maxmc pisze:
Jest fajna stronka ,która odpowie na Twoje finansowe pytania
Tę "stronkę" to zna chyba każdy a wielu z tego forum wie, jak często cena ma wiele wspólnego z wartością rzeczywistą auta.
Witam nowego kolegę.
Odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie nie jest zbyt prosta. Spieszę wyjaśnić dlaczego.
Modele o których piszesz są autami które najprawdopodobniej wiele już w swoim życiu przeszły, szczególnie jeśli są w Polsce od wielu lat. Dlatego też kupno ich wiąże sie z mniejszymi bądź większymi inwestycjami. Najważniejszą kwestią jest zawsze ta finansowa. Im większą kasą dysponujesz tym kupisz lepszy model w lepszym stanie a co za tym idzie pochłonie on mniejsze pieniądze na doprowadzenie go do tego by zasługiwał na miano "Twojego auta". Jeśli dysponujesz przykładowo sumą 10 000 zł to zalecam kupno auta za ok 7000 tak by te 3000 były w rezerwie na wspomniane inwestycje. Przedział cenowy wymienionych modeli W123 - stan dobry ok. 5000 w górę, stan zły od 2500 w dół natomiast W116 stan dobry 10000 w górę stan zły od 3000 w dół. Na ocenę stanu składa się masa czynników które dla laika mogą być z początku nie istotne ale w miarę poznawania auta mogę mieć znaczenie kluczowe (nieorginalny silnik, nie ta skrzynia biegów, pomieszane serie, niezgadzający się VIN czy wyposażenie).
Co do tego który model jest lepszy a który gorszy to zdania są podzielone jednak W116 to było nie było S-klasa. Nie jestem specjalistą od żadnego z wymienionych przez Ciebie modeli dlatego nie będę się wypowiadał na temat ich utrzymania czy eksploatacji. Jednak W116 280se od W123 280CE dzieli raczej niewiele pod względem spalania, komfortu, przyjemności z jazdy (ocena subiektywna). W116 są raczej autami nie używanymi do przysłowiowego wożenia ziemniaków stąd mniej "zużytymi" od dieslowskich modeli W123.
Szukaj i czytaj to co Cię interesuje, zadawaj pytania dotąd aż zdecydujesz, że chcesz akurat ten konkretny model - Ja polecam model poprawny politycznie na tym forum czyli W114 lub W115 o którym chętnie poopowiadam.
PS - Dla początkującego kierowcy najodpowiedniejszy jest zdrowy rozsądek i auto które uczy pokory (np. )125p