MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam szanownych forumowiczów.Mam problem z kablami wyskokieg napiecia w W126 500SEL rocznik 1990,w sumie koncowka produkcji tego modelu.Otoz zakupilem kable polskiej firmy JANMOR o oznaczeniu firmowym M6 gdyz jak wynikalo z katalogu takie własnie pasuja do mojego auta.Niestety tylko tak wynikalo gdzyz jak przyszlo co do czego okazalo sie ze nie pasuja na kopułke zaplonowa.W czym rzecz?Mam 2 pytania.
1.Jakie macie zdanie o polskich kalbach?(warto czy nie warto kupowac?)
2.Wie ktos moze czy to nie sa przypadkiem kable od 420 i 560?Bo mi wychodzi,ze tak(oba produkowane od 1985 i chyba 500 tez przeszla wtedy modernizacje?)
Pomóżcie
Pozdro for all Tomek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witaj na forum :)

Dyskuzja o kablach WN była wielokrotnie ćwiczona*. Znajdziesz zwolenników różnych firm, przy czym niejako wiadomo, że statystycznie najlepsze są Beru, tylko niestety i bodaj najdroższe. Kilka osób używa/ło Janmorów bez kłopotu, inni byli bardzo niezadowoleni.

Zacząłbym na Twoim miejscu od ustalenia, czy kopułka jest właściwa. Jesli tak, to będziesz mógł np. zareklamować produkt, jako niezgodny z opisem.

* opcja szukaj pozwoli Ci odnaleźć te wątki. Sugerowałbym zapoznanie się z nimi na spokojnie i ewentualne odświeżenie najbardziej pasującego.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witaj,
ja ostatnio na dniach zmieniałem właśnie Beru na Janmora. Beru troszkę jusz się wysłużyły i jeden drut miał przebicie więc dokonałem zmiany.
Za Beru do 300SE trzeba było wyłożyc około 600PLN. Jakośc rzeczywiście świetna.
Ja włożyłem Janmora na próbę - kosztował cały komplet astronomiczne 208PLN [zlosnik] .Wykonanie bardzo dobre-końcówka kabli przychodząca na świece z metalową obejmą/obsadka na wzór Beru. Siedzą bardzo mocno i pewnie. Autko pali bez problemu, ładnie sie zbiera czyli jak na razie ok. Zobaczymy co wyjdzie po dłuższym czasie ale sensacji i rozczarowań się nie spodziewam.
Oczywiście wszystko pasowało do kopułki itd. więc moze faktycznie masz coś nagrzebane pod maską? :-?

Croolick

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop

Witam, ja również zmieniłem kable na Janmora i działają, zobaczymy jak długo. Niestety moim zdaniem odbiegają wykonaniem od Beru (moich poprzednich), ale cena jest też o wiele niższa. Jak narazie autko jeździ dobrze.

Niestety też miałem historie z niepasującymi kablami. W katalogu na stronie Janmora jest błąd. Sprawdź dokładnie rysunki końcówek (średnice końcówek w kopułce na cewce itp.). Na szczęście firma wymieniła mi kable. Jeszcze raz - sprawdź dokładnie końcówki kopułka, cewka itp. w aucie i potem na stronie Janmora i powinieneś dopasować. Zdaje się że pokiełbasili coś z modelem 500 z przed 85 roku i po.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Mam kable JANMOR od zeszłego roku i wszystko jest ok, duże deszcze i wilgoć nie robi wrażenia na kablach.
Poprzednie BERU ( stare ) przy większej wilgotności nie pozwalały zapalić auta.

www.suchorz4x4.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00