MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 3:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1619 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
WeebShut pisze:
Czy ja dobrze rozumuję, że jeżeli coś się dzieje z głowicą, to temperatura silnika może "wskakwiać" na wyższe wskazania ??

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po rozgrzaniu silnika stojąc w korkach temperatura zaczyna mi wskzywać około 100 stopni, do tego roku takie rzeczy zdarzały się rzadko. Czy może to być związane z głowicą ?

Raczej z Visco lub chłodnicą - tak myślę. U mnie skacze, bo mam tzw. zimne luty. Normalnie mam wskazania temperatury na poziomie 90oC. Gdyby uszczelka pod głowica poleciała w części od strony układu chłodzenia, to najpierw by chyba temperatura zaczęła spadać, a potem wywaliła by do góry, a potem to już się domyśl [oczko]

Nie chce nawet myslec, normalnie, ja tez mam wskazania nie przekraczajace 90 stopni, ale podczas stania w korkach cos nie wydala z chlodzeniem, i od czasu do czasu dochodzi do 100, zaczyna mnie to zastanawiac [szalone]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
WeebShut pisze:
Sebian pisze:
WeebShut pisze:
Czy ja dobrze rozumuję, że jeżeli coś się dzieje z głowicą, to temperatura silnika może "wskakwiać" na wyższe wskazania ??

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po rozgrzaniu silnika stojąc w korkach temperatura zaczyna mi wskzywać około 100 stopni, do tego roku takie rzeczy zdarzały się rzadko. Czy może to być związane z głowicą ?

Raczej z Visco lub chłodnicą - tak myślę. U mnie skacze, bo mam tzw. zimne luty. Normalnie mam wskazania temperatury na poziomie 90oC. Gdyby uszczelka pod głowica poleciała w części od strony układu chłodzenia, to najpierw by chyba temperatura zaczęła spadać, a potem wywaliła by do góry, a potem to już się domyśl [oczko]

Nie chce nawet myslec, normalnie, ja tez mam wskazania nie przekraczajace 90 stopni, ale podczas stania w korkach cos nie wydala z chlodzeniem, i od czasu do czasu dochodzi do 100, zaczyna mnie to zastanawiac [szalone]

Na razie kwestię głowicy odsunąłem na drugi plan. Dziś zaczynam kolejną lekcję pokory, czyli na powrót wsiadam do "siedemsety" [szalone] [oczko] Auto dziś wraca do lakiernika, żeby poprawić to i owo. Wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Auto dziś wraca do lakiernika, żeby poprawić to i owo. Wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy

Drobne zabiegi kosmetyczne każdej damie sie spodobają, a Ty musisz przymknąć oko na te fanaberie [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

WeebShut pisze:
Sebian pisze:
Auto dziś wraca do lakiernika, żeby poprawić to i owo. Wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy

Drobne zabiegi kosmetyczne każdej damie sie spodobają, a Ty musisz przymknąć oko na te fanaberie [oczko]

Bylem wczoraj w warsztacie rzucić okiem na prace przy aucie. Może w czwartek wróci do mnie, bo pierdopęda mam już dość. Fotek nie zrobiłem, bo sprzedałam aparat [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Fotek nie zrobiłem, bo sprzedałam aparat

Aż tyle poprawki kosztują ? [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

WeebShut pisze:
Sebian pisze:
Fotek nie zrobiłem, bo sprzedałam aparat

Aż tyle poprawki kosztują ? [oczko]

Sens zdania był inny - za poprawki nie płacę :roll:

Z tymi poprawkami po poprawkach to będzie jeszcze niezła jazda (tzn. już jest), ale o tym pewnie jeszcze zdążę napisać [szalone]

Dziś wpadłem do serwisu Zbyszka Brolera, żeby wybadać możliwości finansowo-czasoprzestrzenne dotyczące zrobienia porządku z głowicą Eminencji. Może 8 września wstawię ją na kanał. Dzisiejsza wizyta należała raczej do tych niezwykłych, bo po raz pierwszy nic nie robiłem w warsztacie przy swoim aucie, a wydałem 80zł. Teraz usiądźcie, bo napiszę, za co zapłaciłem. Otóż wjechałem rufa Emiencji w busa Artura Brolera. Lepiej nie mogłem trafić [zlosnik] W wyniku bliskiego spotkania ucierpiał jedynie zderzak busa, a dokładnie jego narożna plastykowa nakładka. Pewnie, gdyby to był ktos inny, to spyliłby czym prędzej z miejsca zdarzenia, a my tymczasem uścisneliśmy sobie dłonie, Artur podziękował mi za nowy zderzak, po czym każdy z nas wrócił do szarej rzeczywistości dnia powszedniego [oczko]

PS. Qrde, taki mały plastyk, a ile to huku narobiło [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
PS. Qrde, taki mały plastyk, a ile to huku narobiło

Kiedy pierwszy raz zaparkowalem Cytryne Berlinga na styk zderzakiem przednim do sciany, to bylem pewien, ze stracilem lampy, maske, i caaaala komore silnika.

Huk jak na tescie zderzeniowym a predkosc moze 3km/h.
Plastiki daja rade, znaczy glosne sa.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Sens zdania był inny - za poprawki nie płacę :roll:

Dlatego też na końcu pojawiło się ---> [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Na razie kwestię głowicy odsunąłem na drugi plan. Dziś zaczynam kolejną lekcję pokory, czyli na powrót wsiadam do "siedemsety" [szalone] [oczko] Auto dziś wraca do lakiernika, żeby poprawić to i owo. Wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy [szalone]

Witam,

To, co wylazło, zostało zostało poprawione, ale mam auto pomalowane w dwóch kolorach :evil: Generalnie dłuższa historia [szalone]

W piątek miałem awarię związaną z kiwakiem, paskiem itp. Przy okazji umówiłem się w końcu na remont głowicy i profilaktyczne zajrzenie do silnika. Generalnie spodziewam się, że poniżej głowicy nie ma nic do roboty - w końcu to dopiero 600 tys. km przebiegu [oczko] Eminencję odstawiam w poniedziałek wieczorem oczywiście do Zbyszka Brolera. Prace potrwają najdalej do soboty, bo w niedzielę mam zamiar wyjechać na tydzień do Niemiec. Tym razem wolę pojechać w spokoju i bez obawy, że coś mogłoby pieprznąć [usmiech]

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

SE od wczoraj stoi w warsztacie. Dziś otrzymałem telefon z pytanie "Czy ja tym autem chciałem jechac do Niemiec?". Jako, że takie pytanie padło już przed poprzednia wycieczką do Reichu to dziarsko odpowiedziałem "Tak". Niestety albo sobie muszę znaleźć inne auto, albo skorzystać z samolotu, albo odpuścić wyjazd. Eminencja ma pękniętą głowicę w trzech miejscach. Jeśli okaże się, że nadaje się do pospawania, to zostanie naprawiona (z gwarancją). Jeśli nie, to zaczną się poszukiwania używki (bez gwarancji). Spawanko to ok. 1000zł, a używka - dwa razy więcej. Mam nadzieję, że uda się ją pospawać. Pozostałe wiadomości są dobre - serce właściwe z przebiegiem ok. 600kkm jest w bardzo dobrym stanie i nikt nie będzie w nim grzebał. Nie pozostaje nic innego, jak czekać na wyniki operacji [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Współczuję.

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
... a używka - dwa razy więcej.

To cena silnika :-? Przeciez 250d to nie 300td

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Eminencja ma pękniętą głowicę w trzech miejscach

Miałeś jakies konkretne objawy ?

Tytuł:
Klubowicz

WeebShut pisze:
Sebian pisze:
Eminencja ma pękniętą głowicę w trzech miejscach

Miałeś jakies konkretne objawy ?

Pisałem kilka postów wyżej o mojej głowicy. Auto znacznie dymiło, a zimową porą odpalało jakby bez pierwszego cylindra. Olej z MAX na MIN zjadało na dystansie 5000km. Ciekawostka jednak było to, że auto nie straciło na mocy. W związku z nadchodzacą zimą i zastrzykiem finansowym na czas zdecydowałem się na zajrzenie do środka. Spodziewałem się, że będę musiał tylko uszczelnić i splanować głowicę, jednak jest znacznie gorzej. W sumie i w kwietniu nie powinienem był jechać do Niemiec. Na szczęscie MB to wytrzymałe bydlę. Pod wpływem sugestii MacKuz'a zastanawiałem się rano nad nową głowicą, ale 1300 Euro na dzień dzisiejszy przerasta moje mozliwości. Póki co czekam na jakieś informacje.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Jak dołączyć do postu myzyczkę? Chodzi o marsza pogrzebowego :beksa3x:

Wczoraj byłem w serwisie i oglądałem pole bitwy. Wstępne informacje były zadowalające, m.in. że nie ma progów na gładziach cylindrów itp. Alr to było jeszcze przed podniesieniem tłoków do góry, żeby obejrzeć, co jest grane pod głowicą. Dziś rano miałem dostać informację, czy głowicę da się naprawić. Przez telefon usłyszałem, że da się, ale lepiej, żebym poszukał nowego motoru. Zdecydowałem się na wymianę motoru, a nie na remont, m.in. dlatego, że jest do wzięcia silnik z rozbitego busa wojskowego z przebiegiem 37 tys. km. Czekam na ofertę cenową. Niestety szlag mi trafi oryginalność, bo wszystko wskazuje na to, że Eminencja będzie teraz nosiła symbol 250D 2.9 [szalone] CDN...

Pozdrawiam z wnętrza Smarta [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1619 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00