MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 18, 2025 2:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 128 29 30 31 3239 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a mi sie wydaje ze lepiej byloby w kolorze nadwozia .. szczegolnie na listwach chyba za ciemny ... ale to tylko moje zdanie ...

Nie moge sie doczekać az moja QP bedzie tak wygladać ;) - błyszczaca i skonczona

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

erio pisze:
a mi sie wydaje ze lepiej byloby w kolorze nadwozia .. szczegolnie na listwach chyba za ciemny ... ale to tylko moje zdanie ...

Nie moge sie doczekać az moja QP bedzie tak wygladać ;) - błyszczaca i skonczona

no troche za ciemne ale w kolorze nadwozia byla by kicha ... ,,pseudo AMG,, jezdzi u mnie takie 126 w kolorze baderowej 115 i wlasnie z listwami ( karbowanymi) pod kolor budy i ... wyglada to conajmniej tandetnie ....

hehe u mnie jeszcze troche roboty jest ... bo diabel tkwi w szczegolach :D
listwy, wydech ( bo wczoraj jak odpalilem to odpadlo mu cos duzego :D:D:D jak by zmienial skore :P:P:P) ... te nieszczesne trzeszczenie w kole, zapieczona szyba od pasazera.. zepsuta roleta...i wyciek ze skrzyni :) aleeee ale to juz pierdoly :D i milo bylo zasiasc w fotelu i znowu poczuc wielkosc tego samochodu :D:D:D <br>Dodano po 6 godzinach. 47 minutach.:

<br> Dobra panowie ... mala zagwostka ...
nie moge dorwac nigdzie tlumika srodkowego do Kijka .. ( a nie bardzo usmiecha mi sie wydac 950 zl za bosala i to poza orginalem za chu... wie ile jedyna opcja ...)
teraz pytanie ... jakies zamienniki ???? np od 123 280 ??? ewentualnie moze ktos moze sie wypowiedziec co zrobic ?? Czy mozna cos wymyslic w zamian ?? nie mam pomyslu co dalej czy probowac cos pasowac od innych aut czy jak .... roznica w cenie duza bo kombinowany wydech z nowych tlumikow ( od innych z duza pojemnoscia) to koszt kolo 300-400 zl a tu jeden i to nie fabryczny to okolo 900.... dodam ze mam koncowy orginalny ..lezy sobie od jakiegos czasu w garazu .. ale nie bardzo jest go do czego zalozyc bo w aucie jest jednorzedowy ....

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
a moze problemu z za krotkimi szpilkami ???

predzej z za dlugimi.. wez to lepiej sprawdz zanim zmieli Ci sie reczny.... chyba ze oslona tarczy gdzies jest podgieta i trze...

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dobrzan pisze:
kruszyn pisze:
a moze problemu z za krotkimi szpilkami ???

predzej z za dlugimi.. wez to lepiej sprawdz zanim zmieli Ci sie reczny.... chyba ze oslona tarczy gdzies jest podgieta i trze...

Nie Mieciu :) szpilki za za krotkie sprawdzone ... ale i tak cos dziwne warczy w tym jednym kole :/

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
ale i tak cos dziwne warczy w tym jednym kole :/

a szczęki ręcznego albo jakies inne szmele w bebnie? :-?

Kijek ma piekny kolorek i miło popatrzec na takie "nowe" autko. Zwłaszcza jak sie je zestawi z fotkami sprzed remontu.
ambiwalentne odczucia mam co do listew. Kolor jest swietny tylko ze w 126 listwy zawsze były duzo jaśniejsze (I seria) albo nieco jasniejsze od nadwozia (II seria po 88roku). Dzieki temu gablota wyglada jakos lżej.

P.S
A Egon to faktycznie jakiś obrażony. :P

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
weteran

kruszyn pisze:
jakies zamienniki ???? np od 123 280 ??? ewentualnie moze ktos moze sie wypowiedziec co zrobic ?? Czy mozna cos wymyslic w zamian ?? nie mam pomyslu co dalej czy probowac cos pasowac od innych aut czy jak .... roznica w cenie duza bo kombinowany wydech z nowych tlumikow ( od innych z duza pojemnoscia) to koszt kolo 300-400 zl a tu jeden i to nie fabryczny to okolo 900

Nie masz nigdzie w okolicy warsztatu specjalizującego się w tłumikach?
Podjedź, na pewno coś wymyślą za 1/2 ceny. Dorobią, albo podpasują od czegoś. Ojciec (jak jeszcze miał 126) pytał się właśnie w takim zakładzie o kompletny wydech i cena była bardzo przystępna, jedyny minus był taki, że też miała iść jedna (za to gruba) rura [szalone].

Croolick pisze:
Kolor jest swietny tylko ze w 126 listwy zawsze były duzo jaśniejsze (I seria)

W I serii to IMO zawsze były szare i wyglądało to (z niektórymi kolorami przynajmniej) jak pełna kupa.
Mnie tam się podoba taki zestaw jaki sobie Kruszyn zestrugał :D.

Croolick pisze:
P.S
A Egon to faktycznie jakiś obrażony.

Gdzie Ty Egona widzisz? Uuuu, krakowscy chłopcy, miejcie się na baczności - bo komuś się chyba wzrok pogorszył :lol:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
kruszyn pisze:
ale i tak cos dziwne warczy w tym jednym kole :/

a szczęki ręcznego albo jakies inne szmele w bebnie? :-?

Kijek ma piekny kolorek i miło popatrzec na takie "nowe" autko. Zwłaszcza jak sie je zestawi z fotkami sprzed remontu.
ambiwalentne odczucia mam co do listew. Kolor jest swietny tylko ze w 126 listwy zawsze były duzo jaśniejsze (I seria) albo nieco jasniejsze od nadwozia (II seria po 88roku). Dzieki temu gablota wyglada jakos lżej.

P.S
A Egon to faktycznie jakiś obrażony. :P

szczeki byly zmienione na nowe, zaciski wyczyszczone kwestia opon odpada bo dzialo sie tak tez na starych ktore byly zamontowane w czasie remontu... Zostaje lozysko .. tylko, ze to nie jest taki odglos bo to jest dudnienie wzrastajace wraz z predkoscia obracania kola... krecilem kolem na luzie i nie czuje sie tego bo za mala predkosc ... i o ... do mechanika bede mogl pojechac dopier w przyszlym tygodniu a zlosci mnie to troche ....

na zdjeciu to Emma , Egon w tym czasie brudzil mi lapami spodnie :D:D:D:P:P

a co do listw .. szare wygladaly jak kupa przy tym kolorku i wiem ze moglem dac troche jasniejszy w tym odcieniu ale ........ ale fiszka a kolor na samochodzie to zupelnie 2 rozne sprawy :D i tak wlasnie wyszlo dobierajac z fiszek :D na szczescie koszt operacji nie duzy tazke jak bedzie zle to pomaluje jeszcze raz inaczej :D:D
Poki co wczoraj rzucalem ^%$^#^%# probujac zamontowac listwy :D Jedna strona weszla niezle druga sie uparla .. i kolo 18.30 powiedzialem dosyc i poddalem sie :D:D:D:D dzisiaj Kijek mial jechac do gazownika naczelnego na wymiane batyskafu ale ..... gazownik zniknal :D:D:D:D:D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
W I serii to IMO zawsze były szare

No przecież piszę, że jaśniejsze. [zlosnik]

wojz pisze:
Uuuu, krakowscy chłopcy, miejcie się na baczności - bo komuś się chyba wzrok pogorszył

I z pianą w pysku szaleje po chodnikach....[hihi] Grrroaaahhh!

210 000 km

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wojz pisze:
kruszyn pisze:
jakies zamienniki ???? np od 123 280 ??? ewentualnie moze ktos moze sie wypowiedziec co zrobic ?? Czy mozna cos wymyslic w zamian ?? nie mam pomyslu co dalej czy probowac cos pasowac od innych aut czy jak .... roznica w cenie duza bo kombinowany wydech z nowych tlumikow ( od innych z duza pojemnoscia) to koszt kolo 300-400 zl a tu jeden i to nie fabryczny to okolo 900

Nie masz nigdzie w okolicy warsztatu specjalizującego się w tłumikach?
Podjedź, na pewno coś wymyślą za 1/2 ceny. Dorobią, albo podpasują od czegoś. Ojciec (jak jeszcze miał 126) pytał się właśnie w takim zakładzie o kompletny wydech i cena była bardzo przystępna, jedyny minus był taki, że też miała iść jedna (za to gruba) rura [szalone].

Croolick pisze:
Kolor jest swietny tylko ze w 126 listwy zawsze były duzo jaśniejsze (I seria)

W I serii to IMO zawsze były szare i wyglądało to (z niektórymi kolorami przynajmniej) jak pełna kupa.
Mnie tam się podoba taki zestaw jaki sobie Kruszyn zestrugał :D.

Croolick pisze:
P.S
A Egon to faktycznie jakiś obrażony.

Gdzie Ty Egona widzisz? Uuuu, krakowscy chłopcy, miejcie się na baczności - bo komuś się chyba wzrok pogorszył :lol:

co do wydechu ... nie wiem jaki ma wplyw na silnik taki wydech na jednej grubej rurze w porownaniu do dwurzedowego... w tej chwili zamula mi silnik no i jest dosyc glosno ....
Warsztatow jest sporo co nie znaczy ze sie na tym znaja ....
Tlumiki moge miec jakie tylko chce ( poza takimi do 280SE oczywiscie ) po cenie hurtowej .... ale nie wiem co wybrac i na co zwracac uwage ... grubos rur wielkosc tlumika czy pojemnosc auta do jakiego jest dedykowany...

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak będę w weekend spacerował jak zwykle z Czarnieckiego na Al. Żołnierza to chyba wydłużę sobie trochę drogę, coby Kijka z bliska obejrzeć.
Na zdjęciach wygląda imponująco :o
Podziwiam Twój zapał i cierpliwość przy remoncie.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 6919167
Witam!
Powodzenia przy odnawianiu kijka
Co tłumika środkowego ja zastosowałem 2 tłumiki końcowe od polonezai tak jeden na jedną rure a drugi na drugą rure,cena tłumików razem to 50zł,bo końcowy wam jeszcze jaki taki ,to pózniej od razu kupie komplet.Także moja propozycja,a jak wiemy polonez ma poj.1.5l więć nie przygasa silnika.
Pozdrawiam!!! cię KRUSZYN
Ps.ja też mam u lakiernika swoje cacko,tyle że bedzie czarny.

85` Skoda 105L
86` W124 200d
96` Skoda Felicia
88` BMW 520 E34
92` Honda Accord 2.0
95` Opel Omega 2.5 TDS
87` W126 3.0 Automatic
96` W210K

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no Kijek zaraz jedzie do gazownika po nowy batyskaf i tak sobei na niego patrze i ......... felgi mi totalnie nie pasuja :( .... tazke beda do wymiany :D mecze sie tez z jedna z listewek i ogolnie listwy mnie zabily ... i calos jest to poprawy jezeli chodzi o mocowanie :) a tak to micha mi sie dzisiaj cieszyla jak sobie nim do pracy gonilem :D <br>Dodano po 6 godzinach. 7 minutach.:<br>

pytanie i prosba do wlascicieli 280se :) czy moglby mi ktos sprawdzic i podac przy jakiej predkosci automat zmienia bieg z 1-2 ruszajac od startu z kickdownem i trzymajac gaz do decy dopoki nie przeskoczy bieg ??????
u mnie doszlo prawie do 90km/h i odpuscilem bo nie wiem czy to normalne( troche silnik ryczal):D:D:D:D ..... wiem ze wystarczy wtedy popuscic lekko gaz i przelaczy ale nie o to mi chodzi .... I wiem ze tak sie nie jezdzi ale zastanawia mnie bo przy normalnej jezdzie jest ok i bieg z 1-2 wchodzi lagodnie ale miedzy 2 a 3 tak jakby mi przeciagal i musze sobie gazem regulowac zmiany biegu bo mi za bardzo wkreca sie na obroty... ( na PB oczywiscie)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

LPG zmontowane :) straty mocy znaczniej mniejsze niz wczesniej ale w dalszym ciagu odczowalne :) mimo to jestem zadowolony :D po swiecie pojade jeszcze na maly kesperyment i moze bedzie cacy :)
Przy okazji testowania wywalilem w kosmos wydech i teraz mam pseudo dresa w buczacym MB :D jutro moze uda mi sie uporzadkowac wydech i wreszcie odwiedzic przeglad :)
pozdrawiam :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
u mnie doszlo prawie do 90km/h i odpuscilem bo nie wiem czy to normalne( troche silnik ryczal)

Normalne, u mnie w 280E też do tylu dochodził.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

No i po przegladzie :) :P wcielo mi swiatla wstecznego ale co tam :D

mam juz tez zamonotowany ostatni tlumi bo stray sie rozpadl:) nie powiem troche odmulilo auto i ciekawy jestem jak to wszystko by chodzilo na orginalnym 2 rzedowym wydechu ... no ale takowego nie posiadam a na nowy orginal chwilowo mnie nie stac :D Czeka mnie jeszcze wymiana uszczelki pod kolektorem bo troche mi cyka przy gazowaniu ale to juz pozniej :P Dzisiaj pada deszcz i nie wyjezdzam kijkiem :D bo znalazlem jednego babola i to dosyc powaznego ... Blacharz nie dopasowal wyciec na klapki ktore sa pod zderzakami i sluza chyba wentylacji bagaznika... musze to jakos zalepic albo dopasowac nadkola na tyl bo inaczej bedzie mi tamtedy walila woda z pod kol i zaleje mi cale wneki bagaznika :(

Na przegladzie jako ze robilem w firmie w ktorej pracuje moglem sie pobawic urzadzeniami do testowania auta. Przy hamulcach zaowazylem, ze przy wolnym obracaniu kol wskazywalo 0,38 na jednym a na drugim kole 0,20.. czyli gdzies cos jeszcze blokuje kola bo powinno byc 0,0 do 0,8 ( taka ponoc norma) ... i moze to jest przyczyna tego ze Kijek wydaje mi sie jakis zamulony i ciezki...
Spalinki wyszly przepieknie :) widac lekki przedmuch na wydechu ( wspomniany wyzej kolektor) ale zawartosc CO i cala reszta ponoc lepiej jak w niejednym nowszym aucie z pelni sprawnym silnikiem no rzeczywiscie spalinki nie smierdza juz jak wyciek z dystrybutora :D:)
troche jeszcze mokry mam silniczek ale to tez zalatwie jak dorwe ze 2 dni ladnej pogody :)

I jeszcze mala ciekawostka ... znalalem silnik M110 ( moj znajomy ma go calkiem nieswiadomie) wymontowal go za auta ktore mialo przebijane numery budy i nie zezwolono na powtorna rejestracje ... silnik stoi juz 2 lata w warsztacie pod stolem .. i mialby kosztowac 400 zl ?? co wy na to ... ponoc do konca chodzil dobrze nie klepal i nie mial znaczacych wyciekow i nie kopcil ... (dlatego go zostawil a cala reszta poszla sie zlomowac) :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 128 29 30 31 3239 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00