Z bolem otworzylem drugie, pracujące M104 3.2, takie ktore jeszcze nie ciekło z dekla i... wyszlo szydlo z worka. Ten otwor o ktorym jest mowa wyzej jest w tym egzemplarzu ZATKANY!! Ma zaslepke wygladajaca jak maly spodeczek i nie moge jej wyciagnac.
Probowalem ten sam otwor zakorkowac prowizorycznie w egzemplarzu, nad ktorym pracuje. Przede wszystkim, przy starcie
Z korkiem samochód kopał do przodu, choc dzwignia ASB na P, to jakiś idiotyzm... Jak korek byl za duzy (ciasny) to silnik pracowal tylko przez sekundy, prawdopodobnie dopoki cisnienie oleju nie wzroslo, potem gasł. Jak korek byl za maly to go caly czas cisnienie wywalało na zewnątrz. Jak probowalem przytkac palcem, to silnik zwalniał obroty, ale moj palec nie mogl utrzymac cisnienia wiec wszystko wracalo do normy (wlacznie z wylewaniem wiader oleju tyłem).
Trzeba to zatkac prawidlowa zaslepka i nie ma wyjscia. Ale myslami wybiegam juz do momentu kiedy ja to zatkam, a silnik przestanie sie uruchamiac, na co wskazuja moje nieudolne proby. Po co to jest?
Po zdjeciu podpory walu widac, ze otwor jest dokladnie w polowie zakryty podporą, a ta widoczna polowa i tak praktycznie jest zaslonieta pokrywą zaworow jak juz sie wszystko posklada. Jedna z teorii jest taka, ze to otwor ujscia cisnienia oleju jak juz wszystko inne zawiedzie - po prostu ma tam wywalić ten korek. Korka nie moze wywalic byle gdzie, i tu z odpowiedzia przychodzi zasloniecie otworu w polowie, co mogloby zatrzymac obluzowany korek. Ta teoria wydaje mi sie strasznie naciagana.
Otwor nie jest zrobiony na wylot glowicy bo ma glebokosc tylko 2-3cm (albo jest od dolu zatkany do tej wysokosci). W polowie jego wysokosci, w poprzek, przechodzi od lewej do prawej kanal olejowy. To sie troche kupy nie trzyma bo za dużo tam wiercenia żeby przepuścić jeden kanał olejowy. Tyle opisu, zdjec dalej nie ma bo nie ma kabla.
A teraz to co znalazłem w EPC:
czesc nr 53 - w epc sa dwa opisy do jednego numeru, czego tez nie rozumiem:
053 N 005401306000 BALL
TO LOCK COOLING WATER BORES
053 N 005401308000 BALL
TO PLUG THE OIL PASSAGES
wszystko zaczerpniete
stąd .
Zacznijmy od tego, ze w tym samochodzie, ktory ma zaslepke, nie wyglada to jak KULKA. A zaślepka kulowa, myślę, że wspiera teorię o otwarciu ujścia dla wysokiego ciśnienia.
Na obrazku z EPC widze tylko jedna czesc oznaczona 53. Dlaczego w danych sa wiec dwa opisy, dwa rozne numery czesci i przede wszystkim dlaczego w jednym jest mowa o plynie chlodzacym, w drugim o przejsciu oleju.
Jezeli u mnie tego nie ma, a przeciez dostalem nowy odlew, to co tu jest grane? Nie bylo kulki? Wypadla?
Jaka moge miec pewnosc ze nie brakuje innych elementow tego typu? Np element 55, co to jest?
No i czy jest mozliwosc zatkania pompy oleju w takim stopniu, zeby cisnienie musialo uciekac jakims absolutnie awaryjnym, ostatecznym ujściem? Bo jak nie, to zblokowana pompa zatrzyma caly silnik, co być może ma właśnie miejsce?!
Pytan jest na te chwile wiecej niz odpowiedzi. Jeszcze chwila i podpale ten złom.