MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 5:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

Taka ciekawowstka przy niedzieli. Otóż natknąłem się na jednym z for w USA na ciekawy opis jazdy próbnej nowym Audi A6 3.2 quattro tiptronic. Człowiek ten dość mocno skrytykował ten samochód, generalnie był rozczarowany. Ale nie o to chodzi. Na końcu postu dodał, że nie jest jeszcze tak szalony, by kupować samochód za ponad $40,000. Przeczytałem to raz i jeszcze raz i myślę: zaraz zaraz, jakie $40,000? No i sprawdzam ceny w Polsce i USA. Żeby nie zanudzać, prównanie cen tego modelu 3.2 quattro tiptronic:

USA: Od $41,900 (czyli od ok. 132.000 zł)
Polska: Od 276.820 zł

Ciekawe, co? :-) pewnie tak jest i z innymi markami...

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
USA: Od $41,900 (czyli od ok. 132.000 zł)
Polska: Od 276.820 zł

Róznica jest ponad dwukrotna [totalszok]

To już chyba wiem dlaczego w moje okolicy facet sprowadził sobie ostatnio focusa z USA, założył z tyłu światła przeciwmgielne, cofania i jeździ.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Ostatnio zmieniony ndz kwie 10, 2005 11:20 am przez AMG, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

"Auto jest obecnie w zaskakująco niskiej (jak na tę klasę auta) cenie w USA. Nowy (salon) w wersji "500" 306-KM mozna kupic już od 60 tys USD !!!

Dla porównania w Polsce w MB cena gołej 350-tki to aż 304 tys PLN, a w DE to 56 tyś EUR "-----oto cytat z innego tematu o MB CLS -ceny pozostawiam bez komentarza -Nie wiem na czy to polega ale ze opłaca im sie to auto zrobic i jeszcze zawiesc do USA i zarobic....chyba ze traca a europejczycy czyli my płacimy wiecej zeby na tym jakos MB wyszło :evil: :evil: :evil:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Ja moze troche offtopic, ale bardzo potrzebuje pewnego sprzetu komputerowego cena nowego w Polsce: 1200 pln cena sklepowa w USA 491,45 pln doliczajac koszta przesylki "od znajomego" wychodzi ciut ponad 600 pln ....
Pozdrawiam!

V8 500 '91
V8 500 '93

Klubowicz

PK2 pisze:

Pozdrawiam

Nowa S-Klasa, silnik 400 cos, benzyka, pelne wyposazenie (moze prawie) to w USA nie cale 70 tys $, w Europie sporo wiecej. Ceny w USA poza zywnoscia (okolo 2 razy drozej niz w PL), sa nizsze o 30-50% (elektronika, ubrania, samochody itd).

wiarus senior

laudan pisze:
PK2 pisze:

Pozdrawiam

Nowa S-Klasa, silnik 400 cos, benzyka, pelne wyposazenie (moze prawie) to w USA nie cale 70 tys $, w Europie sporo wiecej. Ceny w USA poza zywnoscia (okolo 2 razy drozej niz w PL), sa nizsze o 30-50% (elektronika, ubrania, samochody itd).
Co do żywności to również jest nawet kilkakrotnie tańsza niż w EU bo dopłaty do rolnictwa i bariery celne są u nich syboliczne w przeciwieństwie do UE a co do cen samochodów to kwestia fiskalizmu i nie tylko chodzi tu o same podatki nakładane na auto ale ogólny poziom fiskalizmu w państwie dzięki temu są najbardziej rozwiniętą gospodarką na świecie w przeciwieństwie do Europy [szalone]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja myślę , ze ilość znaczy cena . w Europie sprzedać np.100 tys nowych samochodów to dużo , a w USA to kropla w morzu.
Ja przeglądając różne strony amerykańskie widzę olbrzymie różnice cenowe np: ML 320 idzie kupić od 9000 $ a w polsce od 90 tys zł.
Ja kupiłem Laptopa w stanach i nowy z transportem do Polski wyszedł mnie 50% ceny w Polsce

Honda Odyssey
Audi A8 4.2
Smart ForTwo

Tytuł:
wiarus senior

biorąc po uwagę ich zarobki i stopień rozwoju gospodarki USA to gdyby mieli takie podatki jak w Europie ingeręcje państwa w rynek i zapory celne to stosunek cen byłby odwrotny a efekt skali ma w tym wypadku marginalny wpływ na cenę jednego produktu [oczko]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
krzstian pisze:
Co do żywności to również jest nawet kilkakrotnie tańsza niż w EU bo dopłaty do rolnictwa i bariery celne są u nich syboliczne w przeciwieństwie do UE

Chciałoby się, żeby tak było, ale niestety tak nie jest. USA bronią swojego rynku żywności wcale nie słabiej niż UE. Poza tym produkcja żywności w UE jest niekonkurencyjna w stosunku do tego co jest w USA, bo w Stanach robi się wszystko prawie całkowicie z chemikaliów. Mleko Parmalat pozostawione kilka dni w szklance w temp pokojowej nie kwaśnieje, tylko wyparowywuje, pozostawiając w szklance na ściankach i dnie warstewkę podobną jak farba emulsyjna - daje się odkleić w jednym kawałku. Czekolada mleczna Hershey's na opakowaniu ma na etykiecie "Żelazo 0%, Magnez 0%, Wapń 0%, za to duża paczka chipsów rzekomo zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit C. Nie mówiąc już o wynalazkach typu bekon z indyka, czy jajka w proszku zamiast jajek w skorupce. Jedzenie które Amerykanie kupują w supermarketach jest ohydne, a butelka Tyskiego na Long Island kosztuje $2,75, a szynka konserwowa Krakus 90$ za funta... Taki tam wolny rynek.
Tak naprawdę w USA tanie są samochody, domy, paliwo, elektronika i energia elektryczna. Cała reszta prezentuje marny stosunek jakości do ceny, albo jest po prostu droga.

Ostatnio zmieniony ndz kwie 10, 2005 4:10 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

W zeszłym miesiącu we Wproście albo w Polityce było zestawinie najważniejszych produktów niezbędnych w każdym domu do zaspokojania swoich żołądków i jasno ze średnich cen wynikało że w Eu żywność jest najdroższa co do jakości czy cen wszystkich produktów niemożemy przekładać bezpośrednio na nasze warunki bo jak już wspomniałem poziom rozwoju gospodarczego a tym samym płace europejczyków nie mówiąc już o Polakach w stosunku do USA są mizerne delikatnie mówiąc

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
W zeszłym miesiącu we Wproście albo w Polityce było zestawinie najważniejszych produktów niezbędnych w każdym domu do zaspokojania swoich żołądków i jasno ze średnich cen wynikało że w Eu żywność jest najdroższa

Relatywnie do zarobków to tak... Żywność w USA może być kilkakrotnie droższa niż u nas, ale przeciętna płaca jest kilkunasto- lub kilkudziesięciokrotnie wyższa od naszej.
Porównując globalne fast-foody - solidny Hamburger w McDonaldzie w Polsce kosztuje średnio 5zł, a USA 5$, ale jest conajmniej 3x większy od naszego... Przeciętny Polak pracuje na to 40 min, a przeciętny Amerykanin 5 min...
Co nie zmienia faktu, że Polak który przyjedzie turystycznie do USA, i w sklepie przelicza ceny żywności na złotówki, uzna, że ceny są po prostu zbójeckie...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Najlepsze w stanach jest to ,że zawsze tankują za klepaki i zawsze do pełna

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lukasz 200 pisze:
Najlepsze w stanach jest to ,że zawsze tankują za klepaki i zawsze do pełna

Mój szef w USA kiedyś mi powiedział tak : "qrcze, teraz to jest przerąbane, bo jak jadę tankować, to już nie za bardzo mogę się obejść bez banknotów [20-30$ tankowanie do pełna]. Kiedyś to były czasy - rzucałem garść quarterów i był pełny bak..."

Tytuł:
wiarus senior

Drodzy Koledzy, nie było moja intencją rozpoczynanie dyskusji na tematy "ogólne" związane z gospodarkami USA i UE, zostawmy to ekspertom :-). Chciałem tylko i wyłącznie pokazać ciekawostkę, że ten sam nowy samochód kosztuje w Polsce o 100% więcej, niż w USA.

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

... butelka Tyskiego na Long Island kosztuje $2,75, ...

w NY butelka tyskiego (poj 0,5 l ) w polskim deli kosztuje 1,69 $ (z taxem), tylko jesli przeliczysz to na godziny pracy to daj boze nam tak zarabiac. za to gorzalke maja tania (1,75 l to sredni koszt 20-25$, najdrozsza jest ruska stoliczna !!!) poza tym zaczeli ostatnio narzekac ze paliwo maja drogie, 2,39$ za galon i znowu ma podrozec, samochody sa w cenach "smiesznych" np. 3 letni nissan pathfinder w full wypasie 12000-14000 $,
pozdr
ps. cholercia spac nie moge, zmiana czasu :evil:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00