MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 1:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Numer GG: 7778740
Jak juz pisalem w innym watku mam W126 od niedawna.
Kiedy spadlo pierwsze podniecenie autem zaczalem szukac problemow :P
Chcialbym, zebyscie koledzy podpowiedzieli co i jak na poczatek. Mam za soba odnawianie paru motocykli w tym Junaka, ale auto to inna sprawa. Z reszta nie chce go odnawiac co do srubki, a naprawic to co jest niesprawne.

Szukalem dlugo na forum, ale nie na wszystko znalazlem odpowiedz.

A wiec zaczynamy:

1. nie dziala mi el. szyba lewy tyl. Wszystkie przelaczniki swieca i dzialaja (po za szyberdachem, ale to pozniej), po za tym od tej szyby. Nie podswietla sie tez na drzwiach. Od czego zaczac?

2. Nie dziala szyberdach, przelacznik z koleji podsiwetlenie ma (o ile to ma jakies znaczenie). Jak sie za to zabrac? Cos wyczytalem, ze silniczek jest w...... bagazniku? Da sie jakos ten szyber otworzyc recznie, zeby zobaczyc same te szyny, po ktorych szyber sie suwa?

3. Ogrzewanie... to mnie dziwi najbardziej. Otoz jak sie silnik nagrzeje, to oczywiscie leci cieple powietrze.... jednak ustawienie pokretla temperatury na min. nic nie zmienia :o Moge sobie krecic jak chce, a z gornych wylotow zawsze leci cieple (nadmuch na szybe tez). Musze kontrowac gorace powietrze zimnym nadmuchem. Teraz da sie to zniesc, ale latem? Co ciekawe nadmuch na tyl (ten miedzy siedzeniami) reaguje na zmiane temp na potencjometrze. Daje zimne... za momencik leci zimne. Jak to jest, jest osobna nagrzewnica tyl i przod?

4. Automatyczna skrzynka biegow - olej nalezy wymienic po kupnie? Co mechanik, to inaczej doradza. Nie pokaszani sie nic w niej?

5. Centralny zamek zamyka calosc tylko jesli uzyje zamka przy drzwiach kierowcy. To normalne? Reszta zamyka tylko ten, ktory przekrece.

6. Czesc oswietlenia panelu sterowania ogrzewaniem nie jest podswietlona. Nie mam pojecia, jak sie do tego dobrac. W 190tce latwiej sie to rozbieralo. Jak sciagnac ten drewniany panel?

7. Klameczka wewnetrzna w drzwiach kierowcy wydaje sie zlamana czy cos... tzn jest luzna i jakby trzymala sie tylko na ciengnie do otwierania. Coz jej moze byc, nie widze zadnych srubek , zeby to otworzyc, ani jak sie tam dostac.

Jak narazie tylko to mnie "boli" w tym autku. A, ze nie mam duzego doswiadczenia w grzebaniu w autach, to tak glupawo pytam.
Zdecydowanie wole odrestaurowywac motocykle. Wszystko (prawie) jest na wierzchu.
[zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

1 gdzies w drzwiach (pewnie na łączeniu) przerwany jest przewod i nie reaguje przez to szyba

2 nie wnikalem nigdy wiec nie wiem :lol:

3 zaworek ogrzewania (albo dwa zalezy czy masz klime automat czy manual) jest do wymiany, ew mozna sie bawic w reanimacje jak masz dojscie do tokarzy.. oress to opisywal

4 powinno sie dla swietego spokoju wymienic i olej i filtr bo sprzedawcy to przewaznie bajkopisarze a remont skrzyni drozszy jest od wymiany oleju

5 gdzies gubią się prądy - zobacz na poczatek przy pompce centralnego czy tam wogole sa podpiete przewody - pompka jest przy kole zapasowym

6 klima automat czy manual ?

7 to samo mi sie stalo zeszlej zimy ale olałem to :P skoro piszesz ze nie ma srubek to musi to byc na jakis plastikowych zabkach ktore mogly sie ulamac - ja tez sie chetnie dowiem co i jak - aczkolwiek czy zrobie to nie wiem hah

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

2. jak podniesiesz delikatnie podsufitkę szybra po bokach to zobaczysz po dwie nakrętki 10tki na stronę , które trzymają klapę szybra, odkręcasz je podnosisz tył klapy i wysuwasz do tyłu i tyle. przy silniku szybra powinno byś jakieś pokrętło do ręcznego otwierania ale nnie wiem jak to działa.

6. wyciągasz popietlniczkę, odkrecasz jej szufladę, i o ile pamiętam wyciągasz boczne plastiki przy radiu i panel powinien się jakoś obluzować i wyjść na dół, robiłem to rok temu i pamiętam, że to nie problem, ale nie pamiętam dokładnie szcegułów, trrzeba kombinować to nic trudnego.

7, klameczkę pewnie masz złamaną i faktyczne trzyma się tylko na cięgnie, to typowa usterka, za klamką jest taki czarny plastik , trzeba go wydłubać i zobaczysz śrubkę, ponadto, trzeba ściągnąc cały plastik wokół klamki

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Tytuł:
postmajtek

Numer GG: 7778740
Dzieki za podpowiedzi.

Frytejro w moim Mietku nie ma klimy. Zwyklak ogrzewanie i jakis przelacznik ze strzalkami (jak znak "rondo" na drodze ) :lol:

A ten panel miedzy siedzeniami od przyciskow szyb i lusteka sie jakos sciaga?

Tytuł:
wiarus junior

moonracer pisze:
6. wyciągasz popietlniczkę, odkrecasz jej szufladę, i o ile pamiętam wyciągasz boczne plastiki przy radiu i panel powinien się jakoś obluzować i wyjść na dół, robiłem to rok temu i pamiętam, że to nie problem, ale nie pamiętam dokładnie szcegułów, trrzeba kombinować to nic trudnego.

W otworze na radio od góry są wkręcone dwa wkręty i po ich odkręceniu można wyciągnąć środkowy kokpit i z tyłu podłączać wtyczki przycisków oraz światłowód rozprowadzający oświetlenie na linijki suwaków i jeden z przycisków, tak jest u mnie.
Skoro kolega ma pokrętła do nadmuchu i ogrzewania to pewnie trzeba je wcześniej rozmontować i od łączyć linki cięgieł.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Złoty pisze:
A ten panel miedzy siedzeniami od przyciskow szyb i lusteka sie jakos sciaga?

wyciągasz znowu popielniczkę z szufladą, później tą miseczkę pod popielniczką i cały panel z przyciskami wysuwasz do przodu auta a potem do góry.

Złoty pisze:
jak znak "rondo" na drodze )

wewnetrzny obieg powietrza czyli jak puścisz wewnątrz bąka i włączysz przycisk to bedzie krążył w kółko.

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00