MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 1:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

oj simon -a pomyslałes ile bedzie kosztowac taki silnik -przerob instalacji a do tego z ciekawostek zeby ten silnik mogł byc z automatem to MUSI miec sygnał z ABS.....Koszt niesamowity.Nie wiem co tu wymagac od 230.Miałem takie 123 z tym silnikiem i chodził jak wsciekły-wykop miał niesamowity.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

witam moje 230E pali na trasie 13 litrow gazu, w miescie do 14,5. zadnych problemow z gazem nie mam. coz roznica na benzynie a gazie jest widocznia, na benzynce super sie zbiera. na gazie nie ma oczywiscie co narzekac - ekonomiczniejszy jest.

W 221/ 04r - E320 4matic
W 140/ 98r - CL 500
W 124/ 91r - 300CE 24V

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
bary123ce pisze:
hmmm... niestety jestem studentem i nie mam kasy na duzy motor, pewnie ze chcialbym miec motor od SEC'a 560 ale nie stac mnie dlatego tak wymyslam:) napalilem sie troche na ten 102 2.3 bo w koncu mialbym taki jaki byl oryginalny,a jesli chodzi o gaz to chce zalozyc bardzo dobra instalacje, moze ktos mi podpowie jaka najlepiej i jakie to sa koszta? jestem przygotowany na 3000zl. Co gorsza ojciec mnie namawia na SEC'a bo mam na oku takiego z walnietym silnikiem, moze by tam wstawic takiego dieselka 300D... no nie wiem, beka to beka a w secu elektroniki wiecej niz w samolocie... no prosze przekonajcie mnie do czegos:) dziekuje za wszelkie posty, moze ktos jest taki, kto mial problem z gazem w 230 ??
pozdrawiam! P.S: jestem wlasnie w NYC i pelno tu 123 ce 300 Turbo Dieseli:) ale tak psuja im swiatla i te okropne zderzaki:( :evil:

CD to CD, ale pozostałe pomysły są ciut... hmm... kosmiczne [szalone] Aż chce się zapytać: "Skąd się urwałeś?" :roll: Poszukaj dobrego auta w oryginalnym stanie lub zapakuj do swojego auta to, co z niego zostało wyjęte :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmajtek

Tak jak pisze Sebian - wsadź do auta to co powinno być oryginalnie. Auto jest "przygotowane" do takiego silnika. Wsadzając np. 300D czeka cę trochę zabawy. Nikt tez nie zagwarantuje ci jak długo wytrzma sprzęgło (chyba że silnik ze skrzynią wsadzisz), jak napęd to będzie znosił (300D ma dużo większy moment obrotowy niż 230 czy 200D. Jest też od niego cięższy i auto może się dziwnie prowadzić po zwiększeniu masy silnika. Może okazać się że będzie trzeba zmienić zawieszenie z przodu. Do tego trochę elektroniki itp. Oczywiście jest to do zrobienia bo nie takie żaźby widziałem ale trzeba mieć na to duzo czasu, trochę kasy i do tego trochę wiedzy bo mehanik to przy takiej przeróbce to moze z ciebie kupe kasy wyciągnąc jak się nie znasz.
pozdr. dawmac

Tytuł:
swój chłop

Brajeś pod uwagę silniki diesla 2.9 , 2.5 turbo , 3.0 , uważam że sa to dobre, wytrzymałe na przeciążenia silniki, co do tego pierwszego cena może być nie do zniesienia z 5 kafli to pewno min. a i z tą ekonomią nie bedzie tak kolorowo, disel kosztuje 3.8zl gaz 1.65zl rachunek jest prosty, jedynie czerwone wchodzi w gre lub or. Być może taka 300 z 124 pojeździ dłużej niz 2.3 102 jednak koszty zakupu i przeróbki mogą sprawić że nie bedzie sie to oplacalo.

Tytuł:
swój chłop

Dołożę swój głos.Moją poprzednią Coupetką...właśnie 230CE zrobiłem 90 tys. km....oczywiście na gazie....spisywał się reweleacyjnie.Z ciężką nogą na trasie(140-160/h) palił 14-15 gazu....kumpel UX teraz nim jeździ i pali Mu w okolicach 10-11.Nie słuchaj tych co gadają,że się nie nadaje do gazu, albo jeszcze lepiej teksty typu:"do merca gaz!"...to gadają Ci co nigdy nie jeździli na gazie, albo Ci co wyprowadzają mercedesa swojego na spacerek a nie eksploatują go.Ja mam trzecie auto na instalacji w tym dwa z nich to Coupety i stwierdzam jednoznacznie po przejechaniu 100 tys mercedesami z instalacją ,że gaz jest bardzo fajną sprawą w autku z porządnym motorkiem pod maską.W 123 230 CE musi chodzić dobrze...daj mu tylko to czego potrzebuje na czas.
Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

kriss pisze:
Nie słuchaj tych co gadają,że się nie nadaje do gazu, albo jeszcze lepiej teksty typu:"do merca gaz!"...to gadają Ci co nigdy nie jeździli na gazie, albo Ci co wyprowadzają mercedesa swojego na spacerek a nie eksploatują go.Ja mam trzecie auto na instalacji w tym dwa z nich to Coupety i stwierdzam jednoznacznie po przejechaniu 100 tys mercedesami z instalacją ,że gaz jest bardzo fajną sprawą w autku z porządnym motorkiem pod maską.W 123 230 CE musi chodzić dobrze...daj mu tylko to czego potrzebuje na czas.

Co znaczy "nie słuchaj tych"? Nie zagalopowałeś się za bardzo? Możesz wyrazić swoje zdanie, ale chyba w trochę innym tonie - nie uważasz? :roll: Niezależnie od tego, czy jeździłem autem na gaz, czy też nie, czy jestem przeciwnikiem LPG, czy też nie, to tak czy inaczej nigdy od Ciebie auta bym nie kupił - czy ono dobrze jeździ Ci na tym gazie, czy też nie [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmajtek

kriss pisze:
Nie słuchaj tych co gadają,że się nie nadaje do gazu, albo jeszcze lepiej teksty typu:"do merca gaz!"...to gadają Ci co nigdy nie jeździli na gazie, albo Ci co wyprowadzają mercedesa swojego na spacerek a nie eksploatują go.
Pozdrawiam

Wątęk nie jest o tym czy gaz jest ok czy nie ale taka wypowiedź prowokuje. Osobiście nigdy w swoim żadnym aucie nie miałem gazu. Piszesz, że autem przejechałes 80 czy 100tyś na gazie ale czy to jest dużo na MB ? Kuzyn ma 230E z przebiegiem - 590 tyś km. i jeździ bez problemu i nigdy w aucie gazu nie było. Czy auto jeżdżone na gazie tyle wytrzyma ? Uważam, że jazda na gazie ma wpływ na żywotność auta. Pomijając aspekty ekonomiczne gaz w aucie to nic dobrego.
pozdr. dawmac

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ja piernicze -znowu bitwa gazowa..... Panowie niech kazdy powie swoje zdanie i poprze konkretnymi przykładami....Kolega powiedział ze przejechał 100 tys km i nic silnikowi nie jest, i to jest jakis fakt i cos to mowi.A takie gadanie ze gaz nie bo nie, niemiałem bo to szkodzi itp to dziecinada.Panowie najpierw zamontujcie sobie gaz zniszczcie silnik i dopiero głoscie ze inst gazowa szkodzi....Ja miałem diesle ,miałem auta z inst gazowa to moge powiedziec tyle ze mi sie silniki nie rozlatywały i było ekonomicznie.Oczywiscie niedogodnosci eksploatacji zawsze jakies sa ale w zestawienieu z oszczednosciami -znikaja jak zeszłoroczny snieg.

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek

Witaj Barry jestem od niedawna posiadaczem MB 123 230 CE mam podobny dylemat dowiadywałem sie u znajomego gazowanika o koszty i ewentualne problemy, co do kosztów to około 2100, a problemy w zależności od stanu kabli, kopułki i świec.Co do jazdy na benzynie to jestem zadowolony z tego silnika i osbiście poleciłbym Ci zainstalowanie co zgadzałoby się z stanem orginalnym. A z gazem jest różnie ilu użytkowników tyle zdań.

Tytuł:
swój chłop

No i proszę...sprowokowałęm jednak tych, którzy nie jeżdżą na gazie:)... zdania nie zmienię i już...jeżdzę..oszczędzam..problemów nie mam....a Sebian z furką w dislu nie jest stroną rozmowy:)
Miałem Polo 1,6...jak je kupiłem miało 167 tys przebiegu...zamontowałem gaz i zrobiłem następne 100 tys bez jakichkolwiekj problemów....dodam że Polówka dalej śmiga po Bełchatowie...kupiłem W123 230 CE z przebiegiem niecałych 170 tys....zrobiłem 90 tys na gazie...nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych oznak po silniku....UX jeździ dalej...mam 280 CE na gazie oczywiście....i myślę że moja opinia tylko się potwierdzi.Olej na czas...filtry...kable itd....i zachowujesz kupę forsy w kieszeni....jak ktoś to neguje...jego sprawa...ja uważam jestem praktykiem.Przeciwnikom pozostaje dieselek:)...
Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony ndz sie 21, 2005 9:11 pm przez kriss, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

MERCEDES 4 EVER pisze:
ja piernicze -znowu bitwa gazowa..... Panowie niech kazdy powie swoje zdanie i poprze konkretnymi przykładami....Kolega powiedział ze przejechał 100 tys km i nic silnikowi nie jest, i to jest jakis fakt i cos to mowi.A takie gadanie ze gaz nie bo nie, niemiałem bo to szkodzi itp to dziecinada.Panowie najpierw zamontujcie sobie gaz zniszczcie silnik i dopiero głoscie ze inst gazowa szkodzi....Ja miałem diesle ,miałem auta z inst gazowa to moge powiedziec tyle ze mi sie silniki nie rozlatywały i było ekonomicznie.Oczywiscie niedogodnosci eksploatacji zawsze jakies sa ale w zestawienieu z oszczednosciami -znikaja jak zeszłoroczny snieg.

Oczywiście popieram!:)

Tytuł:
Klubowicz

kriss pisze:
No i proszę...sprowokowałęm jednak tych, którzy nie jeżdżą na gazie:)... zdania nie zmienię i już...jeżdzę..oszczędzam..problemów nie mam....a Sebian z furką w dislu nie jest stroną rozmowy:)
Miałem Polo 1,6...jak je kupiłem miało 167 tys przebiegu...zamontowałem gaz i zrobiłem następne 100 tys bez jakichkolwiekj problemów....dodam że Polówka dalej śmiga po Bełchatowie...kupiłem W123 230 CE z przebiegiem niecałych 170 tys....zrobiłem 90 tys na gazie...nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych oznak po silniku....UX jeździ dalej...mam 280 CE na gazie oczywiście....i myślę że moja opinia tylko się potwierdzi.Olej na czas...filtry...kable itd....i zachowujesz kupę forsy w kieszeni....jak ktoś to neguje...jego sprawa...ja uważam jestem praktykiem.Przeciwnikom pozostaje dieselek:)...
Pozdrawiam!

Mało mnie i o moim dieselku wiesz, a co do Twojego tonu - to podtrzymuję swoje zdanie. Kontrolnie zgłosiłem wątek do prześledzenia przez moderatora i/lub admina, bo faktycznie zamiast o motorze gadasz o gazie, czyli od rzeczy :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Sebian pisze:
kriss pisze:
Mało mnie i o moim dieselku wiesz, a co do Twojego tonu - to podtrzymuję swoje zdanie. Kontrolnie zgłosiłem wątek do prześledzenia przez moderatora i/lub admina, bo faktycznie zamiast o motorze gadasz o gazie, czyli od rzeczy :roll:

Oczywiście ,że mało...ja tylko wiem ,że takowego posiadasz...nic ponad to nie stwierdziłem.A co do wątku to z tego co czytam temat instalacji dość istotny jest dla kolegi więc nie rozumiem uwagi.To że mamy różne zdania nie znaczy że musisz to brać do siebie...za uczuciowo podchodzisz do moich wypowiedzi:) To tylko moja opinia...poparta moimi doświadczeniami i nie musisz się z nią zgadzać....no i nie ma powodu robić z tego afery.
Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

kriss pisze:
Sebian pisze:
kriss pisze:

Oczywiście ,że mało...ja tylko wiem ,że takowego posiadasz...nic ponad to nie stwierdziłem.A co do wątku to z tego co czytam temat instalacji dość istotny jest dla kolegi więc nie rozumiem uwagi.To że mamy różne zdania nie znaczy że musisz to brać do siebie...za uczuciowo podchodzisz do moich wypowiedzi:) To tylko moja opinia...poparta moimi doświadczeniami i nie musisz się z nią zgadzać....no i nie ma powodu robić z tego afery.
Pozdrawiam

Powtarzam, że nie o gaz chodzi, tylko o ton Twojej wypowiedzi pt. "Nie słuchaj ich...". To bardzo nieeleganckie pod różnymi względami :roll: Jakbyś to samo napisał inaczej, to pewnie nikt by nie zwrócił na to uwagi. Pozdrawiam.

PS. W celu dalszej dysputy zapraszam na priva.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00