MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 6:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Witam!! Poszukuje fanów starych komputeró takich jak 8086 / 80286 / 80386 / 80486 / Commodore / Atari / Amstrady i wszelkiego typu staroci hehehe. Wiem że Mike_the_GR8 ma 286. Sam posiadam IBM PS/1 386SX 33 MHz 6 MB ram , 40 Mb dysk, orginalny monitor, flop 3,5 cala. Mam jeszcze Commodore C-64+magnetofon i kilka gier. A jeszcze jedno! Ma ktoś DOSa na dyskietkach. Mam na dysku ale mi sie nie chcą dyskietki zabootować. :evil:

Klubowicz

Numer GG: 267496
adi pisze:
Witam!! Poszukuje fanów starych komputeró takich jak 8086 / 80286 / 80386 / 80486 / Commodore / Atari / Amstrady i wszelkiego typu staroci hehehe. Wiem że Mike_the_GR8 ma 286. Sam posiadam IBM PS/1 386SX 33 MHz 6 MB ram , 40 Mb dysk, orginalny monitor, flop 3,5 cala. Mam jeszcze Commodore C-64+magnetofon i kilka gier. A jeszcze jedno! Ma ktoś DOSa na dyskietkach. Mam na dysku ale mi sie nie chcą dyskietki zabootować. :evil:

Mam gdzieś DOS 6.22 i 3.30. Posiadam również gdzieś Windows 3.0 i Office 4.2. Jak dobrze poszukam, to mam kupe starych klasycznych gierek na PC (np. River Raid). Osobiście na moim Pocket PC mam emulator Zx Spectrum i nawalam w Bomb Jack'a. Hardware'u niestety nie kolekcjonuję.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł: Części
postmajtek

Ja mam kilka starych części - napęd 5.25, coś co nie wiem [zlosnik] i jeszcze kilka innych. Jestem z Wrocka i jak chcesz to Ci je gratisowo odstąpię. Po prostu daj mi znać na GG (jest numer w profilu) albo na priv, czy na meila. A mogę wiedzieć po co Ci one?

Tytuł:
kombatant

Swego czasu moj znajomy (nie wiem jak) sterowal w swoim garbusie zaplonem korzystajac z wczesnego atari...

Tytuł:
Klubowicz

Ocet pisze:
Swego czasu moj znajomy (nie wiem jak) sterowal w swoim garbusie zaplonem korzystajac z wczesnego atari...

To skoro juz tak, to ja z innej parafii. Firma VIA wypuściła nowa miniaturową płytę główną (standard ITX) o wymiarach 17cm x 17cm wyposazoną w procek 900MHz i wszystkie duperele na pokładzie. Wystarczy wrzucić pamięć i podpiąć napędy, a otrzymuje się pełnosprawnego kompa PC zasilanego z 12V. Zabudować można to praktycznie wszędzie. Można np. odpalić monitoring z wnętrza autka po FireWire, czyli albo nagrywać idiotów na drodze, albo sledzić, co się w okolicy autka dzieje w nocy. Jedyny problem - pobór mocy i wytrzymałośc akumulatora. Pomysł przedni, choć osobiście stawiam na Pocket PC.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Klubowicz
Awatar użytkownika

adi pisze:

Ja mam DOS-a na dyskietkach i to sprawnego, ale jeszcze ciekawsze jest to że z niego ostatnio kożystałem!!!!
Co do hardware-u to dziś żałuje że tyle tego wywaliłem np DYSK typu MFM 80 MB wielkości 2 x 5,25` firmy MAXTOR, ale jaki był z niego pożytek, kontroler od tego dysku nie chciał współpracować z normalnym kontrolerem IDE a o EIDE już nie wspomnę; Inny dysk MFM 20 MB firmy NEC z 1986 roku - do końca bez bad sectorów! Niedawno wywaliłem płytę 486 DX 40 ale dlatego że BIOS wariował.
Kiedyś dawno temu miałem KOMPUTER MAZOVIA 1033 z procesorem AMD 8086 i był najlepszy na świecie. W ciągu pół roku zawiesił się tylko raz!
Zostały mi wspomnienia, parę drobiazgów i praktyka, bo od 8 lat z pomocą wójka który w MERZE BŁONIE pracował, sam sobie składam komputery.

Ach to były czasy :P

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A wiecie, że jakiś czas temu NASA skupowała komputery z klockami 8086 do swoich stacji kosmicznych. Gdyby wsadzili nowszy sprzęt to by sie im wszystko tam zruypało a tak za małą cene mieli całkiem fajny sprzęt. Ja bym chciał bardzo mieć takiego 8086.

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
Klubowicz

O rany, jak to dobrze ze jest wiecej takich! [zlosnikz] Mam w domu sprawny dysk CAVIAR 200MB! To i tak jest nowość, bo pamietam jak marzyłem o 40 MB i był za drogi. Muszę pogrzebać u brata, to znajdzie się jeszcze gdzies karta I/O ( he to były czasy )
Panowie, ja z kolei powymieniałbym się chętnie starymi grami.Zajrzę na płytke, ostatnio zgrywałem od kolegi, to powiem, co mam. Na pewno jest kultowy Prince of Persia, Prehistoryk...a dalej nie pamiętam. Ale strasznie mocno poszukuję ŻUŻLA. Pamiętacie, była taka gra, mozna było się ścigać we czterech maksymalnie, ( 4 różnokolorowe kreseczki ) rany, ile ja nocy przez to nie przespałem, a ajk mi się wątroba nadwyrężyła [zlosnik] Jakby ktoś z Was miał toto, takie, co chodzi na współczesnym komputerze, to, nie wiem jak bedę dźwięczał z dźwięczności. Mówię, takie co chodzi na współczesnych, bo juz przy pentium 100 trzeba było wyłączać cash, zeby sobie pograć.

Tytuł:
Klubowicz

Piotreks pisze:
O rany, jak to dobrze ze jest wiecej takich! [zlosnikz] Mam w domu sprawny dysk CAVIAR 200MB! To i tak jest nowość, bo pamietam jak marzyłem o 40 MB i był za drogi. Muszę pogrzebać u brata, to znajdzie się jeszcze gdzies karta I/O ( he to były czasy )
Panowie, ja z kolei powymieniałbym się chętnie starymi grami.Zajrzę na płytke, ostatnio zgrywałem od kolegi, to powiem, co mam. Na pewno jest kultowy Prince of Persia, Prehistoryk...a dalej nie pamiętam. Ale strasznie mocno poszukuję ŻUŻLA. Pamiętacie, była taka gra, mozna było się ścigać we czterech maksymalnie, ( 4 różnokolorowe kreseczki ) rany, ile ja nocy przez to nie przespałem, a ajk mi się wątroba nadwyrężyła [zlosnik] Jakby ktoś z Was miał toto, takie, co chodzi na współczesnym komputerze, to, nie wiem jak bedę dźwięczał z dźwięczności. Mówię, takie co chodzi na współczesnych, bo juz przy pentium 100 trzeba było wyłączać cash, zeby sobie pograć.

Mój pierwszy kontakt z klonem IBM to było XT czyli 8086 (o ile się nie mylę z zegarem o zawrotnej prędkości kilku MHz) z DOS 3.0, potem AT/12MHz (80286) z NC i Windows 3.0 wyposazony w dysk 52Mb. Najstarszą rzeczą, jaką posiadam jest chyba HDD Maxtor o pojemności ok. 130Mb. Za to starych gier mam cała furę: Prince of Persia, Prehistorik, F-15, F-22, F-117A, F-19, Fox, Dragon Ball, Test Drive II, River Raid, Operation Wolf, Super Mario Bros., Rip Tide i inne. Ktoś chce kilka uzytecznych adresów? Mam nadzieję, że jeszcze działają [oczko] Polecam emulatory Zx Spectrum itp, dzięki którym można pogierczyc na naszych PC w stare, ale wciąż jare gry.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Piotreks pisze:

Chodzi wszystko... tylko szybko [oczko] Są programiki do spowalniania pracy kompa pod kątem starych gier. Polecam serwis z grami: http://klasyka.cjb.net/ [cool] Ściągajcie i grajcie! Tylko nie zapomnijcie o Forum MB [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmajtek

Panowie! Pytanie!
Ja mam Celerona 400, ale nie mogę odpalić wielu starych dosowych gierek, bo wyskakuje mi komunikat:
Error runtime200 ... - ktoś wie co to znaczy?
A co do żużla, to też o nim marzę - jak go ktoś znajdzie to proszę o namiary.

Tytuł:
swój chłop

Sebian pisze:
Ktoś chce kilka uzytecznych adresów? Mam nadzieję, że jeszcze działają [oczko]

Jeszcze się pytasz? [zlosnik] Podjeżdżaj....

Ta DOSowe czasy to były czasy....mój kumpel ma 3 CD z classic games..klasyki pod 486 to bylo to.......Mortale kiedyś były fajne i dużo inncyh rzeczy TD3 STUNTS SYNDICATE DUNE2 RAPTOR.
Jest tylko jeden problem, może ktoś ma jakieś uniwersalne wpisy do config.sys i autoexec.bat do kart dźwiękowych??? Bo jeszcze jak CD wymaga to mscdexa idzie zrobic ale z głosem problem.....a bym se pograł :roll:

Tytuł:
Klubowicz

przypomniało mi się, Panowie, zużla, to po prostu nie ma, ale była jeszcze taka gra, na atarynce, NADRAL. Choinka, nigdzie jej nie ma, ( przynajmniej nie znalazłem ) a kumple, których pytałem, nawet o niej nie słyszeli. Kurde, a tam takie fajne latające kible i telewizory były.. [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz

Piotreks pisze:
przypomniało mi się, Panowie, zużla, to po prostu nie ma, ale była jeszcze taka gra, na atarynce, NADRAL. Choinka, nigdzie jej nie ma, ( przynajmniej nie znalazłem ) a kumple, których pytałem, nawet o niej nie słyszeli. Kurde, a tam takie fajne latające kible i telewizory były.. [zlosnikz]

Hmm... Latające kible i koleś łażący po jakichś tam poziomach? No to chyba chodzi Ci o Jet Set Willy?

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

hmm.nie no, z tego co pamiętam, to nazwa była: NADRAL. Przynajmniej na Atari. Latało się takim niby helikopterem, po różnych i strzelało do latających kibli, latających telewizorów i sam nie wiem, do czego jeszcze latającego...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00