MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 6:14 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Ja też miałem już jedną próbę, zamki puściły no problem, ale w stacyjce (oryginał ASO) łamak się wziął i złamał :)
Mam więc pamiątkę w postaci złamanego łamaka a co do zabezpieczeń - to moze rodem z Jasia Fasoli - zasuwka, kłódeczka i kierownica do domku [cool]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
qbuss007 pisze:
Ja za najlepsza metode uwazam GPS i tego się bede trzymał w mojej W123C mysle tez o jego zalozeniu. W kazdym aucie montuje sie go gdzie indziej a i potencjalny zlodziej zanim go odlaczy to musi chwile miec. jesli reakcja jest szybka to w 100 % odnajduje sie auto. A moj znajomy nie miał alekolesie mieli w dziupli inne z GPS i tak udało sie odnalezc jego auto tez moim zdaniem GPS rulezzz choc jedynym mankamentem jest cena.

Jak rozumiem piszesz w kontekście zabezpieczenia klasycznego MB, w którym żaden złodziej nie spodziewa się tak zaawansowanego technologicznie rozwiązania jak GPS ??
To może być najskuteczniejszy sposób na odzyskanie auta, jeśli zareagujemy odpowiednio szybko.

GPS w nowoczesnych samochodach jest neutralizowany przez złodziei poprzez wprowadzenie samochodu do klatki Faraday'a (na ciężarówce, czy w garażu). Potem mogą już "pracować" nad systemami antywłamaniowymi.

Cholernie nieprzyjemny temat - te zabezpieczenia antykradzieżowo-włamaniowe.

Tel. 668 459 362

Tytuł:
weteran

Po co się bawić w klatki, wystarczy zwykła zagłuszarka do telefonów komórkowych :lol:

Pzdr.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
Po co się bawić w klatki, wystarczy zwykła zagłuszarka do telefonów komórkowych :lol:

Pzdr.

Chyba nie.... nie wierzę... A pozatym napisałem że (...)jeśli jest szybka reakcja...
a Pozatym prawdziwy zlodziej ukradnie zawsze i wszedzie jak zechce i zaplanuje.. a normalnie to chodzi tu o element zaskoczenia. Moj ojciec ma GPS w audi A4 i juz raz typy zostali w srodku, gdyż ma mozliwosc zablokowanie (zgasic silnik i zamknac drzwi+ odciac zasilanie) przez komorke jak zobaczy ze nie on jedzie autem hehe ja uwazam ze to najlepsze zabezpieczenie i juz noi moze poza wlasnymi patentami bo te sa niepowtarzalne i zazwyczaj rownie skuteczne...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bylbym wdzieczny gdyby ktos na priva wyslal mi dobry pomysl na zabezpieczenie 124 230TE.

Auta wciaz szukam, ale jak juz bedzie to zeby jednak szybko zadzialac z montazem jakiegos antykradziezowego patenciku.

Moze to byc patencik a'la Pomyslowy Dobromir, wazne zeby byl skuteczny.

zebda@hot.pl

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Niestety temat jest bardzo złożony. Tak samo jak po określone typy samochodów przychodzą określone typy złodziei, tak samo wyrafinowanie grupy społecznej, parającej się wzbogacaniem na cudzej własności, zmienia się wraz z potrzebami - wyrafonowaniem zabezpieczeń. Spodziewam się, że jak złodziej nie będzie mógł sam ukraść auta, to przmówi doczesnemu właścicielowi przy pomocy "dziewięciomilimetrowej sztuki dyplomacji" do rozsądku lub instynktów samo- i rodzinozachowawczych, a ten pokornie zda wszelki niezbędny "ekłipment", żeby można było spokojnie odjechać.

Pocieszjące jest narazie to, że nasze zacne, wiekowe gwiazdki są towarem raczej dla koneserów, a nie takich złodzieji (chociaż, niestety nie każdy po balerona chodzi do mięsnego, niektórzy na parking). Oczywiście nie mam zamiaru napisać, że nie należy zabezpieczać autka, bo to i tak nic nie da, ani nie chcę pisać, że możemy spać spokojnie, bo się nikt nie połaszczy... (mojemu dziadkowi ukradli 11letniego fiata 125p).

Wydaje mi się, że jak narazie najlepszym rozwiązaniem fabrycznym jest wewnętrzna (w tunelu) blokada skrzyni, plus jakieś niespodzianki własnego pomysłu.

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran

JaKon pisze:
Moj ojciec ma GPS w audi A4 i juz raz typy zostali w srodku, gdyż ma mozliwosc zablokowanie (zgasic silnik i zamknac drzwi+ odciac zasilanie) przez komorke jak zobaczy ze nie on jedzie autem .

To samo: Włączasz prostą, prymitywną zagłuszarkę pracującą w paśmie GSM. Zaręczam: Tatuś nie zobaczy na ekraniku telefonu żadnego komunikatu o kradzieży, nie będzie również w stanie wysłać skutecznie do auta żadnego rozkazu unieruchomienia (nawet jak będzie widział na własne oczy w odległości kilkudziesięciu metrów, że ktoś kradnie auto). Nie jest potrzebna żadna "klatka Faradaya". I nie zdradzam tu żadnej tajemnicy: złodzieje o tym doskonale wiedzą, a wydaje mi się właściwe ostrzeżenie właścicieli którzy mocno wierzą w zabezpieczenia które założyli za kupę kasy, a które w sumie są g.... warte.

A do 124 polecam wkład stacyjki na wąski kluczyk (ze 190-tki) To najlepsze zabezpieczenie i najtańsze (przynajmniej na początek).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

- A do 124 polecam wkład stacyjki na wąski kluczyk (ze 190-tki) To najlepsze zabezpieczenie i najtańsze (przynajmniej na początek).

No a tak nie na poczatek tylko na stale...bo szczerze o takim zabezpieczeniu mysle?!

I tak zeby wlasnie auto zostalo jak najbardziej oryginalne (wewnatrz, do silnika tak czesto zagladac nie bede)...jak naj mniej wiercenia, dziurawienia itp...

...Do automatu tez mozna zalozyc blokade??? Nie wiedzialem!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A'propos zabezpieczeń, ostatnio jechałem samochodem ojca mojej dziewczyny. Chryste Panie!!!
Chyba 5 minut mi tłumaczył jak się go rozblokowuje, co zrobić jak raz mignie diodka na drzwiach, co gdy świeci cały czas, jak sie drzwi otworzy to coś tam, jak przekręci kluczyk to coś innego. Może to i skuteczne, ale jeśli miałbym przed każdym odpaleniem uskuteczniać "sekwencję startową" to już chyba bym wolał odkręcać kierownicę. ;)
Pomijając 10 dziur które musiał wywiercić żeby to wszystko zamontować.
Chyba jednak lepsze są typowo chałupnicze blokady własnego wykonania typu przerwa w kablu zapłonowym itp.

PS Raz jak "teściu" jechał w ulewie włączyła mu sie syrena od alarmu i musieli tak jechać "na sygnale" bo nikomu nie chcialo sie moknac :lol:

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

Witam
Odnosnie zabezpieczenia, czy to diesla czy benzyny, proponuje udać sie do zaufanego elektryka, oni zawsze mają obcykany jakis własny patent, natomiast wszelkie alarmy i inne seryjen produkty miom zdaniem nie zdadzą egzaminu bo złodzieje wszystko to znają i wiedzą jak rozbroić. Sami kupują i ustalają jak szybciutko unieszkodliwić dane zabezpieczenie. A nawet w dieslu można zrobić odcięcie zapłonu z wyłacznikiem w miejscu znznym tylko właścicielowi. A jak mają już autko ukraść to i tak ukradną, a taki patent przynajmiej nie pozowli gorszej klasy złodziejowi uprowadzić nasze ulubione autko.
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzis przed domem widzialem Forda Oriona (kwadratowego) z lancuchami i kłódką na kierownicy...jak zrzuce z tlefonu fotke (moze nie najlepszej jakosci ale zawsze) to napisze i sprobuje wam pokazac to cudo...hehe...jednak patenty a'la Jaś Fasola są spotykane!

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Potwierdzam patent na blokady wewnętrzne skrzyni biegów.
Ale:
1. Musi to być tylny napęd
2. Skrzynia manualna.

Nie montujemy blokad na lewarkach i wodzikach !!!!! To zawsze można zdjąć. Trzpień blokady musi blokować wałki (zębatki) i nie może go być widać od spodu skrzyni biegów.
Automat odpada, bo nie wiercimy obudowy bezcelowo( na co założyć blokadę,na delikatne elementy?)
W tym wypadku blokujemy tylny most ( trzpień wsuwany np. za pomocą elektomagnesu)
Elektronika zabezpiecza tylko przed gówniarzami.
GPS można zagłuszyć na conajmniej dwa sposoby,widziałem osobiście w warsztacie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

DruidusMaximus pisze:
Podobno niektórzy instalują w słupkach instalacje z gazem paraliżującym

Sie smiejcie ... kiesyś czytalem w jakiejś gazecie o zabezpieczeniach artykul, byly tam opisane różne alarmy, blokady skrzyni biegów itd ble ble ble ble
Bylo też coś o gościu który sam sobie zrobil zabezpieczenie anty-kradzieżowe, delikatnie mówiąc lekko raniące, bylo to cos typu: ktoś nieproszony otwiera drzwi, siada na fotel i dostaje w plecy jakimś prętem czy gwozdziem.... coś jak proca... na początku pomyślelem dobre dobre a co zlodzieje beda mieli za swoje, tylko historia na tym sie tylko nie skonczyla , ktos na wlasnej skórze się przekonal jak dziala zabezpieczenia Pana X, chlopak (zlodziej który byl nieproszony) podobno 17lat do konca na wózku , a Pan X wyrok. Pomysl drastyczny ale chyba najardziej skuteczny ...
- co do samych zabezpieczen (alarmy,blokady etc.) ogladalem kiedyś program o zlodziejach, a raczej o producentach zabezpieczeń.
Audi A8 z zabezpieczeniami fabrycznymi + najlepsze zabezpieczenia jakiegoś tam dobrego producenta (auto mialo doslowenie wszystko, immobilisiry,gps,blokady no po prostu wszystko) jeden Z otworzyl, zlikwidowal zabezpieczenia i odjechal i zajelo mu to zaledwie 37sec., takze przez minute nieuwagi moze nam odjechac auto za 200tyś...

(me: how) pisze:
gdzie ma ukryty "swój" przycisk pod fotelem

moim zdaniem takie wlaśni zabezpieczenia w formie jednego ukrytego przycisku są najbardziej skuteczne, ja sam stosuje takie wylaczniki, zaworki, i inne ... i mialem juz dwie okazje przekonac sie że takie zabezpieczenie jest skuteczne ...

Pozdro

P.S. Kiedyś uslyszalem takie zdanie "Pierwszą osobą kóra kupuje najnowesze zabezpieczenie jest zlodziej, bierze do domu podlacza i kombinuje" cala prawda, chociaż obilo mi się o uszy, że syreny z wlasnym zasilaniem sprawiają zlodziejaszkom troche klopotów ...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Potwierdzam patent na blokady wewnętrzne skrzyni biegów.
Ale:
1. Musi to być tylny napęd
2. Skrzynia manualna.

Nie montujemy blokad na lewarkach i wodzikach !!!!! To zawsze można zdjąć. Trzpień blokady musi blokować wałki (zębatki) i nie może go być widać od spodu skrzyni biegów.
Automat odpada, bo nie wiercimy obudowy bezcelowo( na co założyć blokadę,na delikatne elementy?)
W tym wypadku blokujemy tylny most ( trzpień wsuwany np. za pomocą elektomagnesu)

Czekaj, bo nie łapię. Jak? Bolec w tryby skrzyni lub mostu? Zamknięte i wypełnione olejem? I Niedźwiedź i Dipol w zależności od modelu blokuja wodzik lub pionowy pręt wybieraka. Od spodu jest wydech, osłona tłumika, dzwon skrzyni i zerwane śruby. Nie wiem co musiałbyś zrobić... Automat ma jeszcze tę zaletę, że zblokowany j.w. nie jedzie wcale, podczas gdy w manualu jeden bieg pozostaje zawsze i np wjazd na lawetę tyłem jest wykonalny. To teraz się nie dziwcie, dlaczego sąsiad przytula się do was pod blokiem tylnym zderzakiem... :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wybaczcie za jakosc, ale mialem tylko telefon i chyba niepotrzebnie jeszcze powiekszylem.

Oto zabezpieczenie w Fordzie Orionie spotkanym w Lodzi

http://mackuz.bolinko.org/is/img4/res_1 ... 5_1422.jpg

Kiedyś:

Dziś:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00