MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 4:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: o skrzyni
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja mam dokładnie tak samo w moim 300D Automatic. Jeżdżę nim od IX i egoroczne zimne dni są pierwszymi w mojej "karierze". Objawy w zimne poranki są identyczne. Długo trzyma na biegu, szczególnie 1/2. A ruszanie z miejsca za pierwszym razem jest ociężałe i spowolnione. Niekiedy muszę dodać gazu żeby ruszył z miejsca (szczególnie kiedy stoi na nierówności).
Oczami wyobraźni widzę gęsty, zimny olej który musi zostać zamieszany żeby wszystko poprawnie działało. Może wymiana oleju w skrzyni pomoże. Po zakupie, tego jednego nie wymieniałem. Ale może coś innego jest problemem.

Dołączam się z prośbą o wyjaśnienie tego problemu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć. Widze ze jestes nowicujeszem tak jak ja. Ja w swoim od wrzesnia 05 tj od momentu kupienia zmieniłem olej w silniku i wszystkie fitlry oraz regulacje zaworór zrobiłem. Potem jeszce uszczelnienie szyb robiłem bo mi lekko ciekło. Teraz mnie czeka wymiana poduszek pod silnikiem i skrzynią oraz amortyzator skrętu i simerign skrzyni bo lekko cieknie. Ale to w zasadzie sie poci nie cieknie. Tj wszystko od poczatku mechanik zobaczyła ale dop teraz wymieniane będzie. Pozatym olej w skrzyni wymienia sie co 70 tys a mój poprzednik wymienił 20 tys temu.
Do wszystkich wytrawnych automatowiczów mam jeszce pytnie.
Podaczas jazdy słysze w momencie dodatania gazu lekkie puk z tył i jak odpusczam gaz też lekkie puk. Tak ciche ze musze okna pozamykac wył radio i dmuchawe aby usłyszeć. Nawet jak sie tocze i lekko daje gaz (muskam dosłownie) to słysze puk. Ale silnik nie reaguje na gaz bo nawet nie wcisnełem na tyle aby silnik zareagował. Co to moze być. Czy to skrzynia sobie robi puk tj włą bieg czy co?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

masz luz na wale lub podporze wału lub w tylnym moście ... najpewniej na gumowej podporze z łożyskiem w połowie długości wału. pierdoła ... podpora niwa to 170 zł.

z łożyskiem
sama guma taniej

Wczesniej przeczytałem o opóznieniach w jeżdzie jak stojąc na światłach włączysz D ...

NIE ZMIENIAJ BIEGU W CZASIE STANIA NA ŚWIATŁACH!!!!!!!!! używaj hamulca... i tak ... opoznienie w przełączaniu biegów około 1s jest normalne ... przy zmianach P>D>R>P>N i pozostałe

Wsiadasz do samochodu, odpalasz na P, i zapinasz D i jedziesz ..... 10 km.....100km.........1000km, po czym włączasz na P i gasisz silnik, lub gasisz silnik i włączas na P ... NIE ZMIENIAJ BIEGÓW NA KAŻDYCH ŚWIATŁĄCH Z P na D itd, nie używaj N, jesli akurat nie toczysz auta o 20 cm-50 km.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Na światłąch nie zmieniał na P. Czasami jak stoje w korku to wrzucam mu N. Ale tylko wtedy jak musze coś sie "powiercić w aucie i boje sie ze mógłbym hamulec puścići i walnać w tego z przodu. Pozatym jeżeli to taka pierdoła to zapytam mechanika czy nie zrobi od razu.

dzięki za odpowiedź.
BEz takiego forum człowiek by zył w nieświadomości :)

W123 300D Automatik

SevenFifty 92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00