Jak juz pisalem w innym watku mam W126 od niedawna.
Kiedy spadlo pierwsze podniecenie autem zaczalem szukac problemow
Chcialbym, zebyscie koledzy podpowiedzieli co i jak na poczatek. Mam za soba odnawianie paru motocykli w tym Junaka, ale auto to inna sprawa. Z reszta nie chce go odnawiac co do srubki, a naprawic to co jest niesprawne.
Szukalem dlugo na forum, ale nie na wszystko znalazlem odpowiedz.
A wiec zaczynamy:
1. nie dziala mi el. szyba lewy tyl. Wszystkie przelaczniki swieca i dzialaja (po za szyberdachem, ale to pozniej), po za tym od tej szyby. Nie podswietla sie tez na drzwiach. Od czego zaczac?
2. Nie dziala szyberdach, przelacznik z koleji podsiwetlenie ma (o ile to ma jakies znaczenie). Jak sie za to zabrac? Cos wyczytalem, ze silniczek jest w...... bagazniku? Da sie jakos ten szyber otworzyc recznie, zeby zobaczyc same te szyny, po ktorych szyber sie suwa?
3. Ogrzewanie... to mnie dziwi najbardziej. Otoz jak sie silnik nagrzeje, to oczywiscie leci cieple powietrze.... jednak ustawienie pokretla temperatury na min. nic nie zmienia

Moge sobie krecic jak chce, a z gornych wylotow zawsze leci cieple (nadmuch na szybe tez). Musze kontrowac gorace powietrze zimnym nadmuchem. Teraz da sie to zniesc, ale latem? Co ciekawe nadmuch na tyl (ten miedzy siedzeniami) reaguje na zmiane temp na potencjometrze. Daje zimne... za momencik leci zimne. Jak to jest, jest osobna nagrzewnica tyl i przod?
4. Automatyczna skrzynka biegow - olej nalezy wymienic po kupnie? Co mechanik, to inaczej doradza. Nie pokaszani sie nic w niej?
5. Centralny zamek zamyka calosc tylko jesli uzyje zamka przy drzwiach kierowcy. To normalne? Reszta zamyka tylko ten, ktory przekrece.
6. Czesc oswietlenia panelu sterowania ogrzewaniem nie jest podswietlona. Nie mam pojecia, jak sie do tego dobrac. W 190tce latwiej sie to rozbieralo. Jak sciagnac ten drewniany panel?
7. Klameczka wewnetrzna w drzwiach kierowcy wydaje sie zlamana czy cos... tzn jest luzna i jakby trzymala sie tylko na ciengnie do otwierania. Coz jej moze byc, nie widze zadnych srubek , zeby to otworzyc, ani jak sie tam dostac.
Jak narazie tylko to mnie "boli" w tym autku. A, ze nie mam duzego doswiadczenia w grzebaniu w autach, to tak glupawo pytam.
Zdecydowanie wole odrestaurowywac motocykle. Wszystko (prawie) jest na wierzchu.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)