MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 5:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam,
Mercedes 124 300D, bez klimatyzacji

Wymieniony termostat, visco oraz korek.
Wskaźnik temperatury jest podwyższony czyli powyżej 80 przed pierwszą kreską. Wcześniej było na górnym brzuszku "8" i wskazówka ani drgnęła.
Uszczelka pod głowica wymieniona już wcześniej, brak wycieków.
Chłodnica: górny wąż ma 85C dolny około 40C, chłodnica od strony wiatraka gorąca od strony przodu auta zimna(w rogach ciepła). Nie wiem czy to normalne?
Pompa: jak sprawdzić czy pompa produkuje odpowiednio obieg? Jadę około 30min i ciśnienie w zbiorniczku jest słabe. W innych autach jak otwieram korek to można się poparzyć u mnie psyknie i już.
Zastanawiam się co wymienić czy pompę czy chłodnice?

Przeczytałem wiele wątków na rożnych forach na temat chłodzenia mercedes-a 124, ale nadal mam wiele pytań bez odpowiedzi.
Dziękuję za wszelka pomoc.

swój chłop

Jest to normalna temperatura pracy silnika. Jak by cały czas utrzymywała się na lub powyżej kreski (100 st) to wtedy można byłoby to nazwać problemem.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Temperatura do czerwonej kreski jest bezpieczna dla silnika.
Układ chłodzenia to nie apteka! pełne otwarcie termostatu występuje zdaje się 20 stopni po tym jak zaczyna się otwierać i to jest zakres normalnej regulacji temperatury układu (pi razy oko 85-105).
Niewielkie ciśnienie w układzie może sugerować nieszczelność. Wtedy powstają w silniku korki parowe i temperatura pewnych jego stref rośnie. Jednak to trzeba zweryfikować, lepiej jednak nie mieć przedmuchów z pod uszczelki i twardych węży na kamień.

swój chłop
Awatar użytkownika

dla mnie twoja temperatura jest O.K. Jeśli jednak chcesz już koniecznie coś robić to przeczyść chłodnicę. Będzie jeszcze lepiej chłodziła. Duża różnica temperatury pomiędzy powierzchniami wewnętrzną i zewnętrzną po środku chłodnicy może być wynikiem osadzonego kamienia lub zbyt "dobrego" visko. :)

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

nowy

Bardzo dziękuje Wam za pomoc, jestem naprawdę zaskoczony ze wszystko jest OK.
Pojadę na jakąś wycieczkę próbną przed urlopem.
Zanim wymieniłem visko i korek jechałem w góry, z Katowic do Bielska cały czas musiałem ciepłe powietrze wpuszczać do środka auta ale i tak na parkingu już na miejscu silnik po prostu się wyłączył(kochany najpierw mnie dowiózł :D). Temperatura nie przekroczyła krytycznych wartości 120C, cały czas jednak falowała tzn. jak rosła powyżej kreski 100C włączałem ogrzewanie i temperatura spadała tak czy owak już wjeżdżając pod górkę silnik był coraz słabszy, wydawał dziwny dźwięk(gruby bardzo) i się wyłączył. Włączyłem, zaparkowałem.

Jeśli mogę was jeszcze prosić o rade: czy może być to związane tylko z temperaturą silnika i jego przegrzaniem się?

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Wolf3D pisze:
Temperatura nie przekroczyła krytycznych wartości 120C, cały czas jednak falowała tzn. jak rosła powyżej kreski 100C włączałem ogrzewanie i temperatura spadała tak czy owak już wjeżdżając pod górkę silnik był coraz słabszy, wydawał dziwny dźwięk(gruby bardzo) i się wyłączył. Włączyłem, zaparkowałem.

Jeśli mogę was jeszcze prosić o rade: czy może być to związane tylko z temperaturą silnika i jego przegrzaniem się?

Pozdrawiam

Nie. Przyczyn może być nawet kilka. Musisz dobrze sprawdzić silnik. (może jest gdzieś np. zatarty)

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00