MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 1:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

witam!
zamierzam zakupic lawete ale temat jest dla mnie calkiem obcy. jak jest tu jakis znawca to prosze o wszelkiego rodzaju porady,wskazowki i w ogole na co zwracac uwage przy zakupie...!
jakie sa godne uwagi a jakie sobie od razu odposcic? i z jakim wydatkiem trzeba sie liczyc`?

dzieki i pozdr.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Chodzi o przyczepe ??
Kiedys zajmowalismy sie z ojcem tym tematem mielismy zarowno aluminiowe jak i zwykle samorobki stalowe...
kazda z nich byla dobra na swoj sposob.. aluminiowa byla wysoka bo miala kola pod spodem ale byla lekka, druga miala kola z boku przez co byla niska ale i ciezka . wazyla ponad 600kg :) ale idealnie nadawala sie do wozenia busianek koparek kontenerow i wszystkiego co duze..
Jest jeden kompromis miedzy nimi .. tzw holenderki .. lawety o dzwiganym najezdzie z kolkami od spodem ale wielkosc tych kolek jest malutka .. mniejsze chyba niz ma Melex

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
wiarus senior

wiedzmin pisze:
Chodzi o przyczepe ??

tak,tak chodzi oczywiscie o przyczepe! tzw.samorobki raczej mnie nie interesuja. wiem ze sa takie o dzwiganym najezdzie jak piszesz tylko nie wiem czy jest to warte swieczki.czy lepsza moze zwakla z wysowanymi recznie najazdami.w koncu duzo roboty przy tym nie ma a hydraulika w podnoszonej przyczepie sie zawsze moze w nieodpowiednim momencie zepsuc. powinna miec tez wyciagarke ale sie na tym nie znam. znalazlem na allegro taka jedna ktora wydaje sie byc ok tylko nie wiem co o tym sadzic i czy warta swojej ceny. oto link: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=81474134

Tytuł:
swój chłop

Witam, ja też coś może poradze. Otóż, najlepsze dą lawety z kołami pod spodem, 10cio calowe z wzmacnianymi oponami wtedy najadz jest na wysokości ok 55cm więc ok 10-15 cm wyżej niż z kołami po bokach. Oczywiście jeżeli masz koła pod spodem to inny jest komfort jazdy, nie musisz robić tak dużego łuku na zakrętach jak w przypadku tej drugiej, przy omijaniu jest lepsza, w manewrowaniu itp. Oczywiście najazd musi być dżwigany hydraulicznie, żadnych podjazdów które na "trzaskance" (stara droga Wrocław-Olszyna) świetnie się gubią (już nie raz zbierałem je z drogi). Co do aluminiowej lub metalowej, to jak kto woli: aluminiowe są lekkie ok 350-380kg a metalowe trzeba liczyć ok 450-520kg. Więc jak masz osobówke to polecam aluminiową gdyż można cięższe auto przewozić. Musisz uważać żeby nie kupić pospawanej lawety, albo popękanej w przypadku aluminowej. A poza tym popatrzeć trzeba na prace hamulca najazdowego. Warto też przetestować taką lawete jak się kupuje tzn. załadować na nią najlepiej jakieś ciężejsze auto i się przejechać. Jak ośka będzie się przeginać w drugą strone to znaczy że laweta była przeciążona i gumy są do wymiany. Co do ceny: nie wiem ile chcesz tam wydać ale na Ebay de można taką jak opisałem za 1000-1500€ już kupić. Można też kupić droższe ale po co przepłacać ;) No i tak samo jak przyczepa jest z 2004r i ma już hamulce do wymiany no to zapewne dużo musiała chodzić... Najlepiej jest wyjechać do Reichu po przyczepe bo u nas to wiadomo że w ostatnim czasie to dużo chodziło... [zlosnikz] Tak wię nie kupuj jakiejś padaki tylko coś dobrego. A jak masz kupić jakiegoś samoroba to lepiej samemu zrób. Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ładniutka ... ta lawetka .. tylko cena . nono
Funkcjonalne sa tez przyczepo-lawety oplandekowane wyglada jak skrzyniowa a w srodku stoi autko .. wiadomo wtedy tylko osobowe wozisz ale po sciagnieciu oponczy masz normalna lawetke.. tylko wszystko zalezy od tego co zamierzasz wozi cale auta rozbitki ..
Tak jak pisał GrześMoto w aluminiowych trzeba uwazac na pekniecia .. rama czesto lubi pekac..

Z-ca Kierowniak Beka '81 300D afftomat-ex

Z-ca 124 `94 300D 24V leniuszek

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
Co do ceny: nie wiem ile chcesz tam wydać ale na Ebay de można taką jak opisałem za 1000-1500€ już kupić.

a moglbys podac przyklad (np.linka z ebaya) takiej lawety o ktora ci chodzi, bo sie troche rozgladnalem po ebayu i za 1000-1500Euro to nic ciekawego nie znalazlem...

Tytuł:
swój chłop

http://cgi.ebay.de/offener-Kasten-Pritsche-KFZ-Transportanhaenger-ATH_W0QQitemZ8027907754QQcategoryZ91028QQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.de/Anhaenger-Autotransp ... dZViewItem[url][/url]

To są 2 na szybko wyszukane przykłady [zlosnikz] szukaj uważnie ;);););)
Ta pierwsza ci powinna odpowiadać

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
http://cgi.ebay.de/offener-Kasten-Pritsche-KFZ-Transportanhaenger-ATH_W0QQitemZ8027907754QQcategoryZ91028QQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.de/Anhaenger-Autotransp ... dZViewItem[url][/url]

To są 2 na szybko wyszukane przykłady szukaj uważnie
Ta pierwsza ci powinna odpowiadać

dzieki! ta pierwsza to juz ogladalem! no ale ona nie jest hydraulicznie podnoszona tylko ma te najazdy i poza tym jest do roboty ,tj.hamulce i strasznie ciezka(660kg)!chyba w ogole to przegladnelem wszystkie obecne i troche mnie zdziwilo ze za 1000-1500Euro kupi sie hydraulicznie podnoszona,aluminiowa i na malych kuleczkach! trzeba sie liczyc z wydatkiem min.2000Euro.a dtugi link juz cos nie aktualny bo sie nie otwiera zadna aukcja.
szukam dalej.

Tytuł:
wiarus senior

no i wciagarki tez nie ma! tak ze to cos za drogo poszla! :o

Tytuł:
swój chłop

aegm pisze:
szukam dalej.

Ja dziennie przeglądam te aukcje, bo też poszukuje przyczepy towarowej, więc jak się coś znajdzie po cenie to ci dam znać ;)

Ps. znalazłem jeszcze coś takiego: troche stare i nie holenderka ale lekkie
http://www.mobile.de/SID9BDwe-ASLenoY7O1Y.PONw-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11VtruckProfiSearchPublicJ1137351599A1VtruckProfiSearchPublicD1240ETruckZ-t-vctpLtt~BmPA1B61B20C734%81C-t-vCaLIQuVb_X_Y_x_yaxlisO~BSRA6D1240D2800AGHinPublicA2A0A0A0A2A1A0/cgi-bin/da.pl?sr_qual=G&top=64&bereich=lkw&id=11111111193773248&

Tytuł:
wiarus senior

tak sie zastanawiam czy az tak bardzo jest potrzebna ta hydraulika do podnoszenia! fajny to bajer moze jest i sie rak nie brudzi ale jak sie cos tam zwiesi albo zamarznie o ile jest w ogole taka mozliwosc, bo jak pisalem nie znam sie zbytnio to wtedy autka nie zaladujemy. a ja nie zamierzam jezdzzic po az tak zlych drogach tak ze tak szybko tych najazdow to nie zgubie,a z najazdami sa zawsze tansze niz z hydraulicznym podnoszeniem.
co ty sadzisz...?
ta na allegro jet super tylko no troche przydroga(12000zl) [szalone]

Tytuł:
swój chłop

hmmmmm... Powiem ci szczerze, że jak wypożyczałem zwykłe z najazdami a jak wypożyczyłem z hydrauliką to normalnie "ziemia i niebo" [zlosnikz]. Ale zresztą z najazdami był Niewiadów a z hydrauliką była Brenderup, więc tu kolejny brak porównania... Poza tym jak masz niskie auto i dasz najazdy to się często auto się wiesza w połowie... Tutaj już ci nic chyba więcej nie moge doradzić... Nie ma kompromisu pomiędzy dwoma rodzajami lawet [zlosnikz]. Więc decyzja należy do Ciebie. Jednak jak se to przemyślisz to jedziesz z tą przyczepą z 30 godzin a ładujesz przez godzine. hydraulika jest troche lepsza ale jak jej nie ma to też sobie można poradzić.

A co do tej z allegro... hmmmm... Jak miałbym tyle kasy to kupiłbym taką za max 6 tyś zł a reszte wpakowałbym do lepszego auta. Poza tym nie wiem czy opłaca się w tym momencie kupować nową lawete. Dużo nieprofesjonalnych handlarzy którzy myśleli że sprowadzą 5 golfów II po 100€ i bedą zbijać kokosy, pokupiło nowe lawety, splajtowało, golfy rozdzielają po całej rodzinie i mają lawete na sprzedaż. Więc ja bym się zastanowił nad tą sprawą. Nową lawete opłacało się kupić w maju 2004r ;) Takie są realia. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

no dzieki za rady! nie no tek na allegro to nie kupie bo mnie nie pogielo by za przyczepke dac tyle kasy! pisze tylko ze jest ok.ja bylem w drodze kilka razy z lawetka nie swoje i za kazdym razem z najazdami tak ze nie mialem jeszcze okazji sie pobawic taka bajerancka [cool] z hydraulika.pialbym jeszcze jedno pytanko.o co chodzi z tym "-zaczep ze stabilizacją ALKO AKS 2000 (umożliwia jazdę z prędkością 120 km/h)" jak to chlop opisuje? to cos godnego uwagi czy maja to wszytkie? no moze prawie wszystkie?bo nie zamierzam sie wlec 80km/h!wiem ze z tymi lawetami co bylem w drodze to nie jechalo sie zbyt dobrze powyzej 100km/h.troche byly jakies takie niestabilne i strach byloby jechac te 120km/h jak niby w przypadku tej opisanej na allegro.

Tytuł:
swój chłop

heh! Kiedyś jechałem 140 km/h ze zwykłą lawetą pod obciążeniem (z Corsą C)[cool] (prosze tego wyczynu nie komentować [cool]). Tak więc ja nie widze żadnej różnicy, a przeciętna prędkość z przeciętnym autem to ok 120 km/h. Tylko trzeba sobie ustawić ok 75kg na haku żeby "ryby" nie było ;). A z pustą lawetą można jechać i 150km/h. Wszystko zależy od załadunku i stylu jazdy ;)

Tytuł:
wiarus senior

GrześMoto pisze:
Tylko trzeba sobie ustawić ok 75kg na haku żeby "ryby" nie było

???bo nie wiem o co biega [usmiech]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00