MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 1:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Mitu zgadza się nie napisałem ze 200 E ale napisałem rocznik tej 201 ! a zdaje mi się że w tych rocznikach nie ładowali z gażnikiem???chyba ze sie myle

pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Malo jeszcze wiesz [zlosnik]

Napewno mniej od Ciebie, w koncu jestem tylko milosnikiem [zlosnik] ;) .

laudan pisze:
I dlatego tak latwo zrobic z MB trzesaca sie zabawke. Sprezyny do nich ida odpowiednie gumowe podkladki i amorki. Wszystko jest tez znaczone i gdzies na forum byl nawet pobiezny opis. A, ze naprawia sie nie po VIN z orginalnymi czesciami, tylko z asortymentem taki jaki jest to inna bajka.

Dokladnie. Przeciez zdecydowana wiekszosc uzytkownikow W 123 juz od progu krzyczy w sklepie, aby bylo jak najtaniej! [no]

laudan pisze:
Mowilem, abys sprawdzil 200D (ale nie taxe [zlosnik] ) bo one maja najmieksze zawieszenia, a nie duze benzyny:)))

Przeciez napisalem, ze sprawdzalem tyle ze nie w ostatnim czasie. A poza tym porownanie W 123 280 E z W 124 200 D byloby srednio obiektywne :roll: , ale i tak na korzysc W 123 [zlosnikok] .

Mitu pisze:
Problem polega na tym, ze niekazdy wyczuwa subtelna roznice. Kazdy kolejny model jest coraz sztywniejszy i bardziej twardy, choc roznice sa niewielkie to jednak odczuwalne.

laudan pisze:
Mam porownie z 1100km trasy 200D, 190D i 240D. Najlepiej, tzn najmniej zneczony itd wychodzilem wlasnie z w124:)

Niech Ci bedzie [zlosnik] . Biorac pod uwage natezenie halasu to sie zgadzam.

Mitu pisze:
Wierze Ci, ale napisz mi teraz ze nie ma roznicy jesli chodzi o miekkosc amortyzowania, to albo mnie bedziesz probowal oszukac albo nie odczuwasz tej subtelnej, ale jakze istotnej roznicy [zlosnik] ;) .

laudan pisze:
W skoku zawieszenia spora roznica, co tez objawia sie sporymi przechylami na zakrecie. Normalne dziury to niewyczowalne roznice dla i dla w124 i w124 jak i w201.

Dla W 124 i W 124 jak i W 201 to pewnie niewyczuwalne [zlosnik] , ale w porownaniu z W 123 juz jest wyczuwalne. Nie ogladales chyba "Faszinatzion" [zlosnik] i dlatego nie wiesz jakie cuda mozna robic W 123, ze o W 114/115 nie wspomne ;) [ok] . Jesli chodzi o trzymanie sie drogi to ciezko zarzucic cokolwiek W 123 - moim zdaniem. A tak w ogole to niby jestes znawca, a jednak tej subtelnej roznicy nie wyczules 8) [zlosnik] ;) , jestem zawiedziony :( !
[zlosniki]

laudan pisze:
Co do kapci to mam zawsze nominaly, co w przypadku w123 i profilu 80 moze wplywac na lepszy komforcik (moze to ta roznica, ktora wychwytujesz:)

Zapewniam Cie, ze to nie o ta roznice mi chodzi [hehe] . Z reszta wiek opon tez ma znaczenie. W 116 kupilem na pelno-profilowych, ale byly twarde jak gnat i po zmianie opon komfort odczuwalnie sie podniosl, a zmienilem na 195/65 R 14. Niestety uparlem sie na jeden bieznik, a na R 14 nie bylo wiekszego profilu w ofercie, a chcialem zostac przy stalowkach, bo kolpaki musza byc [zlosnikok] !

laudan pisze:
Nie sa to sprezyny, a juz gabki.

Tak gabki :roll: .

Mitu pisze:
Laudan cos za bardzo bronisz tej nowej generacji .

laudan pisze:
Bo lubie nimi pozerac km, sa wygodne, ciche, szybsze no i mniej pala od starszych:) A ze zmienily sie wymogi bezpieczenstwa i nie robi sie chromowanych zderzakow to nie ich winna:) Podobnie jak inne rzeczy.

Rozumiem Cie - rachunek ekonomiczny :roll: . Szkoda, bo milosnika to juz chyba z Ciebie nie bedzie [zlosnik] ;) .

laudan pisze:
Ja tez lubie w123 i chetnie nim jezdze, ale jak mam wybor co do codziennego uzytku to dziadka odstawiam [oczko] Nim to dla frajdy.

I slusznie [ok] , trzeba go oszczedzac!

laudan pisze:
Co do w116 to juz inna bajka i nie wypowiem sie, bo nie jezdzilem

Jak wpadniesz jeszcze kiedys na spot [zlosnik] , to zapraszam na przejazdzke (juz chyba nie pierwszy raz :roll: ).

laudan pisze:
podobniej jak w108 (moze kiedys jak Ocet skonczy:)))

Trzeba w to mocno wierzyc (ze skonczy) :roll: . Podobno ma to byc koniec trzeciego kwartalu biezacego roku [zlosnik] . Beda Go mobilizowal w miare mozliwosci.

laudan pisze:
i w126

Mysle, ze tez mozesz liczyc na Octa w tej materii.

laudan pisze:
i w140.

To juz raczej beze mnie, choc auto przyjemne. Trzeba miec jakies zasady [zlosnik] .

laudan pisze:
Tylko male dieselki [zlosnik] Nie wiem co trace [oczko]

Eee tam wszystko jest jeszcze do nadrobienia, potrzeba tylko choc "troche" checi :P [ok] !

JareG pisze:
No to juz sie nie moge doczekac chwili, kiedy odpale swoje w116..

Uwierz mi, ze masz na co czekac 8) !

MacKuz pisze:
JareG pisze:
A tu mi jeszcze zachwalaja w116, ze niby wygodniejsze [oczko] [cool]

Pewnie że wygodniejsze :)

Jakby bylo inaczej, to MacKuz nie kupilby drugiego egzemplarza [zlosnikok] !
Beczko Maniak pisze:
Mitu zgadza się nie napisałem ze 200 E ale napisałem rocznik tej 201 ! a zdaje mi się że w tych rocznikach nie ładowali z gażnikiem???chyba ze sie myle

Wydaje mi sie, ze jeszcze na poczatku 1991 roku byly gaznikowe, a Ty napisales ze to byl 1992 rok, wiec uznalem to za pierwsza rejestracje, bo tak najczesciej bywa.

Tytuł:
kombatant

Z tymi różnymi sprężynami to fakt, jeździłem laudanowym 124 i było super, jeżdziłem 280E i czułem się jakby mi ktoś ławkę ze szkolnej szatni postawił na hulajnodze i kazał się cieszyć (auto było niemieckiego szefa, miało może 40 tys, chyba nie dłubane [zlosnik] ). Gumki też fakt. Zima mnie wita komfortem (185/70R14 i 205/60R15)

Tytuł:
swój chłop

Panowie...dzisiaj ostatecznie decyzja zapadła:)...oglądałem ...i jechałem tym cudem co to mam je kupić...W123 2,8 CE....jak z fabryki:).....po przejechanio się tym autem i zobaczeniu go zapomniałem o 124...poprostu cudo..myślę że w ciągu 2 tyg będzie u mnie...a swoją drogą powiedzcie czy to że jest to rocznik '84 znaczy,że ma to autko jakieś ulepszenia znaczące względem mojego W123 230CE z '81 roku?...

Tytuł:
kombatant

Jest w nim ciszej... Inne wygłuszenia i inne słupki A...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00