MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 5:46 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,

forum czytam juz od jakiegos czasu, jednak mam pare pytan odnosnie W126 SEC (interesuje mnie tylko II seria i raczej tylko 560, chociaz nie wykluczam i 500 w podobnym wposazeniu co 560):

1. Listwy boczne i zderzaki - czy fabryka wypuszczala auta z listwami i zderzakami w kolorze nadwozia? czy zawsze mialy szary kolor (np. przy blauschwarz lub anthracitgrau)

2. ponizsze zdjecia - na pierwszym zdjeciu silnik wyglada na czystszy i bardziej zadbany niz ten na drugim, ale czy nie jest "za czysty" jezeli chodzi o normalnie uzytkowane auto?

pierwszy:
Obrazek

drugi:
Obrazek

na drugim aucie widac rdze w miejscu montowania wycieraczek, na pierwszym tego nie widac.
Aut nie widzialem na zywo (jedno stoi we Francji, drugie w Niemczech), ale na pozostalych zdjeciach, ktore dostalem nie widac sladow rdzy.

3. Wyposazenie standardowe - czy gdzies moge znalezc info co bylo montowane do 560 SEC w standardzie? (opcje, ktore mozna bylo zamowic znalazlem)

4. Ceny SEC'ow jak wiadomo wahaja sie - ale czy okolice EUR 7000-8500 pozwalaja domniemywac, ze auto powinno byc w stanie, ktory nie bedzie wymagal dodatkowych kosztow (poza plynami, klockami i innymi rzeczami eksploatacyjnymi)? Czy faktycznie z miejsca odrzucac auta wystawione z cena ponizej EUR 8000?

5. Kolejne zdjecie - pytanie, do czego sluza przyciski miedzy elektrycznym sterowaniem tylnymi szybami?

Obrazek

Dzieki, pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

total pisze:
5. Kolejne zdjecie - pytanie, do czego sluza przyciski miedzy elektrycznym sterowaniem tylnymi szybami?

Jest to przycisk do zablokowania sterowania szyb z tylnej kanapy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
total napisał:

Jest to przycisk do zablokowania sterowania szyb z tylnej kanapy.

Bzdura!
Są to przyciski do obsługi komputera pokładowego, zresztą bardzo przydatnego(można w miarę panować nad spalaniem paliwa ;) )

P.S do blokowania służy ten przycisk między sterowaniem przedniej a tylnej lewej szyby

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

SEC śLICZNOTKA masz racje. Nie doczytałem :oops:

Tytuł:
postmajtek

SEC śLICZNOTKA pisze:
Są to przyciski do obsługi komputera pokładowego, zresztą bardzo przydatnego(można w miarę panować nad spalaniem paliwa ;) )

dzieki, faktycznie wspomniane auto ma na wyposazeniu komp pokladowy.

a co z tymi listwami?
to auto (rowniez blauschwartz) ma listwy w kolorze nadwozia:
Obrazek

no i jeszcze poprosze o info do poprzednich pytan w miare mozliwosci :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
SEC śLICZNOTKA masz racje. Nie doczytałem

Spoczko ;)

Pytanie no. 1
total pisze:
czy fabryka wypuszczala auta z listwami i zderzakami w kolorze nadwozia? czy zawsze mialy szary kolor (np. przy blauschwarz lub anthracitgrau)

-wg. mnie miały zawsze szary kolor, ale głowy nie dam....

Pytanie no. 2
total pisze:
na pierwszym zdjeciu silnik wyglada na czystszy i bardziej zadbany niz ten na drugim, ale czy nie jest "za czysty" jezeli chodzi o normalnie uzytkowane auto?

-oba silniki "wyglądają" przyzwoicie, ten czystszy jest po prostu świeżo umyty(może sprzedawca chciał ukryć jakieś wycieki :roll: )

total pisze:

-wg. mnie to auto mogło być nie dawno całkowicie lakierowane(może właściciel za życzył sobie listwy pod kolor nadwozia), coś za nienaturalnie "świeżo" wygląda

Tytuł:
swój chłop

SEC śLICZNOTKA pisze:
-wg. mnie miały zawsze szary kolor, ale głowy nie dam....

szare listwy były w I serii, w drugiej były lekko jaśniejsze lub ciemniejsze od nadwozia. w kolorze nadwozia zaczeły się pojawiać od ok 1990 jako opcja.
słyszałem że gdzieś od spodu maski powinna być naklejeczka z kolorami nadwozia i listew

Tytuł:
nowy

total pisze:
na drugim aucie widac rdze w miejscu montowania wycieraczek, na pierwszym tego nie widac.

...rdza pewnie pochodzi z nakrętki mocującej ramie wycieraczki - tam nie ma co rdzewieć.

Przy zakupie zwróć raczej uwagę na tylne podszybie (zanurkuj z latarką do bagażnika i zobacz od spodu), podwozie i zawieszenie silnika itd. :)

"Czysty" silnik nie ma pompy powietrza, więc jest duże prawdopodobieństwo,że jest bez katalizatora. To jest - moim zdaniem - lepszy wybór - 300KM (a nie 272). [zlosnik]

Sam mam SEC-a blauschwartz ...ale listwy mam jasne (szare).

Auto na zdjęciu wygląda nieźle ..... tylko ile ja już takich widziałem, .... fajnych na zdjęciach ...a na żywo :o

Tytuł:
postmajtek

SEC śLICZNOTKA pisze:

total pisze:

-wg. mnie to auto mogło być nie dawno całkowicie lakierowane(może właściciel za życzył sobie listwy pod kolor nadwozia), coś za nienaturalnie "świeżo" wygląda

trafne spotrzezenie :)
auto bylo malowane w 2003 wg wlasciciela

(wkleilem zdjecie jako przyklad egzemplarza z listwami w kolorze nadwozia)

kefir pisze:
Przy zakupie zwróć raczej uwagę na tylne podszybie (zanurkuj z latarką do bagażnika i zobacz od spodu),

auto "czysty silnik":
Obrazek

;-)

kefir pisze:
"Czysty" silnik nie ma pompy powietrza, więc jest duże prawdopodobieństwo,że jest bez katalizatora. To jest - moim zdaniem - lepszy wybór - 300KM (a nie 272).

tak, z tego co wiem, auto nie ma katalizatora.

(Mi z kolei bardziej podchodzi ogolny wyglad drugiego - blauschwarz plus czarny wewnatrz. Natomiast ten "czysty" tez mi sie bardzo podoba - drugi "dopuszczalny" przeze mnie kolor - anthrazitgrau - ale tu nie o tym kolorystyka to kwestia drugorzedna w tym temacie.
Jedyny minus, ze trzebaby sie wybrac go obejrzec do Francji.)

kefir pisze:
Auto na zdjęciu wygląda nieźle ..... tylko ile ja już takich widziałem, .... fajnych na zdjęciach ...a na żywo

no niestety smutna prawda...

ok, dzieki panowie, za dotychczasowe odpowiedzi - zostaly jeszcze pkt. 3 i 4 :)

Tytuł:
nowy

Ad.3
Jak masz opcje ... to cała reszta jest w standardzie [zlosnik] a tak na poważnie, to w standardzie był ABS, manualna klima, elektryka szyb i automat. Z tego co wyczytałem na niemieckim forumie za automatyczną klimę, ASR, el. otwierany dach, airbag i skórę trza było dopłacić. Egzemplarze z końca produkcji były lepiej doposażone.

Ad.4.
Za 560 - tke z końca produkcji (1988 - 91), z przebiegiem ca 150tyś, z pełną książką serwisową trzeba dać od 10tyś Euronów w górę w Niemczech. Ceny kończą się na 18 - 20 tyś. za egzemplarze kolekcjonerskie. Jak szukałem swojego, to miałem ofertę za 24tyś euronów, za SEC-a z przebiegiem poniżej 100tyś km, od I-go właścicela, jakiegoś Grafa von ...coś tam. Auto wyglądało jak nowe z salonu ... tylko, że ja nie jestem szejkiem naftowym [szalone]

total pisze:
Ceny SEC'ow jak wiadomo wahaja sie - ale czy okolice EUR 7000-8500 pozwalaja domniemywac

Myślę, że przy odrobinie szczęścia znajdziesz dobre auto za te pieniądze.
Najważniejsze żeby nie było tunningowane i zagazowane. A jeśli juz z gazem to tylko wtrysk ciągły.

Tytuł:
swój chłop

Tu masz miejsca czestej korozji
http://home.concepts.nl/~vlimmere/index2.HTM

Ad3 to chyba 560sel/sec z końca produkcji skórę i ASR miały już w standardzie.
jeśli zastanawiasz sie nad wyposarzeniem to pamietaj że niektóre elementy są mało przydatne a drogie w naprawie:
-NIVO - często się pojawiało w 560kach
-Elektryczne siedzenia bez pamięci
-Szyberdach - dla mnie zbędny bajer w coupe

inaczej z poduszkami, grzaniem tyłków ,klimą itp -przydatne opcje,a jak się popsuje to nie przeszkadza to w urzytkowaniu.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wg. katalogu z marca 1990: (mowa o sec)
- tempomat - w 420/500 na życzenie, w 560 standard,
- ASR - we wszystkich na życzenie,
- nivo na tylnej osi - w 430/500 na życzenia, w 560 standard,
- w 560 alufelgi w standardzie (pozostałe w standardzie stalówki z kołpakami malowanymi w kolorze astralsilber!!!)
- elektryczna regulacja (wysuwanie) kierownicy - w 420/500 na życzenie, w 560 seryjnie dodatkowo z pamięcią,
- el. szyberdach w 420/500 na życzenie, w 560 seryjny,
- chyba alarm (EDW) - na życzenie we wszystkich,
- lampki do podświetlania progów w 560 standard, w pozostałych na życzenie,
- wnętrze w skórze lub amaretta w 560 na życzenie bez dopłaty (w pozostałych za dopłatą),
- elektryczne siedzenia - w 420/500 na życzenie, w 560 w standardzie (w 560 dodatkowo z pamięcią),
- zwykła klima w 420/500 na życzenie (w 560 standard), klima automatyczna we wszystkich na życzenie,
- podwójny klakson w 560 standard, w pozostałych na życzenie,
- podświetlane lusterko w słoneczniku w 560 w standardzie,
- dwa air bagi we wszystkich wersjach na życzenie,
- ponadto w 560 w standardzie - radio becker mexico electronic z el. anteną, akumulator o zwiększonej pojemności, głośniki z przodu i z tyłu.

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kefir pisze:
jest duże prawdopodobieństwo,że jest bez katalizatora. To jest - moim zdaniem - lepszy wybór - 300KM (a nie 272).

Tak, ale są i takie, które nie mają katalizatora a mają 272KM.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kit pisze:
Tak, ale są i takie, które nie mają katalizatora a mają 272KM

To są pierwsze 560-tki. One mają jeszcze pojemność 5491 ccm. Później było już 5547 ccm.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
postmajtek

dziekuje za Wasze odpowiedzi.

kubol pisze:
Wg. katalogu z marca 1990: (mowa o sec).

czy gdzies w sieci mozna znalezc np. wersje pdf katalogu?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00