MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 7:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Spokojnie, to na pewno sadza plus woda. Bywa tak zwlaszcza po dluzszym niepaleniu fury lub przy duzych roznicach temperatur dzien/noc.

JarekG ma to do siebie, ze innych gania za posty nie na temat lub ze zlymi cytatami, a sam bardzo lubi rzucic cos od czapy. Trzeba wyluzowac.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

michau pisze:
ale ja to wiem, za to Ty przyjmij do wiadomosci, ze nigdzie nie napisalem, ze moje auto jest idealne. Skoro wymaga dodania gazu podczas odpalania, robie to i nie martwie sie tym za bardzo, bo to drobnostka, ktora (..)
czytac Twoich wypowiedzi, ktore (mimo, ze ciekawe i dosc fachowe) czesto sa nie na temat.

To, ze masz auto niezbyt sprawne to ja wiem, nic nie musisz o tym pisac [zlosnik]

Co do gazowania - to nie jest drobnostka, swiadczy o niedomaganiach. Ktore z czasem moga uniemozliwic odpalenie calkowicie. To raz.
Dwa - moja wypowiedz jest na temat, bo:
1. Sam zaczales - wiec miej pretensje do siebie..
2. Jesli odpalasz z gazem w podlodze, to silnik nie pracuje w warunkach zalozonych przez fabryke*. I wtedy moze np. nadmiar oleju, ktory przepuscily uszczelniacze zaworowe (a ktory moze sie osadzac w calym wydechu) wyleciec Ci rura [zlosnik]

No, ale oczywiscie mozesz miec swoje zdanie [hehe]

* moze nawet byc tak, ze to nie jest zdrowe dla silnika.. tak jak ruszanie z kopyta na zimnym reaktorze

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ale drogi Jarku nie napisalem, ze dodawanie gazu jest moim problemem tylko spytalem o ta plame, prosze zatem o odpowiedzi na temat wspomnianej plamy. i nie pedal w podlodze, tylko dodanie gazu, zauwaz prosze ta subtelna roznice.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

michau pisze:
(..) nie pedal w podlodze, tylko dodanie gazu, zauwaz prosze ta subtelna roznice.

[hehe][zlosnik]
Subtelnie czy nie, nie powinno tego byc.

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
swój chłop

Nie dobrze że Musisz dodawać gazu przy zapalaniu szczególnie na zimnym silniku bo każdy w miarę rozgarnięty właścieciel samochodu wie że na zimnym silniku tarcie jest bardzo duże w stosunku do silnika rozgrzanego i każde dodanie gazu ponad miarę na nierozgrzanym silniku dobrze mu nie robi. To że pojawiła się plama właśnie między innymi o tym może świadczyć po prostu pierścienie jesczce całkowicie nie rozgrzane nie są szczelne w cylindrach i dodanie gazu na zimnym powoduje spalenie oleju. Może być też zły skład mieszanki ja tak mialem w jednej jak dodalem gazu obojętnie czy na zimnym czy ciepłym to za dwururką czarna sadza( niespalona benzyna). Także dobrze jeżeli coś z tym Zrobisz bo szkoda męczyć silnik dodawaniem gazu na zimnym (rozumiem że wiesz że to szkodzi Twojemu silnikowi). A Jarqiem się nie przejmuj On ma chyba poprostu najlepsze egzemplarze na tym forum raz się o tym przekonałem w dyskusji na temat spalania średniego m117 5.6. Pozdrawiam.[/list]

C126 E56

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

art pisze:
Może być też zły skład mieszanki ja tak mialem w jednej jak dodalem gazu obojętnie czy na zimnym czy ciepłym to za dwururką czarna sadza( niespalona benzyna).

To wlasnie podejrzewam.

art pisze:
Także dobrze jeżeli coś z tym Zrobisz bo szkoda męczyć silnik dodawaniem gazu na zimnym (rozumiem że wiesz że to szkodzi Twojemu silnikowi).

No tak, ale w sumie co z tym mozna zrobic? Czy jest to wylacznie kwestia regulacji?

Tytuł:
swój chłop

Regulacji lub wymiany wtrysków bo już mogą nie rozpylać benzin dobrze i moga jak to się potocznie mówi "lać". Ja to rozwiązałem tak że założyłem lpg i jest bardzo dobrze równiutko pracuje i nie ma najmniejszych kłopotow z zapalaniem. Najgorsze że jak pojedziesz do pseudo facowców to tak zaczną kręcić że potem może być ciężko dojść do ładu i składu. Ale trzeba być dobrej myśli. Pozdrawiam raz jeszcze.

C126 E56

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

art pisze:
Regulacji lub wymiany wtrysków bo już mogą nie rozpylać benzin dobrze i moga jak to się potocznie mówi "lać". Ja to rozwiązałem tak że założyłem lpg i jest bardzo dobrze równiutko pracuje i nie ma najmniejszych kłopotow z zapalaniem.

Tez mam LPG, ale odpalam na benzynie. Na gazie zreszta nawet sie nie da.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

art pisze:
Ja to rozwiązałem tak że założyłem lpg i jest bardzo dobrze równiutko pracuje i nie ma najmniejszych kłopotow z zapalaniem.

No to super!
Ale nie przejmujcie się artem, on ma chyba po prostu najlepszą instalację na tym forum.

Tytuł:
wiarus junior

A jak to jest w dieslach????
Wczoraj po długim parkowaniu i po zimie odpaliłem swojego 220D , nie było wiekszych problemów, a powiem ze nawet nieźle się zachował bo zapalil na nie dokreconym przewodzie paliwowym od wtryskiwacza, po odpaleniu dziwnie dizała tak jakby na 3 garach i przypomniałęm sobie ze odkrecałem przewód poniewaz chce zrobic sobie koncówke do cisniomierza.
Tak wiec zapalił mi chyba wspaniale, ale pod wydechem miałęm tez na pocżatku czarną plame i troszke zadymienia.
Hm w dieslach chyba trzeba dodac gazu prawda??? CHoc zapalił mi bez dodania.

Tytuł:
swój chłop

Me how nie jedną bo każdy jest zagazowany i jakoś nie mam problemu z żadnym ale nie chce mi się o tym pisać bo to i tak nie ma sensu nie wierzysz to nie wierz Twoja sprawa.

C126 E56

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

art pisze:
(..) ale nie chce mi się o tym pisać bo to i tak nie ma sensu nie wierzysz to nie wierz Twoja sprawa.

Nie chcesz (u)wierzyc w spalanie mojego M117 (i np. Bukola) to nie wierz.. Twoja sprawa [zlosnik][hehe]

W sumie to po co w ogole piszesz, skoro to i tak nie jest wazne/nie ma znaczenia..? [zlosnikz]

BTW: Cos mi sie wydaje, zes potwierdzil moje zdanie na temat gazowania (=odpalania z gazem) M110 (czy innego silnika), jednoczesnie tez potwierdzajac mozliwe powiazanie tego odpalania z plama z rury.. to tak a propos nieprzejmowania sie [hehe]
Co za spojnosc (logiczna) wypowiedzi, moje gratulacje.

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

art pisze:
Me how nie jedną bo każdy jest zagazowany i jakoś nie mam problemu z żadnym ale nie chce mi się o tym pisać bo to i tak nie ma sensu nie wierzysz to nie wierz Twoja sprawa.

To była aluzja do twoich słów o nieprzejmowaniu się JareG'iem, a nie do twoich dobrze spisujących się instalacji. Nie bądźmy niepoważni, przecież nie neguję, że je masz, ani tego, że jesteś z nich zadowolony, ale sam widzisz, że jak coś spisuje się zacnie, to człowiek o tym pisze. Michau chyba nie myślał, że w odpowiedziach posypią się jedynie zdania typu: "mój też plami chodnik, więc spoko".

Nie widziałem Jarega na oczy, nie jest też moim kuzynem, więc kolesiostwa i nepotyzmu mi nie zarzucicie, ale nie jesteś pierwszy, któremu nie podoba się, kiedy JareG pisze, że coś chodzi mu jak trzeba, albo że wydał kilka stów na coś, co niestety większość związała by drutem, bo ma alergię na słowo ASO. [szalone] Tylko, że z tego co czytam jemu gra, a innym niezawsze.

Tytuł:
swój chłop

Nie no spoko rozumiem Cię. I jak JarQowi wszystko chodzi i nic się nie psuje to bardzo dobrze, ale nie musi tego podkreślać za często bo np dla kolegi Michau'a (Też osobiście nie znam więc nie posądzać o kolesiostwo [zlosnik] ) może to być denerwujące że ma jakiś problem a Jareq nie nawiązuje do tematu tylko pisze że u niego jest wszystko super. I tyle. Rozumiesz o co mi chodziło to luz.Pozdro. A co do logicznego rozumowania JarQu to nie chce mi się wypowiadać bo chyba coś nieuważnie Przeczytałeś. Zresztą jak zwykle temat musiał zejść na boczny tor .

C126 E56

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Michau chyba nie myślał, że w odpowiedziach posypią się jedynie zdania typu: "mój też plami chodnik, więc spoko".

Zgadza sie, spodziewalem sie raczej odpowiedzi, dlaczego tak moglo sie stac. Jak na razie zadnych konkretow, za to mozliwa kolejna pyskowka [zlosnik] Pozatym po raz kolejny podkreslam, ze zdarzylo sie tak tylko raz (raczej bym zauwazyl, gdyby zdarzylo sie to wczesniej lub pozniej).

art pisze:
...może to być denerwujące że ma jakiś problem a Jareq nie nawiązuje do tematu tylko pisze że u niego jest wszystko super.

[ok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00