MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 10:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zapraszam wszytkich do dyskusji bo wszyscy mamy taki sam układ przeniesienia napędu. (teraz wychodzą wady podziału na 123 i 124/126 [szalone] -przecież nie założę identycznego wątku w metalowych zderzakach :x )

No więc do rzeczy.
Autko z podpisu. Skrzynia manual (!) Kiedy ruszam tzreba slizgać sekunde sprzęgłem bo inaczej słychać leciutki stuk i Maluch rusza z szarpnięciem. Czasami podobnie dzieje się przy przekładce z I na II.
Gdzie szukać przyczyny?
Sprzęgło wału zdrowe, podpora tesz, może to kwestia poduszek silnika, skrzyni***?
Może sprzęgło sie kończy albo spręzyna nie działa jak trzeba, a może najgorsza wersja scenariusza czyli atak w moście??? [szalone]
Jak diagnozować poszczególne elementy?
Jeżeli kiedyś walczyliscie z podobnym problemem albo macie jakiś pomysł to piszcie proszę. Hilfe!
Założę się o duże piwo, że problem ten występuje w sporej ilości mercedesów, myślę że wielu skorzysta na podpowiedziach. ;)

***jak na II albo III puszcze gaz to autko troche szarpie/buja budą. Ponowne szybsze dodanie gazu powoduje na początku szarpanie/bujanie. Nie dzieje się tak zawsze tylko od czsu do czasu. [szalone]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Stawiałbym na złe wywarzenie wału albo na tulejke centrującą. Mogła się wyrobić i teraz napiernicza. Do tego sprawdz czy aby napewno jest dobra podpora.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

adi pisze:
tulejke centrującą. Mogła się wyrobić i teraz napiernicza. Do tego sprawdz czy aby napewno jest dobra podpora.

Kurcze, zeby sie tylko ciepło zrobiło.
Wał nigdy nie był rozpinany. Auto ma jeszcze fabryczną zawiechę etc. etc. więc wyważenie wału hmmm..
Zeby sie tylko ciepło zrobiło to jusz inna robota.
Faktycznie musze jescze raz dokładnie sprawdzić podporę. O jakiej tulejce centrującej piszesz( gdzie tego szukać?)? Może to faktycznie w ta stronę.
Ostatnio jak na wstecznym zamieliłem na lodzie i wcisnąłem sprzęgło ( koła sie jeszcze kreciły) to cały wał i buda zadygotały. Zgadzało by się?
Pytam bo w warsztatach jak poduszka nie jest rozklejona na dwie to zawsze jest dla nich dobra. [szalone]

I jeszcze jedno pytanie: jeżeli ruszam z małym gazem i silnik wpada w taki charakterystyczny dygot/kolebanie to wina poduszek silnika, skrzyni?
-------------------------------------------------------------------------------------

Tak czy inaczej dla wszystkich czytających ten wątek: aby w przy manualnej skrzyni dobrze przełaczalo podstawa to wyregulowany perfekt pracujący silnik. To pierwsza rzecz przy walce z systemem [zlosnik]
Ja po zakupie Malucha i wymianie sondy plus regulacjach w Boschu odczułem bardzo dużą rożnicę.

210 000 km

Tytuł:
wiarus junior

To trzeba sprawdzić z kanału lub podnośnika warsztatowego poprzez ręczne poruszanie walem np jedną ręką jedną strone wału, a druga ręka drga część i obracać w przeciwnych kierunkach oraz gora dół, podobnie postapić przy skrzyni i moście oraz podporze wału.daklej sprawdzic poduszkę pod skrzynia na poprzeczce i i poduszke na podporze mostu.Tulekja centrująca w tym przypadku nie będzie miała wplywu na to co opisujesz bo ona ma tylko centrowac wal i nie powodować drgań i wibracji przy wyższych obrotach wału napedowego.Stuk przy ruszaniu może pochodzić z walniętego krzyzaka i nadmiernego lużu międzyzebnego w moście.W tym przypadku jest za duzo podobnych mozliwości by wszystko opisać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Miałem kiedyś podobną sytuację w 115 300D. Po poszukiwaniach i wymianach różnych części gumowych skończyło się na wymianie półośki. :-?
Croolick pisze:
Ostatnio jak na wstecznym zamieliłem na lodzie i wcisnąłem sprzęgło ( koła sie jeszcze kreciły) to cały wał i buda zadygotały. Zgadzało by się?

No półośka też się kręci - może ona stuka i wibruje. :)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
postmajtek

a moze poduszki tylnego wózka?!! zazwyczaj siadaja te małe i objawia sie pukaniem podobnym do luzu na moscie!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Półośka moze być, albo obydwie. Jak stukają to przenosi sie to na cały most i wał więc będa słyszalne. Trzeba sprawdzić.
Poduszki wózka? Tesz sprawdzę (da sie bez wyjmowania?)

Teraz śmignąłem po piwo do Tesco parę kilometrow i prawie bez żadnych odgłosów. Raz przy ruszaniu. Na wyższych biegach jest jak masełko. Może dlatego, że zalałem Pb 98 bo silnik pracuje o wiele lepiej i elastyczniej.
Przypszczam,ze przyczyna moze być niejedna i naklada się kilka spraw.
Każdy trop i pomysl więc cenny.
Najgorsze, że nie mam gościa/warsztatu który z sercem by do tego podszedł. Dla wiekszości to pierdoła albo ich poziom świadomości motoryzacyjnej jest tak niski, że patrzą na mnie jak na wariata jak mówie i pokazuje o co chodzi :evil:

210 000 km

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A propos drugiego pytania: ja tak miałem, że jak ruszałem z małym gazem, to mi silnik wpadał w mocne wibracje. Po krótkicna szczęście poszukiwaniach okazało się, że winny jest amortyzator kiwaczki. Po wymianie jak ręką odjął. A dygotał cały silnik, aż bałem się, czy to nie poduszka któraś.

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Witam,
ja w moim W124 200D bylo tak, ze przy zmianie IV na V i przy nieodpowiednim zgraniu gazu (znaczy za malo), niewazne jak delikatnie puszczalbyc sprzeglo, lekko slychac bylo (z okolic walu) takie pojedyncze uderzenie (dzwiek jakby tarcza sprzegla byla puszczana zbyt szybko i uderzala o kolo zamachowe), ale kiedy zgra sie odpowiednio gaz (co nie jest az takie latwe przez pierwszych pare jazd) wszystko jest ok. ....
Wiec moze Twoje problemy wynikaja tylko z techniki jazdy, moze czasem nie udaje Ci sie dobrze (lagodnie i plynnie) zmienic biegu i stad masz to stukanie .... sprobowac roznych zmian biego (to znaczy dodaj za duzo gazu, puszczaj sprzeglo lagodnie itp ;) ) ....albo daj sie przejechac komus doswiadczonemu kto jezdzi plynnie - u mnie to byl ojciec - i zaobserwuj czy podczas jego jazdy tez wystepuja te objawy ;)
Pozdrawiam,
ASD55555

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:
amortyzator kiwaczki

U mnie tej pani nie ma bo to benzynka. Pada więc na poduchy albo/i amortyzatory silnika. [szalone]
Będziem powoli robić porządki.

Dodano po 10 minutach.:

ASD55555 pisze:
Wiec moze Twoje problemy wynikaja tylko z techniki jazdy

No raczej nie bardzo, przeturlałem w swoim życiu jusz parę setek tysięcy róznymi wynalazkami (Focus, Passat, Avensis, 126p, Berlingo, Polonez także Truck- tu tesz tył napęd i to w paskudnym wydaniu i inne) i nigdy problemu nie było. Nie strzelam sprzegłem, łagodnie ruszam, łagodnie zmieniam a i tak z I na II stuk albo jeszce zabuja podłużnie autem.
Owszem bardzo trafnie opisujesz ten dźwięk- o to chodzi- i można go uniknąć slizgając mocniej sprzęgłem ale nie o to przecież chodzi. Nie wierzę, że w Mercedesie S trzeba robić takie zabiegi by ładnie kleić biegi.
W Polonezie nawet tego nie było [zlosnik]

A teraz to aż język wystawiam, tak się staram! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

210 000 km

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Podobne objawy miałem w 115 tuż po zakupie. szarpanie było efektem padnętego sprzęgła i sparciałych poduszek silnika i skrzyni biegów - po wymianie wszystko jak ręką odjął.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Przy ruszaniu tez mi dygotal caly motor, powodem byly poduszki silnika.
Dalo sie to odczuc przy odpalaniu, silnikiem zawsze zakolebalo porzadnie, teraz po wymianie poduszek zapalenie jest gladziutkie.
Czasem lejace wtryskiwacze i zwiazana z tym mala moc powoduje, ze jesli nie dodamy troszke wiecej gazu przy ruszaniu to bedzie szarpac zanim sie plynnie rozpedzi. (ten objaw mialem przed wymiana poduszek i koncowek wtryskow wiec sam nie wiem co bardziej wplywalo)

Tytuł:
swój chłop

Jesli konstrukcja jest podobna jak w 124 i 201 to najprawdopodobniej wystarczy nieco skrecic wal zeby skasowac luz. Wejdz pod auto i reka poruszaj wal, jesli dzwoni to trzeba skrecic.

Tytuł:
wiarus junior

A u mnie tak pukało, kiedy wyrobiły sie poduszki zawieszenia główki mostu.
Ja by sprawdził to w pierwszej kolejności.
W 124 są dwie sztuki koszt razem z wymianą około 100PLN, a później jaka cisza...

W124 300CE 91' - sprzedam
W201 2,6 93'
W140 S500L 97'
W123 2,3 83'
W116 2,8 75'
W212 E250 bluetec 4 Matic 15'
http://www.mateofhu.pl
http://www.wydruk.info

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To jest kara za niepoprawna politycznie skrzynie :lol: kup automata i nie bedzie stukow (do czasu) :lol: :lol: :lol: Na powaznie to ja bym sprawdził luz na wieloklinie wału.P.S chetnie bym pojedził manualem zeby zobaczyc ile mocy i osiagow zjada automat. Acha Croolic PW 8)

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00