Szydlo pisze:
Jako użytkownik instalacji gazowej w aucie MB W201.024 z silnikiem M102.962 na zasilaniu KE-Jetronic byłem (a może wciąż jestem) skazany na "pewne" niedomagania układu zasilania gazem, jaki został zamontowany w moim aucie.
Problem ten to wolne obroty na gazie.
Witam!
Mam podobny problem, ale u mnie problem z niskimi obrotami jest na benzynie. Auto to MB W201 2.0E + LPG (BRC). Problem z niskimi obrotami jest taki, że silnik praktycznie zupełnie ich nie trzyma, telepie nim a następnie gaśnie. Szczególnie dzieje się to na zimnym silniku. Na ciepłym objawy nie są już tak mocne, ale również nie pracuje tak jak powinien.
Gdy odpalam samochód rano (na benzynie) to silnik dławi się i jeżeli nie dodam gazu to gaśnie. Zauważyłem, że o wiele łatwiej przychodzi mu zapalanie i mniej nim 'rzuca' gdy wcisnę pedał gazu 2/3-krotnie przed uruchomieniem silnika, tak jakby musiał się rozgrzać. Po przełączeniu na gaz jest już wszystko ok, ponieważ sprawę obrotów załatwia stabilizator minimum.
Mechanik stwierdził, że winny jest właśnie nastawnik biegu jałowego czy jak on go nazwał 'zawór krokowy'. Trochę go przeczyścił przy użyciu WD40, ale niestety nie pomogło. (Jak na moje oko mógł się bardziej do tego czyszczenia przyłożyć, ale byłem wtedy tylko na wymianę oleju u niego a już następni klienci czekali w kolejce).
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jak działa ten element i ewentualnie jak jest zbudowany? Chciałbym go w czymś wykąpać by go lepiej wyczyścić i nie wiem czy go nie uszkodzę tak już doszczętnie, jeżeli to on jest winny?
Jeżeli ktoś miałby pomysł co może być przyczyną braku niskich obrotów na benzynie to byłbym wdzięczny?
Pozdrawiam.