie są w stanie po stwierdzeniu wycieku sciągnąć tego płynu z powrotem, a napełnienie starym środkiem jest dwa razy droższe niz w przypadku nowszych klim, co się wiąże z podwójnym kosztem naładowania.

Poszukaj innego warsztatu...

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Tytuł:
nowy

adamkatowice pisze:
Moje mieści się w zależności od stylu jazdy w danym okresie od 9,5 do 10,5 na sto w mieście i ok 7 na trasie, średnio na zbiorniku robię od 580 do 650 km w mieście.

No coś jest u mnie nie tak. Na trasie 7,5-8 ale w mieście bez wariacji równo 12l.

MMM pisze:
Tak ma być.
Sterowanie jest z czujnika na pompie wody.
Jak temperatura cieczy osiąga 102st(?) to włącza się went elektr, żeby pomóc wiskozie.

Po wskaźniku temperatury nie widać zeby temperatura była tak wysoka. Wskazówka po nagrzaniu zatrzymuje się trochę ponad 80 st i tak stoi.
A co jeszcze. Jak auto postoi trochę (wyłączone) i ostygnie (moze nie do końca ) i go odpalę to ten wiatrak od razu sie włącza. Rano jak jest ostygnięty całkowicie to się od razu nie włącza.
Czy jak będzie stał włączony (bez jazdy) to ten wiatrak od klimy powinien się włączać i wyłączać, czy jak się załączy to powinien chodzić cały czas?
Pozdrówka <br>Dodano po 32 minutach.:<br> I jeszcze jedno. Jak sprawdzić czy ta cała elektryka z wentylatorami działa poprawnie. Czy włącza i wyłącza się wtedy kiedy powinna?

Tytuł:
swój chłop

Witaj,

miałem podobny problem co Ty (samochód też- mam cały czas :) . Otóż z tego co się orientuję najczęściej leciały w tym modelu kompresory - koszt całkowitej naprawy w Warszawie ok 700 pln. Co do zużycia to mi niestety w Wawie przy korkach dochodzi do 12l :( w trasie ok 7-8l.

Zmień warsztat ... powtórzę. Mi sprawdzali w ten sposób, że nabili sprężonym powietrzem i polewali wodą z płynem pieniącym się (zresztą fachowcy to wiedzieli gdzie lać) i wyszło szydło z ...

pzdr

Honda VT1100 Shadow

Mercedes the best - fuck the rest ...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00