stanleym126 pisze:
wina plytki spiętrzającej i wogóle przeplywomierza,chyba
Oczywiście nie samej klapki. Mówię o całości. Potencjometr moze być winny. Dla mnie przepływomierz w KE to nie jest tylko klapka na ramieniu, ale takze to co ramię naciska w rozdzielaczu wtrysku.
Róznica miedzy elektronicznymi wtryskami a KE jest taka, że w elektronicznym wtrysku przepływomierz daje sygnał kompowi do sterowania wtryskami - w KE tego niema, w KE mechanicznie jest dozowana ilośc paliwa. Większość elektroniki o której piszesz jest jednak dla wolnych obrotów.
Tak czy inaczej kolega w pewnym momencie będzie musiał zdjąć przepływomierz wraz z rozdzielaczem wstrysku i go sprawdzić (to jest całość). Nie dam instrukcji jak to zrobić, bo tego nie robiłem, ale wiem, że mozna sprawdzić ścieżki potencjometra, sprawdzić membramę, która moze pęknąc no i umocowanie gumy pod spodem.
karabin932 pisze:
W polozeniu na P wkreca sie do konca
A jaką moc potrzebuje aby w postoju się wkręcić? bardzo małą, więc nie potrzebuje dużo paliwa/powietrza. na pewno mówi nam to, że nie sfiksował jakiś ogranicznik obrtów, jęzeli by był. <br>
Dodano po 17 minutach.:<br> Znalazłem jeszcze informacje co jest odpowiedzialne za skład mieszanki w pełnym zakresie:
Odpowiedzialna za regulację w całym zakresie obrotów jest mała czarna kostka przykręcona do rozdzielacza od tyłu, od strony akusia, z dwoma kabelkami. Po jej odkręceniu widać na jej powierzchni śrubkę na malutki imbus, to ona odpowiada za wstępne napięcie sprężyn tłoczków w rozdzielaczu paliwa, a tym samym za wielkość dawki wtrysku.Są określone przez producenta parametry jej ustawienia na podstawie pomiaru ciśnienia w komorach rozdzielacza, jednak w niewielkim stopniu, ok 1/4 obrotu można sobie poeksperymentować.
[pobrane z mb.org - od kolegi Gerri] <br>
Dodano po 6 minutach.:<br>
stanleym126 pisze:
W każdym bądź razie ja ten problem widzę inaczej,a z tym systemem wtrysku mam juz 6 lat doświadczenia.
Nie neguję twojego doświadczenia.
KE bez elektroniki to K. KE może pracować w trybie awaryjnym (dla znormalizowanych warunków). Elektronika wprowadza jedynie korektę, ale myślę że nawet w trybie awaryjnym powinien się wkręcać powyżej 4,5 kobr. Dlatego ja bym szukał uszkodzeń mechanicznych wtrysku (myślę tu o przepływomierzy wraz z rozdzielaczem).