MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 06, 2025 8:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Szanowni Państwo,
czy nam sie to podoba czy nie, mając "124" czy "190" jeździmy starym pudłem. Ich silniki były projektowane w latach 70-tych (a wywodzą się z jeszcze bardziej antycznych motorów) i ich konstrukcja była dopasowana do uwczesnie istniejących środków ekspoatacyjnych, w tym olejów i smarów. Dlatego każdy olej współczesny jest o kilka klas lepszy od wymaganego przez producenta.
Wciąz powtarzane na forum dyskusje o wyższości oleju X nad olejem Y, przy czym argumentem jest zwykle niezwykła przygoda krewnego i znajomego królika, wydają się, wybaczcie, mało merytoryczne, bo bez specjalnej aparatury i procedury badawczej nie można wiarygodnie wykazać wyższości jakiegoś oleju - a poza tym, ewentualna przewaga jest typowym overkill'em - nie daje już zysku.
Dlatego: można lać do silnika co sie chce, co zaleci mechanik, kolega, znajomy. Jesli tylko wymienia sie go po zalecanym przebiegu, jest przeznaczony dla danego typu silnika i sezonu eksploatacyjnego - na pewno nie zaszkodzi się silnikowi.
Pozostaje z wyrazami szacunku, tym razem kostyczny Leopold

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
W mojej 240D mineralny lotos 15W40 plucze silnik od 90tkm. Dodal, ze motorek ma okolo 700tkm i rechocze nadal ochoczo. A wiec, albo Twoj kumpel trafil na dojezdzony do konca motorek, albo mu pomogl wyzionac ducha swoim stylem jazdy ;)

A w moim 3-cim dieslu również (nie zliczę od ilu tys. km...) "płucze silnik" LOTOS DIESEL i też żadnych problemów nie miałem. Panowie chyba przeceniacie "markowe" oleje. Wymiana co 10.000 (koniecznie z filtrem !!!) i do przodu. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

leopold pisze:
Szanowni Państwo,
czy nam sie to podoba czy nie..................................................................................................................
Dlatego: można lać do silnika co sie chce, co zaleci mechanik, kolega, znajomy. Jesli tylko wymienia sie go po zalecanym przebiegu, jest przeznaczony dla danego typu silnika i sezonu eksploatacyjnego - na pewno nie zaszkodzi się silnikowi.
Pozostaje z wyrazami szacunku, tym razem kostyczny Leopold

Chyba najtrzeźwiejsze i obiektywne myślenie - leopold podpisuję się pod tym co napisałeś obiema rękami. [zlosnikz] [zlosnikz] [zlosnikz]

Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dodam, ze wg. kart serwisowych, ktore na oczy widzialem do benzyn W123 z lat 78 - 83 lano oleje syntetyczne, wiec teoria leopolda o antycznosci motorow moze jest sluszna, ale napewno nie o antycznosci srodkow smarnych.

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
wiarus junior

Szanowny kolego Gibber,
masz absolutną rację pisząc o osiągnięciach chemii lat siedemdziesiątych, bo wbrew najszczerszemu przekonaniu wielu młodych ludzi, średniowiecze nie skończyło się tuż przed ich urodzinami.
Nie śmiałbym nigdy napisać, że nie było w latach '70 olejów syntetycznych, napisałem tylko, że silniki uwczesne były dostosowane do uwcześnie istniejących olejów a po kilkudziesieciu latach jakość olejów bardzo wzrosła.
Pozdrawia antyczny Leopold

Tytuł:
swój chłop

laudan pisze:
W mojej 240D mineralny lotos 15W40 plucze silnik od 90tkm. Dodal, ze motorek ma okolo 700tkm i rechocze nadal ochoczo. A wiec, albo Twoj kumpel trafil na dojezdzony do konca motorek, albo mu pomogl wyzionac ducha swoim stylem jazdy

no i niech Ci rechocze na zdrowie przez jeszcze ileś tam kkm-kwestia zarżnięcia silnika przez mojego kolegę nie dotyczyła starego mercedesa z niezniszczalnym dieslem pod maską,lecz auta wtedy 4 letniego-konkretnie był to seat cordoba 1,4 MPI z 2000 roku z przebiegiem ok.80 tys km,i zapewniam Cię,że nie było to spowodowane jego stylem jazdy,a człowiek,który ten silnik reanimował-wypowiedział się dość jednoznacznie na temat przyczyny-w misce zamiast oleju był budyń i tyle

[zlosnikz] teraz własnie przeglądnąłem sobie posty z sąsiedniego forum-gdzie ponad rok temu odbyła się dyskusja właśnie na ten-olejowy- temat [usmiech] m.in z Twoim udziałem

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
człowiek,który ten silnik reanimował-wypowiedział się dość jednoznacznie na temat przyczyny-w misce zamiast oleju był budyń i tyle

Tak to jest jak uszczelka pod glowica klęknie i woda do oleju sie dostanie ... twrzy się budyń ... nawet z najlepszego Mobila 0w30...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
Klubowicz

kryniu pisze:
[zlosnikz] teraz własnie przeglądnąłem sobie posty z sąsiedniego forum-gdzie ponad rok temu odbyła się dyskusja właśnie na ten-olejowy- temat [usmiech] m.in z Twoim udziałem

Ano byla i wtedy tez 240D jezdzila na Lotosie:) Teraz moze sie to zmienic, bo cena tego specyfiku w ciagu kilku lat skoczyla o okolo 100%.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Teraz moze sie to zmienic, bo cena tego specyfiku w ciagu kilku lat skoczyla o okolo 100%.

Tym bardziej, że zaczyna dobijać do Mobila.

Wszystkie moje samochody śmiagają na Lotosie, W123 240D przejechało na nim ponad 300 000 km i ... śmiga do tej pory idealnie u znajomego [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam kolegow.
Hmm teraz ja dodam cos od siebie :D.
Sliczna Mercedes od 200KKM na gazie, czyli przejechala ok 345 KKM . Ma teraz 545 KKM i ciagle na gazie .
Otoz jezdzi ona na castrol. NA poczatku byl prawie ciagle(wlasciciel lal shella) lany castrol gtx 5 lightec (skonczyli go produkowac??)pozniej jakos przeszedl on w magnatec. Nastepnie z racji na wiek przeszla na gtx3 castrola(mineralka) a teraz na castrol high millage.
Wynik jezdzi do tej pory i przejedzie jeszcze raz tyle albo wiecej :D.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00