MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 10:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam, skończyłem dziś montować mój zestaw audio.
Składa sie on z:
-Ipoda Nano z stacją dokującą i pilotem (nie słucham radia wiec jest mi niepotrzebne)
-4 głośników Sinus Live SL150
-wzmacniacza 4 kanałowego JBL
-4 głośników wysokotonowych (chińskie)

Stacja dokująca ipoda przyklejona jest wewnątrz popielniczki. Ipoda wsuwa się do niej przy wysuniętej szufladce.
Wzmacniacz przymocowany jest w bagażniku do przedniej przegrody. Przewody poprowadziłem fabrycznymi korytkami pod wykładziną.
Głośniki sins live sl150 pasują na styk, aby je przymocować warto zaopatrzyć się w nakładke kątową do wiertarki, ponieważ deska rozdzielcza jest zrobiona z twardego materiału, trudnego do przewiercenia.
Zdecydowalem się na głośniki jednodrożne ponieważ oferuja o wiele lepsze brzmienie niż dwudrozne. Zwrotnice przykleiłem od spodu deski rozdzielczej a "gwizdki" przykręciłem do maskownic głośników. Co prawda wystają one ponad deskę, ale obeszło się bez dziurawienia jej.
Koszt:
-4 głośniki 240 zł
-4 gwizdki 60 zł
wzmacniacz 300 zł (używany JBL- polecam kupić używany lepszej klasy niż chiński ponieważ różnica jakości jest znaczna)
-Ipod nano 290zł
-stacja dokująca 40 zł (chińska podróba z allegro. oryginał kosztuje 220 zł to prawie tyle co sam ipod)

Efekt BDB
prawde mówiąc spodziewałem się szumów pisków itp a całość działa naprawdę bardzo ładnie.11

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ciekawe podejście - bez tradycyjnego radia spinającego wszystko.

behemot pisze:
Zdecydowalem się na głośniki jednodrożne ponieważ oferuja o wiele lepsze brzmienie niż dwudrozne.

Zaciekawiło mnie to stwierdzenie. Mógłbyś to rozwinąć?

Tytuł:
postmajtek

Cytuj:

Głośnik dwudrożny ma mniejszą membranę od jednodrożnego. Na srodku membrany wystaje podstawa dla głośników wysokonowych, kóre dodatkowo zasłaniają przestrzeń ponad membraną. Także przewody zwykle przechodzą przez otworki w membranie tłumiąc drgania.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

behemot pisze:
Cytuj:

Głośnik dwudrożny ma mniejszą membranę od jednodrożnego. Na srodku membrany wystaje podstawa dla głośników wysokonowych, kóre dodatkowo zasłaniają przestrzeń ponad membraną. Także przewody zwykle przechodzą przez otworki w membranie tłumiąc drgania.

OK. Twoje argumenty do mnie przemawiają jeśli porównywalibyśmy głośniki nisko-środkowo-tonowe. Jego skuteczność będzie napewno większa gdy nic go nie ogranicza.
Jednak wydaje mi się, że obejmując całość - głośniki tzw. dwudrożne mają szerszą charakterystykę przenoszenia dzięki zamontowanemu głośnikowi wysokotonowemu. Tak więc dla mnie są dobrym kompromisem w aucie jeśli chodzi o szerokość przenoszonego dźwięku.

Chociaż przyznaję, że producent Twoich głośników deklaruje całkiem szerokie pasmo przenoszenia. Pytanie tylko czy przenoszenie to będzie równe?

Tytuł:
swój chłop

Ale to jest zestaw odseparowany, czyli są to głośniki dwudrożne, tyle tylko, że osobno. Oprócz odrobinę większej membrany, głośniki bez osiowych tweeterów mają jedną zaletę - nie mają przerwy wokół słupka i nie ulegną zabrudzeniu, co objawia się chrupaniem i trzeszczeniem. Tylko niektóre, rzadkie modele mają tą przerwę zakrytą dodatkowym resorem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

behemot pisze:
Witam, skończyłem dziś montować mój zestaw audio.

behemot pisze:
a "gwizdki" przykręciłem do maskownic głośników. Co prawda wystają one ponad deskę, ale obeszło się bez dziurawienia jej.

Możesz wrzucić fotki?

Ex W123 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00