Blazey pisze:
Dyskusja jest o próbie naprawy, a od razu pojawia się jakiś ktosiu, kto chce na tym zarobić. Nie drażni cię to? Popatrz na tematy na forum. Większość i tak dotyczy handlu. Więc może zmienić nazwę na handlową?
Fakt, może i mógł zapodać info na PW (moim zdaniem kontaktów i namiarów nigdy za wiele), ale nie ciągnijmy już tego.
Niech to nie będzie tematem przewodnim tego wątku

Blazey pisze:
W tym module masz trzy płytki - lewa, gdzie są podłączone wyjścia z modułu. Widzę też jakieś elementy filtrujące, rezystory. Prawa płytka, to już pamięć i mapa zapłonów (obliczane na podstawie danych z czujników - prędkość wału, podciśnienie, temperatura i co tam jeszcze). Trzecia, ta zaznaczona na czerwono, to pewnie tranzystor mocy.
Zdanie o końcówce mocy powtarza się, bo przypominam sobie jak gdzieś o tym czytałem, przy okazji znalezienia zdjęcia.
Blazey pisze:
Ale nie mogę powiększyć zdjęcia i dokładnie się poprzypatrywać.
Lepszego foto nie mam - takie było.
Blazey pisze:
A tego, który mam sprawny, dla samego poznania, pruć nie będę

Ja jak sprawdzę, że mój jest do bani, bo to jeszcze nie jest pewne na 100% (
tu prośba będzie, ale na końcu postu, żeby czytelniej było) to dla dobra ogółu rozpruję swój, bo na co mi sfajczony moduł na półce - tak się może nadać dla pozyskania nowej wiedzy

Blazey pisze:
Przy tych modułach mogą wystąpić jeszcze inne problemy - może się okazać, ze trzeba zaopatrzyć się w specjalne lutownice i inne narzędzia. A to dodatkowe koszty.
Blazey pisze:
...i do jednostkowej naprawy zakup wybitnie nieopłacalny
Jak dobrze policzę to tak: ja mam jeden moduł do naprawy z tego co piszesz to Ty też masz, mój znajomy ma kolejne 2. To razem 4, a pewnie jeszcze ktoś by się znalazł, więc koszta można jakoś podzielić. Chociaż myślę sobie, że jednak może być ciężko się zorganizować...
Prośba i pytanie zarazem:
Czy ktoś lub ktoś kogo znacie jest z okolic Opola/opolszczyzny (dopuszczam odległość np. ok. 100 km w jedna stronę, najchętniej w stronę Wrocławia, w przyszłym tygodniu chyba będę się tam wybierał) kto ma pojazd z silnikiem M117 z modułem 8-pinowym i byłby skłonny sprawdzić mój moduł podłączając go do swojej instalacji elektrycznej (oczywiście w pojeździe

)celem 100%-owego potwierdzenia awarii mojego podzespołu??
Będę wdzięczny
Z góry dzięki.