MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 7:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Znalazłem do kupienia świeżo sprowadzony egzemplarz W124 300D rok 88.
W rozmowie właściel twierdził, że samochód jest w stanie bardzo dobrym oprócz jednej drobnostki: tył odbija się jak piłeczka więc tylne amortyzatory są do wymiany.
Poprosiłem go o VIN i okazało się że na wyposażeniu auta jest m.in. NIVO i ASD. Wtedy właściciel skorygował listę usterek o świecącą się kontrolkę ADS i twierdził, że nawet nie wiedział że ma NIVO na pokładzie.
Po przeszukaniu forum udało mi się znaleźć pewne informacje na temat NIVO i ASD:
po pierwsze wspomniana wada może świadczyć o uszkodzeniu amortyzatorów lub gruszek
po drugie oba te systemy są zasilane tym samym płynem z tego samego zbiorniczka, więc domyślam się że płynu już nie ma,
a to mocno komplikuje sytuację.
Jak działa pompa NIVO bez płynu??
Jak jest popsute ASD w wynku braku płynu??
Może mój tok rozumowania nie jest dobry, może jednak płyn jest a urządzenia są wadliwe??
Proszę o jakieś rady wszystkich, którzy mają większe pojęcie na ten temat niż ja.

MB W201 190E 1989 - auto power
VW Passat 1.9TD 1991 - skradziony
MB W123 240D 1980 biały granat - ex
Trabant 601S - kury sie w nim niosą - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jesli tył odbija sie jak piłka to nie są uszkodzone amortyzatory a ''gruszki'' czyli akumulatory cisnienia....Acha tak własciwie to nie sa to amortyzatory z tyłu tylko siłowniki chydrauliczne...-funkcje tłumienia pełnią te ''Gruszki'' O ASD niestety nie wiem zawiele....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

ASD ne jest zasilane tym samym płynem co nivo Z RACZEJ PŁYNEM HAMULCOWYM (ale tu mogę sie mylić ) jezeli sie swieci kontrolka ASD to problemów moze byc wiele , poczawszy od kompa , który tym steruje , do uszkodzonego Tylnego mostu włącznie, tyle ze da sie z tym jezdzic bez problemu ! a NIVO juz nie da sie , ale wymienisz guchy na nowe , lub uzywane ale dobre i smigasz dalej , zwruć uwagę czy teleskopy nie ciekną , i czy nie ma stuków na tych dolnych gałkach jakie sie w nich znajdują !! Niczym innym tego nie zastąpisz , jesli to jest model kombi , jesli sedam , Mozna Nivo wywalic i przerobić na zwykłe amory !!

vin-WBD2100161B476884
http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM
http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00