hej
przeglądałem forum pod kątem podobnych tematów, ale jedyne co znalzłem to gaśnięcie na KJet więc otwieram nowy temat.
pacjent - W124 220E silnik M111 16V
objawy - gaśnie czasem na wolnych obr. gdy puszczam nogę z gazu. dzieje się tak na Pb i LPG i nie ma znaczenia temp. silnika. no może jak jest b. mocno przegonione auto i temp. wzrośnie do 90'C, to sie to nie zdarza.
wolne obr. czasem leciutko faluja +/- 30-50obr.
nie zawsze zgaśnie - czasem tylko obr. spadną poniżej 500, a potem się wyrównają, no ale czasem zgaśnie, co jest niebezpieczne.
objaw nasilił się ostatnio - może to kwestia niższych temp., ale jeśli silnik jest rozgrzany, to nie powinno mieć znaczenia.
świece są nowe (NGK), kable WN dodatkowo wsadziłem w peszle, więc przebić i wilgoci tam nie ma. reg.wolnych obr. z tego co wiem jest w komputerze i nie da się tego regulować. jakieś 2-3 mies temu czyściłem przepustnice. wszystkie wężyki podciśnienia wyglądają OK. jeśli to ma znaczenie, to LPG jest na sekwencji i nie ma zwężek dolotu. nie przygasają kontrolki tak, aby świadczyć o zaniku napiecia - no chyba, że auto ma już 200obr/min, wtedy wszystkie świecą , bo zaczyna gasnąć
gdy obr. spadają i dodam gazu, wtedy auto ładnie reaguje i wchodzi na obr., ale po puszczeniu gazu znowu moze przygasać lub nie - zależnie od humoru
jakieś pomysły co mogę sobie jeszcze zdiagnozować?