Mercedes W124 2.0 1992
Od jakiegoś czasu zaczął mi ginąc prąd w aucie, wstawiłem w szereg amperomierz i na postoju pokazuje mi ok 0,4 A , czy to nie za dużo? Dodam że samochód ma trudności z odpaleniem po ok 4-5 dniach postoju. Akumulator jest nowy 72 AH , 700 A
Napiszcie jaki może być dopuszczalny pobór prądu w samochodzie w stanie spoczynku
Za radą pewnej osoby zacząłem przy wpiętym w szereg amperomierzu wyciągać po kolei bezpieczniki i znalazłem...
Po wyciągnięciu bezpiecznika C pobór zmalał do 0,01 A czyli do stanu prawidłowego.
Według tego linku
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=15337&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=opis+bezpiecznik%F3w bezpiecznik C ma pod sobą :
-Centralna blokada zamkow ,oswietlenie progow ,radioodbiornik ,sterownik regulacji siedzenia z pamiecia, lampka sufitowa tylna ,oswietlenie bagaznika ,antena wysuwana automatycznie , urzadzenie kontrolne kierunkowskazow przyczepy
Rzeczywiście, pierwszym objawem po wyciągnięciu bezpiecznika był brak działania centralnego zamka i brak świecenia lampki tylnej...
Oczywiście chciałbym żeby central działał , lampka również...co więc teraz ...od czego zacząć, gdzie szukać zwarcia lub poboru prądu, gdzie znajduje się urządzenie kontrolujące centralny zamek, czekam na każdą pomoc...
Już niejeden problem rozwiązałem dzięki temu forum więc myślę żę i teraz się uda !
PS. Gdyby jakiś posiadacz MB W124 był taki dobry i sprawdził czy u niego na bezpieczniku C też jest taki pobór , byłbym wdzięczny. Należy tylko odkręcić klemę "-" , podłączyć do niej jeden biegun miernika , drugi natomiast do biegunu akumulatora "-" . Miernik ustawiony na 10 lub 20 A , kabelek plusowy miernika przełożyć do wtyku do pomiaru prądu w mierniku ( wszystko zależy od typu miernika) . Ale to tak przy okazji...