MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 2:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
weteran

Marcin S pisze:
to że WIS nie podaje, nie oznacza że nie ma określonych momentów dokręceń do M6, M8 zgodnych z tabelami ( dodatkowo podział na cechy wytrzymałościowe 8.8, 10.9 itd). Dokręcić można też delikatnie, a można i tak mocno że się gwinty zrywa, więc jak nie określono dla konkretnego momentu to przyjąć zgodne z tabelami dla rozmiaru gwintu - proste i logiczne, dodatkowo proponuje klej do gwintów, lub nakrętki samokontrujące.

I jeszcze klej epoksydowy pomiędzy sterownik i blachę tunelu...
Nie dajmy się zwariować - śrubki w żyrandolu też przykręcasz określonym w tabelach momentem? Przecież mają średnicę, a dla każdej średnicy jest odpowiedni moment w tabeli [hihi]
Marcin S pisze:
Nie ma taśmy, są ślizg - każdy wie o co chodzii

Ja nie wiem o co chodzi. Albo jest ślizg, albo taśma albo ktoś nie ma pojęcia o czym pisze - tak więc jest po prostu niekompetentny.
Marcin S pisze:
w MB WIS może nie podaje wersji wytrzymałościowej, lub tez podziałów nie było. Jednak np VAG takie wzmianki zamieszcza, dlatego napisałem że wielu producentów

To jest forum Mercedesa - a nie Volkswagena lub innego Opela [clown]

wiarus senior

Gerri - no to gratuluje że Ty się znasz [zlosnikok]

Moment dokręcania... nie będę pisał w jakich samochodach były problemy z poduchami właśnie przez ten błąd w fabryce, przecież Gerri - wszystko wie [zlosnikok]
Dlaczego kluczowe elementy dokręca się momentem - Gerri wie, więc jak coś to pewnie napisze [zlosnikok]
Gerri wie wszystko, więc po co reszta na tym Forum [zlosnik] , tylko jakoś sam nie zacząłeś pisać co i jak, tylko szydzić z innych ( bo WIS nie podaje, to nie istnieje).
ehh... już wiem dlaczego na Forum jest ok 3...4 posty dziennie, jeszcze parę miesięcy temu było ich kilka stron, po co pisać i zajmować miejsce na stronie, prościej priv'a do Gerri'ego , a i tak nie odpisze, bo już kiedyś chciałem się skonsultować o jakieś detale co do M120 - oczywiście Gerri wie, ale nie odpisze [zlosnik]

i to w zasadzie tyle, takie małe OT

swój chłop
Awatar użytkownika

Taka ciekawostka.. :)

Obrazek

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00