to jest dokładnie tak jak opisywałem na
http://www.124coupe.pl/forum
jeśli chodzi o ekonomie to automat minimalnie moze ci mniej spalic w jezdzie po miescie niż manual, ale generalnie w cyklu mieszanym jest ok 1,5 do 2 litrów na niekorzyść, ale to moim zdaniem chyba jedyny minus tejże skrzyni. jeśli chcesz wymusić w danym momencie (np podczas wyprzedzania) redukcje biegu, to poprostu zdecydowanym ruchem nogi wciskasz pedał gazu (tak u mnie działa na Standardzie) i puki nie odpuścisz to będzie trzymał na tym biegu, bądź robisz tzw kick-down, czyli naciskasz szybko pedał do podłogi (az poczujesz wciśnięcie "guzika" pod pedałem) i również zmienia ci bieg na niższy i tak samo, póki nie odpuścisz to będzie ci trzymał do oporu dany bieg (tak działa u mnie również na Standardzie i na Economy)
tryb Economy jest bardziej "oszczędny" , biegi są zmieniane wcześniej, tzn silnik wkręca sie na 2200 do ok 2800 obr/min i następuje zmiana biegu (tryb jest bardziej hmm... "zamulający"), sprawdza się idealnie w korkach i jeździe po mieście.
tu mała uwaga, w tym trybie auto zawsze rusza ci z drugiego biegu, także nie przeraź się że twoje przyszłe MB jest takie mulące na starcie, możesz oczywiście wymusić redukcje, jak...czytaj wyżej...
tryb STANDARD (nie Sport ) zmienia biegi przy wyższych obrotach silnika, i generalnie skrzynia częsciej sobie biegi redukuje (nawet wtedy, kiedy nie stosujemy wymuszonej redukcji), po prostu auto jest dynamiczniejsze, z kolei przy tym trybie przy starcie po zdecydowanym wciśnięciu gazu, auto zawsze ruszy ci z pierwszego biegu.
Tak jak napisałi szanowni koledzy wyżej, jest to jeden z najtrwalszych elementów mechanicznych samochodu (oczywiście jeśli nie jest zarżnięta). wystarczy że będziesz zmieniał olej na czas, filtr i uszczelkę (całkowity koszt ok 300zł)
jeśli czegoś nie napisałem ważniejszego jeszcze, bądź coś nakręciłem to proszę o uwage i poprawienie mnie