MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 3:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
MercBeginner pisze:
"Ja mam np. ochotę na Vifę, która na pewno lepiej zagra od 12stki Sonavox"

O! Widzę, tu zalążek audiofilizmu...

Niestety, to najgorsi filozofowie w całej branży audio [szalone] [oczko] [zlosnik] Starają się zrobić Bóg wie co z Bóg wie czego. Wydaje im sie bardziej niż w rzeczywistości słyszą, a do prawdziwego brzmienia i właściwego dźwięku im bardzo daleko [szalone] [zlosnik]

MercBeginner pisze:
Do tego proponuje Phatos'a na kablach np: Van Den Hul'e i ładnie będzie :) Oczywiście jakiś AudioLab jako CD Player [zlosnik]

Tylko nie mów, że takie ze strzałkami na koszulkach? [hihi] Bo to największy w tym wszystkim (bez urazy) debilizm [szalone] [zlosnik]

MercBeginner pisze:
Ja tam jutro jadę po Creative'y INSPIRE 4.1 i za 250 złoty mam bardzo zadowalającą jakość. 4 satelity + subwoofer + AMP i to wszystko na 12V
Dla mnie styka :) Mówię poważnie.

Każdemu wg gustu - ja też staram się być poważny [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

"Tylko nie mów, że takie ze strzałkami na koszulkach? Bo to największy w tym wszystkim (bez urazy) debilizm"

Nie rozumiem Cie? Co masz na myśli?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No chyba kable, w ktorych prad plynie lepiej w jednym kierunku niz w drugim [cool]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wpływ okablowania na jakość brzmienia to też trochę czasami mnie śmieszy. U mnie ma się nic nie palić i łąpać zakłuceń - takie ma być okablowanie. Nie jestem zboczeńcem stroniącym od jaakiej kolwiek korekcji dźwięku itp. Poprostu lubię jak gra ładnie i nic mnie nie drażni w muzyce.
A Vifa to dobre głośniki i wcale nie aż tak drogie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kable kierunkowe nie są żadnym debilizmem? [szalone]. Może masz rację że debile robią z tego główny atut kabla, ale samo rozwiązanie nie jest niczym złym [zlosnik].
A propos kabli to wiadomo, że im lapszy kabel tym bardziej potrzebny jest lepszy i dokładniejszy miernik w postaci dobrych kolumn, wzmacniaczy, które będą potrafiły "pokazać" walory kabli. Osobiście nigdy nie dał bym więcej niż 200pln za metr kabla do sprzętu audio do domku.

Pozdrawiam
Bartek

W140 TurboDiesel - Brilliant silver metallic "Frantz"

W123 Diesel - Cypress green '81

Tytuł:
Klubowicz

MercBeginner pisze:
Kable kierunkowe nie są żadnym debilizmem? [szalone]. Może masz rację że debile robią z tego główny atut kabla, ale samo rozwiązanie nie jest niczym złym [zlosnik].

To kup sobie diodę z metra [zlosnik]

Powiem Ci tak: ktoś na tych strzałkach robi tylko niezłą kasę. Nie ma czegoś takiego jak kabel kierunkowy - za dużo tego sprzedaję na codzień do radio, telewizji i studio, a to właśnie ich instalacje stanowią wykładnik jakości, a nie domowe i samochodowe plątaniny kabelków made in taiwan [zlosnik] Zastanawiałem się ostatnio, czy nie zarobić zwykłego kabla złoconymi końcówkami, opakować w łądne pudełko i w gazecie zapodać reklamę w stylu "Nowość! Kable, które przewodzą w obu kierunkach! Cena 500zł/kpl." [zlosnik] I myslisz, że te głuche barany nie kupią? Kupią! [szalone] [zlosnikok]

PS. Sorki, ale cierpię na tzw. szczerość wrodzoną [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
To kup sobie diodę z metra [zlosnik]

No i co masz do diody :) Przecież ona zapobiega spaleniu wzmacniacza kiedy ktoś sprawdza jak mu się fajnie głośniki głęboko wpychają, bo są dobre i mają dużo basu :lol: [oczko] [zlosnik]

Sebian pisze:
Powiem Ci tak: ktoś na tych strzałkach robi tylko niezłą kasę. Nie ma czegoś takiego jak kabel kierunkowy - za dużo tego sprzedaję na codzień do radio, telewizji i studio, a to właśnie ich instalacje stanowią wykładnik jakości, a nie domowe i samochodowe plątaniny kabelków made in taiwan [zlosnik]

Ja nie mówię, że kable kierunkowe to przyszłość systemów audio, ale nie można znów przechodzić w skrajność tylko dlatego, że wiele firm nadużywa tego do celów wyłapywania debilnych klientów.

Sebian pisze:
Zastanawiałem się ostatnio, czy nie zarobić zwykłego kabla złoconymi końcówkami, opakować w łądne pudełko i w gazecie zapodać reklamę w stylu "Nowość! Kable, które przewodzą w obu kierunkach! Cena 500zł/kpl." [zlosnik] I myslisz, że te głuche barany nie kupią? Kupią! [szalone] [zlosnikok]

Tu nie ma się co wysilać bo tego typu spraw jest masa, chociażby systemy 7.1. Matko ludzie to już naprawdę szukają wrażeń nawet w tym, że jedna łuska upadnie w 3 głośniku, a druga w 4! WOW!. I też jest to chwyt marketingowy, ale działa! Jak ktoś zarzuci im że to chwyt to powiedzą:
"proszę przyłożyć ucho do 3 głośnika - był strzał? Był! A teraz to samo w 4, było echo? - było! No i co? Super nie? No to płaci pan 30.000 do tego kupi pan dekoder i wzmacniacz 8 in One" [zlosnik]
Tak samo, myślę jest z tymi kierunkowymi kablami. To głównie chwyt ale działać musi, chociaż odrobinę :)

Sebian pisze:
PS. Sorki, ale cierpię na tzw. szczerość wrodzoną [oczko] [zlosnik]

No problem [cool]
Pozdro - Bartek

Ostatnio zmieniony ndz sie 15, 2004 11:06 pm przez MercBeginner, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A najbardziej mnie śmieszą interkonekty z bazaru za 15zł ze strzałeczkami. Z tyłu pudełka jest przekrój kabla na którym widać podwójny ekran, a z przodu napis MONSTER CABLE. Ciekawe kiedy zaczną drukować etykiety Van den Hul? [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] .

W kwestii okablowania to jedynie nic nie mam do przewodów OFC - doskonale się lutują, a utleniają się jak wszystkie tylko trochę wolniej.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

:o A to dobre jest [zlosnik] .

(...) Wracająć jednak do systemów samochodowych, to jasna sprawa, że nie można przeginać. Radia, czy playery samochodowe nigdy nie będą próbować dorównać sprzętowi audiofilskiemu ze względu na to, że nie ma to sensu. Warunki panujące w kabinie samochodu pozostawiają wiele do życzenia. Materiały wykończeniowe mało przypominają te które używane są w studio. Sam fakt dostającej się wilgoci do cewek głośników już zmienia ich walory brzmieniowe ;)
Dobra, dobra już nie będe... [zlosnik] [cool]

Ja niedawno chciałem wozić na tylnej półce parę Tannoy'ów M2 :) Tak dla checy...
Ale naprawdę skończy się na creative'ach 4.1 + DiscMan :). Jestem muzykiem, a i tak szkoda mi kasy na lepszy sprzęt do samochodu.

Pozdrawiam - Bartek

Tytuł:
Klubowicz

MercBeginner pisze:
Jestem muzykiem, a i tak szkoda mi kasy na lepszy sprzęt do samochodu.

Ja pracuję na codzień dla Electro-Voice i Klotz'a, czyli w profesce - stąd takie, a nie inne moje podejście do tematu. Mam nadzieję, jako muzyk, czyli człowiek z normalnym uchem zrozumiesz mnie [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Po pierwsze primo [oczko] ...
Zrozumiem Cię jako posiadacz Mercedes [cool] W końcu to ta sama rodzina nie?

Pozdrawiam
Bartek

Tytuł:
Klubowicz

MercBeginner pisze:
Po pierwsze primo [oczko] ...
Zrozumiem Cię jako posiadacz Mercedes [cool] W końcu to ta sama rodzina nie?

[zlosnikok] [pub]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Czy do tylu kombi pasuja takie same glosniki jak do sedana? Bo na stronie z wyprzedaza czesci jest takie cos za male pieniadze i z checia bym zakupil:

Głośnik pojedyńczy do W 124, C 124 (tył prawy/lewy) B66828915

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
Klubowicz

Nie mam bladego pojęcia, jak rozwiązane jest nagłosnienie kombi. Po prostu zdejmij maskownicę (grill) i sprawdź, co pod nimi siedzi. Zmierz średnicę głośnika i sprawdź jego głębokość osadzenia.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmajtek

Wiatm. W kombiaku jeżeli chodzi o głośniki w drzwi to są to takie jak np z W123 przednie, te od sedana to pewnie z półki to niepasują. Jak będziesz kupować nieoryginalne to zwróc uwagę na głębokośc montażu i bierz jak najpłytsze. Pozdrawiam Tomek.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00