MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 07, 2025 2:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie wkreca sie
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam kolegow.Dawno o nic nie pytalem,czas to nadrobic.Mam problem,w moim 300 ce.Autko sie wkreca tylko do 4-4,5 tys obrotów na za kazdym biegu.Została wymieniona sonda i zrobiona analiza.Wszystko idealnie.Autko chodzi tylko na benzynie.Gdzie mam szukac problemu?Mechanicy w moim miescie stwierdzili,ze to wina skrzyni.Wiem to z doswiadczenia,ze to na bank nie skrzynia.Zablikuje go w polozeniu 2 gdzie powinien ciagnac do konca 2 a on kreci tylko do 4,tak samo na 3 i na D.Maksymalna predkosc jakas moge teraz uzyskac to 150.Troszke mi przymalo przy jego spalaniu.P.S.Chcialem sie go pozbyc i kupic cos innego.Oglądalem Alfa Romeo 166,Audi A6 i Bmw 5.Zostaje jednak przy 124,nie rownaja sie z tym autem.To cos wiecej niz tylko samochod.....Pozdrawiam.P.S. 2.Dodam ,ze silnik to m103.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

karabin932 pisze:
Dodam ,ze silnik to m103

Wg mnie to jak się nie wkręca (czyli co? przy 4,5 - zaczyna przerywać, lepiej to opisz) to:
1. Za mało paliwa
2. Za mało powietrza
3. źle dobrana mieszank w/w ale to sprawdziłeś

ad1. filtry paliwa, akumulator paliwa, pompa paliwa, wtryski
ad2. filtr powietrza, przepływomierz
przepływomierz to jest zagwozdka, gdyż w tym modelu steruje on też ilością paliwa (mechanicznie), w środku jest co się popsuć

To tyle moze inni koledzy przybliżą jak sprawdzić poszczególne elementy i czy moja dedukcja jest poprawna.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wkreca sie na 4,5 i zaczyna szarpać taj jakby chcial a nie mogl.To daliscie mi zagwozdke.Maja cos podcisnienia do tego?Musze zrobic z nimi porzadek bo nie sa ok.Dzieki za pomoc i czekam na dalsze sugestie

MB W124 250 D stan idealny sprzedam

CCCO 200 20V ex

Tytuł:
wiarus junior

Możę dostawać za mało paliwa przez brudny filtr przy pompie .Jest też malutki filterek na wejściu przewodu metalowego paliwa w rozdzielacz paliwa.Trzeba odkręcić tą rurkę i on jest w środku w tulei w którą wkęcana jest rurka.
Poza tym sama pompa paliwa może być niewydajna.Inna sprawą może byc elektroniczne sterowanie parametrami ukladu wtryskowego.Moim zdaniem gdyby to byla wina skrzyni to silnik pracowal by dobrze natomiast nie ciagnęła by skrzynia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

stanleym126 pisze:
wina skrzyni to silnik pracowal by dobrze natomiast nie ciagnęła by skrzynia.

Przetłumaczę:
Obroty by rosły, a samochód by nie przyspieszał. <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
karabin932 pisze:
Wkreca sie na 4,5 i zaczyna szarpać taj jakby chcial a nie mogl

Wybitnie czegoś mu brakuje...
karabin932 pisze:
Maja cos podcisnienia do tego?

Z tego co wiem bardzo ważne są przy wolnych.
A przy wysokich?
Przepustnica otwarta na maksa, przepływomierz w dół - no powietrze zamiast przez przepływkę śmiga bokiem - mało paliwa.
Raczej może mieć wpływ, ale na pewno byś to odczuł na wolnych.

Ale porządek trzeba mieć zawsze. podcisnienie to jeden z niewielu czynników sterujących silnikiem. <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
stanleym126 pisze:
Inna sprawą może byc elektroniczne sterowanie parametrami ukladu wtryskowego

O tym zapomnij - nie ma czegoś takiego. Wtryski otwierają się przy stałym ciśnieniu paliwa, dalej to w zależnosci ile powietrza tyle wahy (elktroniki między tym nie ma) - przepływomierz opisywałem wyżej.
Elektronika może sobie sterować do 3kobr/min - regulator obrotów.
U mnie M104 jeszcze są zmienne fazy rozrządu.

Tytuł:
wiarus junior

Nie będę kładł głowy pod topór czujników w celu ustalenia parametrow właściwego stosunku miszanki paliwa do powietrza czyli 14,75:1, aponadto steruje przekaźnikem pompy paliwa itd.Więc na pewno jest jakiś wplyw elektroniki w M 103 na pracę silnika i ja nie twierdzilem że to ona jest na 100% winna.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja wiem, ze elektronika załacza pompę, regulator, cut-off ...
Mówimy o obrotach >4kobr.
JEST TO WTRYSK MECHANICZNY i nad stosunkiem, o którym piszesz czuwa metalowe ramie z takim kółkiem na końcu, gdzie jak powietrze szybko płynie to wyhyla się w dół i tym samym dozuje więcej wahy.

Tytuł:
wiarus junior

Zauważyłem ,że wycięło mi kawałek tekstu na początku poprzedniego postu.
MZA ja wiem co to jest przepływomierz i klapa spiętrzająca i całe pozostałe oprzyrządowanie wtrysku mechanicznego i co z czym sie je,tylko akurat nie wiem dlaczego mialaby to być wina plytki spiętrzającej i wogóle przeplywomierza,chyba,że czujnika położenia klapy,albo jej potecjometru.sam nie wiem.W każdym bądź razie ja ten problem widzę inaczej,a z tym systemem wtrysku mam juz 6 lat doświadczenia.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

A czy w położeniu P dzieje sie to samo na wysokich obrotach? czy tylko podczas jazdy?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W polozeniu na P wkreca sie do konca.Troche mi koledzy podpowiedzieli.Przeanalizuje to wszystko.Filtr paliwa mam ok.Zobaxze ten maly przy rozdzielaczu.Najpierw sprawdze rzeczy mechaniczne a potem bede szukal w elektronice jesli to nic nie da.Widze,ze duzo tu jest osob,ktore znaja sie na temacie.Prosze jeszcze o jakies pomysly,bede walczyl.Pozdrawiam.

CCCO 200 20V ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

stanleym126 pisze:
wina plytki spiętrzającej i wogóle przeplywomierza,chyba

Oczywiście nie samej klapki. Mówię o całości. Potencjometr moze być winny. Dla mnie przepływomierz w KE to nie jest tylko klapka na ramieniu, ale takze to co ramię naciska w rozdzielaczu wtrysku.
Róznica miedzy elektronicznymi wtryskami a KE jest taka, że w elektronicznym wtrysku przepływomierz daje sygnał kompowi do sterowania wtryskami - w KE tego niema, w KE mechanicznie jest dozowana ilośc paliwa. Większość elektroniki o której piszesz jest jednak dla wolnych obrotów.

Tak czy inaczej kolega w pewnym momencie będzie musiał zdjąć przepływomierz wraz z rozdzielaczem wstrysku i go sprawdzić (to jest całość). Nie dam instrukcji jak to zrobić, bo tego nie robiłem, ale wiem, że mozna sprawdzić ścieżki potencjometra, sprawdzić membramę, która moze pęknąc no i umocowanie gumy pod spodem.

karabin932 pisze:
W polozeniu na P wkreca sie do konca

A jaką moc potrzebuje aby w postoju się wkręcić? bardzo małą, więc nie potrzebuje dużo paliwa/powietrza. na pewno mówi nam to, że nie sfiksował jakiś ogranicznik obrtów, jęzeli by był. <br>Dodano po 17 minutach.:<br> Znalazłem jeszcze informacje co jest odpowiedzialne za skład mieszanki w pełnym zakresie:
Odpowiedzialna za regulację w całym zakresie obrotów jest mała czarna kostka przykręcona do rozdzielacza od tyłu, od strony akusia, z dwoma kabelkami. Po jej odkręceniu widać na jej powierzchni śrubkę na malutki imbus, to ona odpowiada za wstępne napięcie sprężyn tłoczków w rozdzielaczu paliwa, a tym samym za wielkość dawki wtrysku.Są określone przez producenta parametry jej ustawienia na podstawie pomiaru ciśnienia w komorach rozdzielacza, jednak w niewielkim stopniu, ok 1/4 obrotu można sobie poeksperymentować.
[pobrane z mb.org - od kolegi Gerri] <br>Dodano po 6 minutach.:<br>
stanleym126 pisze:
W każdym bądź razie ja ten problem widzę inaczej,a z tym systemem wtrysku mam juz 6 lat doświadczenia.

Nie neguję twojego doświadczenia.
KE bez elektroniki to K. KE może pracować w trybie awaryjnym (dla znormalizowanych warunków). Elektronika wprowadza jedynie korektę, ale myślę że nawet w trybie awaryjnym powinien się wkręcać powyżej 4,5 kobr. Dlatego ja bym szukał uszkodzeń mechanicznych wtrysku (myślę tu o przepływomierzy wraz z rozdzielaczem).

Tytuł:
wiarus junior

Ta czarna kostka o której pisze MZA to jest elektrohydrauliczny regulator ciśnienia paliwa.Gdyby ktoś chcial go odkęcać to trzeba uważać na dwa maluteńkie oringi ktore go uszczelniaja z obudową przepływomierza.Jak spadną to raczej nie można będzie ich znaleźć <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Ta czarna kostka o której pisze MZA to jest elektrohydrauliczny regulator ciśnienia paliwa.Gdyby ktoś chcial go odkęcać to trzeba uważać na dwa maluteńkie oringi ktore go uszczelniaja z obudową przepływomierza.Jak spadną to raczej nie można będzie ich znaleźć.
Ponadto w trybie awatyjnym KE-J na zimnym silniku nie odpali lub bądzie to trwało długo.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zreasumujmy:
1. W pierwszej kolejnosci sprawdzamy wszystkie filtry
2. Robimy porządek z podciśnieniem
To podstawa.
Nikt nie pisał nic o elekryce (świeczki, przewody, kopułka, palec)...
Stare świeczki moga powodować takie dławienie...koszt zmiany żadden.
Jeżeli dalej sa problemy:
To masz wymienione bardzo dużo czynników w tym wątku. Ale po kolei.
Nic nie pisałeś jak samochód sprawuje się na wolnych ...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Na wolnych chodzi rowniutko.Wariuja mu czasami obroty ale to stabilizatora wolnych obrotow,potrafi sie zaciac.Swieczki mam nowe i kopułke.Przewody tez sa ok.Polamal mi sie taki czujnik w glowicy,tu od strony chlodnicy,wchodza do niego dwa wezyki na podcisnienie.Od czego on jest?Robie porzadek z podcisnieniami i sprawdzam ten filterek.Jezeli nie pomoze bede dalej pytal.Dziekuje za wszystko.Teraz przynajmniej wiem gdzie szukac.W szczegolnosci dziekuje Mza.Reszta kolegow tez mi bardzo pomogla.Napisze o efektach.

CCCO 200 20V ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam wszystkich.Na jakis czas zostawilem swojego Mb poniewaz kupilem inne auto i musialem sie niz zajac.Po dlugiej walce i kombinacjach sprobowalem jednej rzeczy.Mianowicie....odpiolem kabelki od tej czarnej kostki znajdujacej sie z tylu wtrysku,tam od strony akumulatora.Samochod oszalal,wkreca sie do konca a co najwazniejsze bardzo plynnie i szybciutko,tak jak byc powinno.Niestety spadly mu obroty,trzyma okolo 600 czy na P czy na D.Na zimnym i na cieplym silniku.Ciezko mi go odpalic jak stoi cala noc.Co z tym teraz zrobic?Co moze byc walniete?Ta czarna kostka?Czy cos co nia steruje?Co mam wymienic?Dziekuje wszystkim za pomoc,pomogliscie mi.Temat nie zostal do konca zwalczony ale juz wiem gdzie szukac.Pozdrawiam

CCCO 200 20V ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00