tak jak napisał ktoś:
http://www.volvo-off.pl/index.cgi?Jak_To_Dziala/LPG_W_K-Jetronic
jest biletem w jedną stronę. Po dłuższym użytkowaniu czyt. jeżdżeniu na gazie szlag trafia rozdzielacz wtrysku...
Idealnym układem jest gaźnik lecz wersji 124 z gaźnikiem wyszło niewiele i sam widziałem u kolegi w 124 takie rozwiązanie... problem u niego jest tylko z dolewaniem oleju do gaźnika gdzieś tam... nie wiem... nie znam się... nie miałem z tym do czynienia... Ale z tego co domyslam się: wszędzie benzyna jest smarowidłem a w przypadku wtrysku mechaniczno elektrycznego zacierasz rozdzielacz... aczkolwiek ja u siebie w 230E odciąłem dopływ paliwa na pompie (odciąłem zasilanie od pompy paliwa). Wiem że niektórzy mnie zakrzyczą ale nie narzekam. Ładnie chodzi i odpala bez problemów. Gorzej zimą... bez paliwa i przy mrozie poniżej -10 stopni bedziesz miał problem z rozruchem ale i na to znalazłem sposób
wystarczy rozgrzać parownik np. gorącą wodą z czajnika około 1-1,5 litra wody gorącej żeby zagrzać parownik i nie ma problemu z odpaleniem
Wiem że to "rzeźba" ale jest to idealny sposób na odpalanie na gazie podczas dużych mrozów!
Tak że jak ktoś napisał to bilet w jedną stronę ja potwierdzam że to prawda ale i w te jedną stronę da się jechać
i koszty gazu jakie są każdy widzi

a te drobne uciążliwości????? powiem tak... podczas silnych mrozów nie jedna "benzynka" pod blokiem nie chce zagadac (o dieslach już nie wspomnę) a ja zagrzewam parownik i odpalam na gazie i śmieję się z tych co przed chwilą się ze mnie śmiali że kombinuję żeby odpalić ale odpalam a oni wychechłają akumulator i idą na autobus
Dlatego wybór zostawiam do przemyślenia bo jest nad czym... a bilet w jedną stronę??? no cóż... nie zawsze oznacza porażkę

a strzały???? to kwestia źle zestrojonej instalacji... ja juz nie pamiętam kiedy miałem strzał... Ach! pamiętam!!! po regulacji w stacji... zdławili mi tak że jak chcialem szybciej pojechać to nie dostał tyle gazu ile potrzebował i strzelił... wystarczyło odtlumić o 90 bądź 180stopni reduktor i śmiga aż miło
pozdrawiam